Vaccinarea anti HPV ar putea fi reluată, după un eşec răsunător

Vaccinarea anti HPV ar putea fi reluată, după un eşec răsunător
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce în urmă cu cinci ani a fost unul dintre cele mai mari eşecuri, Ministerul Sănătăţii ar putea relua, din luna martie, campania de vaccinare împotriva HPV. Programul ar urma să fie desfăşurat în parteneriat cu Fundaţia Renaşterea. Iniţiativa are drept grup ţintă fetele cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, iar imunizarea se va face doar cu acordul părinţilor. Pentru succesul viitoarei campanii, oficialii vor să informeze foarte bine părinţii cu privire la cancerul de col uterin şi la modalităţile de prevenţie a bolii.

Vaccinarea, alături de testarea Babeş Papanicolau, ar putea scădea riscul apariţiei cancerului de col uterin cu până la 94 la sută. „Profilul de siguranţă al vaccinului anti-HPV a fost evaluat în peste şase studii clinice, iar numai 0.2 la sută din persoanele vaccinate au raportat reacţii adverse la locul injectării, reacţii comune oricărui tip de vaccinare. Aceasta demonstrează o tolerabilitate bună a vaccinului, care este recomandat de diferite societăţi profesionale recunoscute mondial: Societatea Americană de Cancer, Academia Americană de Pediatrie, Colegiul American al Ginecologilor etc.'', a subliniat medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu, citat de Evz. Vaccinul asigură protecţie împotriva bolilor determinate de tulpinile HPV 6, 11, 16 şi 18 (responsabile de cancerul de col uterin) şi se adresează în general femeilor cu vârste cuprinse între nouă şi 45 de ani. Serul este însă recomandat cu precădere fetelor sub 15 ani, deoarece aici eficienţa este de peste 99 la sută.

Mai mult 20 de ţări din cadrul Uniunii Europene desfăşoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria şi Cehia, care, asemănător României, au lansat anul trecut programe naționale de imunizare. Până în prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate în întreaga lume şi numărul este într-o continuă creştere.

În ţara noastră, 40.000 de femei suferă de cancer de col uterin, iar 3.000 de cazuri noi sunt depistate anual, de 16 ori mai mult decât media europeană. Şi în privinţa mortalităţii cauzate de acest tip de cancer ne aflăm pe primul loc în Europa. Coaliţia de prevenire a cancerului de col uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în intervalul 21 - 27 ianuarie.

Citit 1390 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2013 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.