Apaterm face lumină în relaţia cu consumatorii. Căldura şi apa caldă se vor factura individual!

Apaterm face lumină în relaţia cu consumatorii. Căldura şi apa caldă se vor factura individual!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Societatea furnizoare de agent termic Apaterm anunţă că va trece la facturarea şi plata individuală a căldurii şi apei calde, după modelul propus pentru Calorgal * Firmele de repartitoare sunt primele scoase din schemă de această reformă a sistemului


Tot mai multe asociaţii de proprietari din Galaţi propun ca intermediarii dintre acestea şi Apaterm să fie eliminaţi în următoarea perioadă, astfel încât facturarea consumului şi plăţile să fie ţinute mai bine sub control.

N. Popa, administratorul Asociaţiei de Proprietari 374, ne-a transmis la redacţie un amplu memoriu, în care atrage atenţia că reorganizarea Apaterm SA Galaţi trebuie să se facă foarte temeinic. „Apaterm trebuie să preia şi citirea, calcularea şi facturarea directă a serviciilor către consumatorii de energie termică, în vederea unei mai bune relaţii între furnizorul de servicii şi consumator, ca beneficiar al serviciului. La fiecare sector de termoficare al Apaterm există angajaţi care pot fi folosiţi, lunar, pentru activităţile de citire a contoarelor, aşa cum procedează firmele de citire", ne scrie N. Popa.

"Cu o bună organizare a activităţii, Apaterm ar putea face inclusiv încasările pentru plata serviciilor prestate către gălăţeni. Din experienţa de până acum, este nedrept să fie oprită apa caldă şi agentul termic tuturor locatarilor unei scări de bloc pentru un neplatnic”, mai afirmă administratorul amintitei Asociaţii de Proprietari.

Legislaţie depăşită

Propunerea este cu bătaie lungă, însă legislaţia actuală, care conţine reflexe moştenite de dinainte de 1989, nu permite deocamdată un contract direct între Apaterm şi proprietarii de apartamente de bloc. Potrivit Ordinului 483/2008 al ANRSC, în acest moment între furnizor şi consumator intervine a treia parte - asociaţia de proprietari - care asociaţie apelează la o firmă de citire a agentului termic.

Astfel, avem între Apaterm şi consumator încă doi „interpuşi” care, de regulă, încarcă nota de plată a consumatorului la "cota indiviză". Şi fie că are repartitor, fie centrală termică, consumatorul plăteşte adeseori mai mult decât consumul real.

Soluţia ieşirii din acest impas este, potrivit specialiştilor în drept, modificarea legislaţiei. Procedura este, de altfel, extrem de simplă, deoarece este vorba de anularea unui simplu ordin emis de o autoritate în reglementare.

Datoriile vechi se achită tot la asociaţii

Chiar dacă noul sistem, care presupune facturarea şi plata individuală a căldurii, se va aplica, în privinţa datoriilor istorice la întreţinere plata se va gestiona tot prin asociaţiile de proprietari.

Procedura este simplă. Administratorii vor elibera consumatorilor, în prima fază, adeverinţe din care să reiasă cuantumul datoriilor pe fiecare consumator. Dacă nu achită totul odată, ci eşalonat, penalităţile se scad proporţional.

„Dacă plata este integrală, penalităţile se vor anula. Administratorii trebuie să elibereze chitanţă şi o adeverinţă către proprietari, pentru ca oamenii să poată încheia cu Apaterm un viitor contract de furnizare a agentului termic”, ne explică Adriana Stratulat, administrator special al Apaterm SA Galaţi. Aceasta a precizat şi că societatea nu va încasa direct debitele restante la întreţinere. "Acum lucrăm la o evidenţă clară a datoriilor şi a penalităţilor. Gălăţenii trebuie să se prezinte la asociaţii să-şi achite datoriile. Asociaţiile, pe măsură ce vor plăti, vor fi scutite eşalonat de penalităţi. Au la dispoziţie şase luni până pe 31 iulie 2013”, ne-a spus Adriana Stratulat, care ne-a pus la dispoziţie un contract-cadru ce va încheia între Apaterm şi consumator, dar şi cu asociaţia de proprietari.

În ediţiile următoare vom reveni cu amănunte despre prevederile contractului individual propus de Apaterm, dar şi cu punctul de vedere al asociaţiilor de proprietari.

Citit 8081 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2013 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.