Jaf de sute de mii de euro la Nicoreşti

Jaf de sute de mii de euro la Nicoreşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 34 de gospodari au primit materiale de construcţii pentru a reface clădirile afectate de inundaţiile din septembrie 2007 * Sătenii susţin că în realitate doar trei, patru case au fost afectate * Nicoreştenii au vândut materialele pe te miri ce, în timp ce zeci de tecuceni au stat două ierni la rând în containere *

Dacă te uiţi în actele de la Prefectură şi de la Primăria din Nicoreşti, sunt 34 de gospodării care au primit materiale de construcţii pentru repararea pagubelor produse de inundaţiile din septembrie 2007.

Dintre acestea, 23 de case au fost considerate avariate în proporţie de 100 la sută, „distruse/prăbuşite”, cum scrie în actele Primăriei şi 11 au fost catalogate distruse în proporţie de 50 la sută, „cu avarii structurale/în pericol de prăbuşire”, cum este specificat în scripte.   

La faţa locului, sătenii spun altceva. „Toată lumea ştie: doar doi-trei au fost cu adevărat sinistraţi. Şi nici la ăştia nu s-au dărâmat  de tot casele. Cum credeţi că a câştigat PNL-ul alegerile parlamentare în colegiul nostru? A intrat apa în case, dar de dărâmat, nu s-au dărâmat nimic”, spune învăţătorul Petrică Lazăr, fost primar, în perioada 1992-1996.  

„S-au vândut materialele pe băutură”

Acelaşi lucru ne spune şi fostul consilier PNL Valeriu Popa, aflat pe vremea inundaţiilor în componenţa consiliului local din Nicoreşti:

„Vă asigur că ştiu ce spun. Nu au fost decât două- trei case afectate. Şi nici măcar la acestea situaţia nu a fost gravă”, spune Valeriu Popa, în asentimentul altor câtorva persoane care asistau la discuţia noastră.

„Să mergeţi să vedeţi: la Toma Ortansa s-au dat materiale pentru pagube de 100 la sută. Casa e bine mersi, iar materialele stau în curte. La fel şi Nuţu Gheorghe, care a primit materiale pentru distrugeri de 50 la sută şi le-a vândut”, continuă Valeriu Popa.

Lista nu se opreşte aici. Sătenii cu care am discutat ne-au declarat că la Mălureni, deşi s-au dat materiale pentru şase gospodării, acolo toate casele sunt pe deal şi nu aveau cum să fie dărâmate.

„Valeria Sandu a primit materiale şi a început să-şi facă o casă nouă. Dar locuinţa ei nu s-a dărâmat. A fost doar inundată.  Dovadă, în ea s-a mutat Feraru Viorel şi stă bine mersi. Acesta i-a dat Valeriei Sandu la schimb materialele pe care şi el le-a primit de la guvern”, ne spune un alt sătean prezent la discuţii. Şi lista continuă.

Într-adevăr, am fost şi am văzut şi noi casa Valeriei Sandu, care părea în stare bună şi cea a Ortansei Toma, cu bolţarii în curte, nefolosiţi. Ne-au mai fost arătate şi alte case în Nicoreşti,  Ionăşeşti şi Fântâni care nu păreau să fi fost vreodată distruse, aşa cum apar ele în actele primăriei. Întrebarea care ne-a apărut instantaneu în minte a fost: ce au făcut cu materialele?

„Le-au vândut pe te miri ce, pe vin şi ţuică. Lumea la noi e săracă şi se bucură la câştiguri mărunte”, ne-au mai spus sătenii care ne-au însoţit.

Bani duşi pe apa sâmbetei

Conform centralizatorului, la Nicoreşti s-au trimis următoarele cantităţi de materiale de construcţii, toate decontate din banii noştri, adică de la bugetul de stat: 205 tone de ciment, 22.300 de kilograme de armătură, 520 de metri cubi de bolţari, 270 metri cubi  de cherestea, 1.700 metri pătraţi de tablă de casă, 1200 de metri cubi de nisip şi pietriş, plus uşi şi ferestre.

Toate se ridică la câteva sute de mii de euro. Nimeni nu ştie cât, pentru că nimeni nu s-a interesat de valoarea exactă. Au dat, dar nu din buzunarul lor. Praful şi pulberea s-a ales din grămada mare de materiale distribuite la Nicoreşti. Şi probabil nimeni nu va fi chemat să dea socoteală.

„Au fost depuse peste 600 de cereri”

Deşi sătenii îl acuză pe primarul PNL Ionel  Boghiu că ar fi favorizat unele familii pentru alocarea materialelor de construcţii, acesta susţine că nu e el cel care a stabilit cine şi cât ia.

„Au fost depuse peste 600 de cereri. A fost o comisie din partea Prefecturii, eu nu am făcut parte din ea. Nu am avut voie.  Iniţial au fost desemnate 30 de case în prima tranşă, după care s-a mai acordat ajutor pentru încă patru”, susţine edilul Nicoreştiului.

Guvernul, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Anul trecut, în mai, ziarul nostru a prezentat o situaţie similară şi la Buciumeni. Aici Guvernul alocase un ajutor în valoare de aproape două milioane de euro, pentru  refacerea a 155 de gospodării, deşi numai 30 de case fuseseră avariate.

Primarul Năstase Petrache, cel care a câştigat anul trecut alegerile şi a preluat situaţia de la fostul primar PNL, a sesizat acest lucru la Guvern subliniind că e caz de natură penală. Însă toată povestea a fost muşamalizată.

„Telefonic mi s-a spus să las lucrurile aşa cum au căzut, că e bine”, spunea la acea dată primarul Năstase Petrache.  Şi gurile rele spun că lucrurile au stat, într-adevăr, bine. La alegerile din toamna trecută, când PNL a câştigat în Colegiul 1, care cuprinde Buciumeniul şi Nicoreştiul.

„E inadmisibil să faci politică din necazurile oamenilor”

Cum era normal, am discutat pe această problemă, telefonic, cu deputatul PNL al colegiului nr. 1, Victor Paul Dobre, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei Publice şi Internelor în fostul guvern.

„Este inadmisibil să faci politică din necazurile oamenilor. Ştiu că fostul guvern a dat materiale de construcţie la toţi cei care au avut necazuri.

Unde şi cui, nu s-a stabilit de către guvern, ci de către comisii specializate. În cazul judeţului nostru este vorba de cei de la Consproiect din cadrul CJ, de Inspectoratul în Construcţii şi de reprezentanţi ai Prefecturii.

Este ciudat dacă li s-au dat ajutoare şi casele nu au fost dărâmate, dar eu nu am avut nici un amestec în toată această situaţie. Raportările au venit din teritoriu. În plus, în toamna anului 2007 nu se ştia în ce colegiu voi candida eu. Legea electorală s-a votat în martie 2008, iar colegiile s-au stabilit în august 2008”, spune deputatul PNL – Victor Paul Dobre.   

Cine va fi tras la răspundere?

În toată această poveste vina e împărţită şi greu mai poate fi tras la răspundere cineva.

Deşi reprezentanţii fostului guvern susţin că fondurile pentru sinistraţi nu au fost împărţite pe culori politice, rămâne o realitate faptul că vreo câteva zeci de familii din Tecuci au locuit două ierni la rând în containere, la discreţia frigului şi a bolilor. Întâmplător sau nu, primarul Tecuciului e PDL. Tot întâmplător sau nu, la Buciumeni şi Nicoreşti erau la acea data primari PNL. 

Am fost în tabăra sinistraţilor din Tecuci astă toamnă, după ce izbucnise acolo un incendiu. Oamenii se agăţau de noi, rugându-ne să scriem despre situaţia lor. Erau bătrâni, cu pensii mici, plăteau rate la mobila lăsată de izbelişte, în casele dărâmate.

În toamna lui 2008 mai aşteptau încă fonduri de la Guvern.

Explicaţii foto:

1 - Gospodăria Ortansei Toma declarată avariată în proporţie de 100 la suta;

2 - Ceea ce a mai rămas din materialele de construcţie; 

3 - Primarul Ionel Boghiu susţine că au fost depuse 600 de cereri pentru materiale de construcţii.

Citit 3118 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.