Medicul Mihai Florea, din Griviţa, un sfert de secol doctor la ţară

Medicul Mihai Florea, din Griviţa, un sfert de secol doctor la ţară
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Doctorul Mihai Florea este absolvent al Facultăţi de Medicină din Iaşi, promoţia 1979, iar de douăzeci şi cinci de ani lucrează în comuna gălăţeană Griviţa. Iniţial, a venit la sat doar pentru un an, însă a devenit de-al locului. La vremurile de restrişte de astăzi, doctorul Mihai Florea se consideră un medic bogat. "Extrem de bogat"! O dată pentru că a îndrăznit să rămână alături de oamenii din sat şi încă o dată pentru că a reuşit să o convingă şi pe soţie, de profesie inginer navalist, să-şi dea demisia şi să rămână la Griviţa.

La datorie zi şi noapte

Fiind singurul medic din această aşezare, doctorul Mihai Florea are 3.000 de înscrişi pe lista sa, practic tot satul, cu excepţia celor plecaţi în alte zări; oameni pe care-i îngrijeşte de ani de zile. "Din 1987, de când s-a stabilit la noi, doctorul Mihai Florea este la datorie şi ziua şi noaptea!”, ne spune primarul Niţă Chebac.

Cabinetul doctorului Mihai Florea nu trădează sărăcia acestor vremuri, dar nici risipa. Este dotat atât cât îi este necesar unui dispensar de ţară ca să-şi ajute semenii; dotare care ar trebui să fie în mai toate dispensarele din aşezările rurale, pentru ajutorul real al pacienţilor, în momentele extreme. Dispensarul din Griviţa dispune de aparatură pentru diagnosticarea afecţiunilor oftalmologice, ORL, un ecograf, pentru care medicul Mihai Florea a făcut cursuri de specializare în 2002. "Avem şi o mică trusă de chirurgie şi, de asemenea, dispunem de un electrocardiograf, dar şi de un monitor pentru stabilizarea pacienţilor care ajung cu afecţiuni ale inimii, până la venirea salvării", ne explică medicul.

De la Cudalbi, la "Clinica universitară de la Griviţa"!

În ziua documentării noastre, una dintre pacientele medicului Florea Mihai venise de la  Cudalbi. "Am tot alergat pe la alte cabinete şi tratamentele, dar fără mare succes, de aceea am revenit la domnul doctor Florea, la ˝clinica universitară de la Griviţa˝, cum zicem noi, pe aici! Întotdeauna mă simt mai bine cu prescripţiile domnului doctor", spune Adriana Cajoc.

Zilnic, trec pragul Dispensarului de la Griviţa între 25-30 de pacienţi. Oameni cu fel de fel de dureri. "În general, aici avem o populaţie îmbătrânită, fapt ilustrat şi de diagnosticele pe care le întâlnesc frecvent la pacienţii mei. Cei mai mulţi suferă de boli degenerative ale vârstei a treia, reumatisme; apoi, afecţiunile cardio-vasculare şi nelipsitele viroze de sezon. Însă, în urma  Programului naţional de sănătate care s-a încheiat acum doi ani în urmă au fost depistaţi mulţi  diabetici, cam 55 de pacienţi, care ne indică un stil de viaţă dezordonat, consum de alcool, mese neregulate. Am auzit că se va relua acest program şi îl aşteptăm că este în sprijinul sănătăţii oamenilor. Unii nu trec pe la cabinet decât aşa", spune dr. Mihai Florea.

Citit 23571 ori Ultima modificare Duminică, 20 Ianuarie 2013 15:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.