Scandal pe seama unei cărţi. Consilier local acuzat de furt intelectual
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Scandal pe seama unei cărţi. Consilier local acuzat de furt intelectual
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un scandal pe marginea drepturilor de autor îl are în centru pe cel mai nou membru al Consiliului Local Galaţi. Ilie Gheţu, care a intrat în legislativul local din partea PP-DD la începutul lunii februarie, este acuzat că şi-ar fi însuşit drepturile de autor pentru o carte apărută în urmă cu câţiva ani sub dublă semnătură. Este vorba despre cartea "Universul fără taine", semnată de Ion Farcaş şi Ilie Gheţu, despre care proaspătul consilier local Galaţi declara în urmă cu o lună pentru "Viaţa liberă" că s-a vândut bine pe amazon.com.

"Unde sunt banii?!"

"Ilie Gheţu a avut grijă să tranşeze volumul iniţial, împărţindu-l în câteva fascicole, compuse fiecare din câteva capitole ale cărţii «Universul fără taine». Aceste fascicole, inclusiv volumul iniţial, le-a postat la vânzare pe amazon.com şi, mai mult, s-a iniţiat drept autor plin pe coperte, eu fiind numit co-autor, deci al doilea listat. Din păcate, eu unul nu am primit un bănuţ măcar din vânzări şi, recent, Ilie Gheţu, mi-a scris într-un e-mail că el a defalcat vânzările ca să arate că ar fi mai multe... şi vezi Doamne să se vândă cartea... dar că în realitate nu sunt vânzări. Şi mi-a prezentat numai vânzările din acest an... deci luna ianuarie - februarie 2013, unde ar fi numai vreo 200 dolari şi vreo 37 lire sterline. Din păcate, cartea este publicată în 2001 şi până în 2013 sunt 12 ani buni", ne-a scris pe e-mail Ion Farcaş.

"Nu au fost vânzări"

În replică, Ilie Gheţu admite că "Universul fără taine" este scrisă în totalitate de către Ion Farcaş, dar că dubla semnătură a fost un aspect asupra căruia au convenit împreună. "A fost un acord între noi, în sensul că am stabilit să apărem amândoi pe copertă, dumnealui ca autor, iar eu co-autor. Inclusiv teoria pe care se bazează cartea se numeşte FARGHET, de la Farcaş şi Gheţu, dar nu eu am decis asta, ci am convenit împreună. Eu m-am ocupat de finanţarea cărţii, de promovarea ei, de vânzări. Însă adevărul este că nu au fost vânzări. I-am dat domnului Farcaş contul şi parola de pe amazon.com să se convingă singur. Până acum s-au strâns cam 195 de dolari şi, dacă o să se facă 200 până în aprilie, o să ne dea banii. Când o să vină o să îi dau toţi banii lui Farcaş, că eu m-am săturat de povestea asta", a explicat consilierul local Ilie Gheţu.

Citit 3814 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2013 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.