Gripa se apropie! Vezi aici care este cea mai bună măsură pentru prevenţie

Gripa se apropie! Vezi aici care este cea mai bună măsură pentru prevenţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu la fel de gravă ca în SUA, medicii se aşteaptă ca epidemia de gripă să ajungă şi la noi, la începutul lunii februarie * În Europa Occidentală numărul celor afectaţi de gripă a început deja să crească, acesta fiind încă un motiv de îngrijorare pentru experţii în sănătate publică


Cum recunoaştem gripa

Este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave. Cele mai des întâlnite simptome sunt: febră de 39 - 40 grade Celsius, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică (slăbiciune), congestionarea faringelui (roşu în gât), răguşeală până la afonie (pierderea vocii), tuse frecventă, uscată şi obositoare,  inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), greţuri şi vărsături.

Gripa se transmite uşor de la om la om pe cale aeriană directă (tuse sau strănut) sau indirectă (prin obiecte proaspăt contaminate – batistă, prosop, veselă etc.) şi de la omul bolnav la omul sănătos, din cauza condiţiilor favorizante cum ar fi aglomerările urbane, colectivităţile de copii şi adolescenţi.

Vaccinarea, cea mai bună prevenţie

Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se ia acid acetilsalicilic (aspirina), deoarece aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye (afecţiune manifestată prin vomă, leziuni progresive ale sistemului nervos central şi ale ficatului şi hipoglicemie). Pentru prescrierea unui tratament corect, trebuie consultat medicul de familie. În cazul gripei severe sau în cazul apariţiei complicaţiilor tratamentul se face doar în spital.

"Cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei este vaccinarea. Trebuie să evităm aglomerările umane şi contactul cu persoanele deja bolnave. Mâinile trebuie spălate tot timpul, dar mai ales după suflarea nasului şi intrarea în contact cu persoanele bolnave. Copiii bolnavi trebuie ţinuţi la domiciliu, pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate", explică directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Citit 1667 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Ianuarie 2013 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.