Se caută vinovaţii. Apaterm, distrusă cu ordin de la Primărie

Se caută vinovaţii. Apaterm, distrusă cu ordin de la Primărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Referitor la articolul ,,Jaf de 45 de milioane de euro la Apaterm'', publicat de Viaţa liberă  în data de 18.01.2013, administratorul special al companiei publice a dorit să facă o serie de precizări, care fac cât de cât lumină în scandalul legat de intrarea firmei amintite în incapacitate de plată.

"Realizarea obiectului principal de activitate al SC Apaterm SA ce necesită exploatarea sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Galaţi implică nişte costuri care de multe ori nu au avut acoperire în tarifele practicate.

Pentru exemplificare, menţionăm că taxa de distribuţie practicată de către SC APATERM SA Galaţi, care în prezent este de 107,57 lei/Gcal (fără TVA), nu include o serie de cheltuieli cum ar fi: impozitele şi taxele locale, verificarea şi repararea contoarelor de energie termică (activitate obligatorie fără de care societatea noastră nu poate furniza energie termică), creşterea preţului de achiziţie al agentului termic de 62,91 la sută pe perioada 2007 – 2011, etc. Deşi societatea a determinat nivelul corect al unui tarif aliniat la realităţile economice şi la costurile reale ce a fost avizat de către A.N.R.S.C., date fiind constrângerile economice şi sociale, SC Apaterm SA nu a obţinut aprobarea Consiliului Local necesară practicării acestuia.

În scopul asigurării unui preţ suportabil pentru energia termică vândută populaţiei, societatea a beneficiat de subvenţii de la bugetul local şi cel de stat.

Sumele respective ( subvenţii şi ajutoare sociale ) au fost încasate cu mari întârzieri, fapt ce a condus la lipsa lichidităţilor necesare achitării obligaţiilor la scadenţă şi acumularea de penalităţi de întârziere, cu influenţe negative atât în creşterea datoriilor către furnizori şi bugete (de stat, local, asigurări sociale, alte fonduri), cât şi la adâncirea pierderii contabile.

Neacordarea la termenul scadent a subvenţiilor şi ajutoarelor de căldură, încă de la momentul constituirii lor, au generat majorări de întârziere care se regăsesc în penalităţile calculate de către SC Electrocentrale SA Galaţi, de ceilalţi furnizori şi de bugetul de stat şi local. Valorile calculate depăşesc suma de 23 de milioane de Euro.

Un alt aspect constatat este decalajul dintre termenul de calcul al penalităţilor datorate de SC Apaterm SA către SC Electrocentrale SA Galaţi şi termenul de calcul al penalităţilor pentru întârzierea la plată a sumelor datorate de către clienţii SC APATERM SA Galaţi. Facturarea în perioada 2004 - 2009, de către SC ELECTROCENTRALE Galaţi S.A., în avans şi regularizarea la finele lunii de consum au condus în mod evident la majorări, puse în sarcina societăţii noastre, care nu le putea recupera de la clienţii săi.

Precizăm faptul că facturarea în avans a făcut posibil, cu precădere în lunile de iarnă, ca la finele lunii de consum, dată fiind reducerea drastică a consumului realizat, să nu mai fie necesară regularizarea decât pentru o cantitate nesemnificativă de energie termică.

În concluzie, situaţia în ansamblu a societăţii este una extrem de dificilă, starea de insolvenţă preexistând încă de la momentul divizării societăţii din cadrul căreia a plecat activitatea de apă canal la data 01.11.2004, când situaţia patrimonială a SC Apaterm SA era următoarea : Capital propriu (negativ) : -121.022.760 lei; Datorii totale, din care : 173.782.423 lei; SC Electrocentrale  SA: 159.982.616 lei; Creanţe totale : 46.040.573 lei.”

Documentul este semnat de Adriana Stratulat, administrator special al apaterm SA Galaţi.

Citit 2942 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2013 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.