Cât costă să-ţi încălzeşti casa în cazul debranşării de la reţeaua publică
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cât costă să-ţi încălzeşti casa în cazul debranşării de la reţeaua publică
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ce alegem în condiţiile în care căldura furnizată de sistemul centralizat devine tot mai scumpă * Centrală termică, centrală electrică sau calorifere pe ulei? * Ne întoarcem la sobele cu lemne


Chiar dacă sistemul centralizat de încălzire ar trebui să fie cel mai convenabil ca raport preţ-calitate, realitatea este cu totul alta. Uzat, plesnind din toate încheieturile, cu pierderi imense, sistemul centralizat duce adesea costurile de încălzire ale unui apartament la niveluri ameţitoare. Dacă în ecuaţie mai punem faptul că, nu de puţine ori, plăteşti, dar nu beneficiezi de serviciile promise, nu e de mirare că, sătui de ineficienţa sistemului, tot mai mulţi gălăţeni preferă să se debranşeze şi încearcă, după buzunar, să găsească soluţii alternative de încălzire.

Costurile sistemului public

Costurile de încălzire pentru un apartament de două camere au ajuns în medie la 500 de lei pe lună, o sumă pe care nu toate buzunarele o poate suporta. Nu mai spunem de faptul că la sistemul centralizat, oamenii sunt la mâna unui întreg lanţ de termoficare. Gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat ţin atât de furnizorul agentului termic, cât şi de distribuitor şi de furnizorul de gaz metan. Plus că există continuu şansa ca între cele trei să intervină dispute, iar populaţia să fie prinsă la mijloc. De asemenea, există şi datoriile vecinilor, din cauza cărora Asociaţia de locatari putea rămâne fără căldură.

Alternativele încălzirii centralizate

Centrala termică. Una dintre primele alegeri ale gălăţenilor în reducerea costurilor o reprezintă centrala termică. Pentru încălzirea unui apartament cu două camere, cu o suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi ar fi necesară o centrală de 24 kw, care ar costa în magazinele specializate undeva la 2.000 de lei, pe puţin. Dar aici se adaugă costurile instalaţiei aferente şi avize. Pentru o cameră de 20 metri pătraţi, de exemplu, ar fi necesar un calorifer de 1.200 mm lungime şi 600 mm lăţime, iar pentru o a doua cameră de 30 de metri pătraţi, un radiator de 1600 x 600, pentru care gălăţeanul ar trebui să scoată din buzunar în jur de 650 de lei.
Dar nu poţi pune calorifer numai în camere, excluzând baia şi bucătăria. Se adaugă filtrele, termostatul, robineţi, conductele de instalaţie termică. De asemenea, pentru instalarea unei centrale este nevoie de o serie de avize. În acest punct, gălăţeanul trebuie să scoată din buzunar aproximativ 350 de lei pentru proiectul de debranşare, între 350 şi 600 de lei pentru racordarea la gaze plus taxele de verificare, iar la urmă aproximativ 450 de lei pentru execuţia lucrărilor.
În concluzie, potrivit firmelor care vând centrale termice costurile iniţiale ar ajunge la aproximativ 7.000 de lei. În medie, pe lună, în cazul în care nu se zgârceşte la căldură şi apă caldă, posesorul unei centrale termice ajunge să plătească o factură la gaz de 250 – 300 de lună, iar amortizarea costurilor iniţiale s-ar face în aproximativ opt ani. „Avantajul centralei termice este confortul. Am apă caldă şi căldură când vreau. Nu mai ţin de nimeni. Pot gestiona căldura pe fiecare cameră şi ştiu pe ce dau banii”, a explicat unul dintre clienţii unei firme de aparatură destinată încălzirii. Centrala termică oferă posibilitatea încălzirii atât a ambientului, cât şi a apei. Deci rezolvă din start două probleme majore, mai ales că, adesea, nici apa caldă nu este chiar apă caldă.

Centrala electrică este o altă sursă alternativă de încălzire, iar în magazine poate fi achiziţionată contra sumei de 2.000 de lei. Are, aşadar, cam acelaşi preţ de achiziţionare cu centrala termică. Pentru încălzirea unui apartament de două camere este necesară o centrală electrică de 6 kw putere şi consumă aproximativ 836 kw lunar. Asta înseamnă că gălăţeanul care alege să îşi încălzească apartamentul cu o astfel de centrală ar scoate din buzunar cam 320 de lei pe lună. În schimb, centrala electrică nu încălzeşte şi apa, iar pentru asta proprietarul apartamentului trebuie să îşi achiziţioneze şi un boiler. Însă, potrivit unei firme specializate în instalaţii de încălzire, la o centrală electrică există şi riscul ca instalaţia electrică să nu suporte un consum atât de mare şi de îndelungat.

Caloriferele electrice. Cea mai economică soluţie de încălzire pare să fie, aparent, caloriferul electric pe ulei. Un calorifer electric cu şapte elemenţi şi cu o putere de 1,5 kw pe oră costă 100 de lei, iar unul cu 13 elemenţi şi cu o putere de 3 kw costă 160 de lei. În schimb, potrivit tuturor retailerilor, nu ajunge un singur calorifer electric pentru o cameră. Astfel, pentru încălzirea unui apartament cu două camere sunt necesare cel puţin patru calorifere. Dacă ţinem caloriferul de 1,5 kw pe oră în priză toate cele 24 de ore ale zilei, timp de 30 de zile, ajungem la un consum de 1080 de kw, ceea ce face ca preţul căldurii prin sursa aceasta să depăşească chiar factura la încălzire prin sistemul public. În aceste circumstanţe, caloriferul electric rămâne mai degrabă o soluţie provizorie, care nu se poate folosi timp îndelungat.

Încălzirea casei cu teracotă pe lemne

Potrivit retailerilor magazinelor din Galaţi care deţin spre vânzare sobe de teracotă, o astfel de sobă cu plită, cu o putere de 8 kw, ajunge la 1.200 – 1.300 de lei. O asemenea sobă are puterea de a încălzi mai mult de 30 de metri pătraţi şi ar consuma lunar aproximativ 500 –700 kg de lemne. Având în vedere că o tonă de lemn pentru foc poate costa între 200 de lei şi 500 de lei, pare să fie una dintre cele mai ieftine soluţii pentru încălzire. Pe de altă parte, desigur, nu e chiar simplu să-ţi pui sobă la bloc. În ceea ce priveşte alte variante de încălzire, cum ar fi centrala pe lemne sau panourile radiante, vom reveni.

Citit 84952 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2013 19:02

38 comentarii

 • postat de proiectare instalatii termice
  Marți, 16 Iulie 2013 12:00
  postat de proiectare instalatii termice
  :

  Centrala pe porumb/peleti cred ca e cea mai avantajoasa metoda
  0
  2
  Raportează
 • postat de Simicin Amalia
  Joi, 06 Iunie 2013 18:54
  Buna ziua, am si o intrebare. Stau in Timisoara intr-un bloc cu o singura scara. De curand ne-am hotarat impreuna cu vecinii sa facem instalarea tevii de gaz comuna pentru ca mai apoi fiecare sa isi traga in apartament cand are posibilitate. Cati proprietari e nevoie sa isi dea acordul prin semnatura pentru instalarea tevii de gaz?
  Doar acordul pentru instalare, nu si acordul pentru plata tevii comune.
  Multumesc!
  0
  1
  Raportează
 • postat de joe
  Duminică, 02 Iunie 2013 11:57
  Cum ma 250-300 Ron pe luna? :)) Mai scump ca RADET-ul. Ma lasati cu informatiile astea eronate..
  0
  3
  Raportează
 • postat de onosa silvia
  Joi, 21 Martie 2013 03:18
  ...bine ar fi daca mi-ar putea raspunde cineva...vreau sa-mi pun centrala pe gaz...am ceva datorii dar pe care curand le voi plati,dar am inteles ca acele penalitati sunt sterse daca-ti platesti datoria integral...astazi va rog am inteles alta ceva de la apaterm ca trebuie ori sa-ti achiti datoriile,sa achiti si penalitatile si ramai obligat fortat tot la ei sa platesti in continuare ca si cum consumul ar fi la ei inca 3-4 ani,pt ca altfel nu-ti dau aprobarea pt debransare...dar in acelasi timp trebuie sa platesc si gaz la romgaz...care si cum este adevarul ca eu nu mai inteleg nimic...este cineva in retea sa-mi poata raspunde????...va rog mult sa ma lumineze cineva...multumesc anticipat...noapte buna...
  0
  0
  Raportează
 • postat de elena olteanu
  Duminică, 10 Martie 2013 09:20
  eu am centrala termica {ap. 2 camere} sigazele nu ajung 300 lei pe luna . Vara in medie 50 lei peluna si iarna iarna 170 lei pe luna. Am caldura si apa caldala 3 persoane!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de vio
  Marți, 05 Martie 2013 22:42
  Romania are cel mai ieftin gaz metan la consumatorii casnici inca. Fortati de UE gazul se va scumpi treptat. Dar energie electrica la CET Galati se va produce, speram mult timp de acum inainte, avand ca produs secundar energiia termica care se foloseste de catre Apaterm.
  Toate autoritatile care conduc Galatiul trebuie sa ia in serios problema incalziirii galatenilor si sa nu cada in capcana judecatii simpliste ca sistemul centralizat nu este bun. Trebuie ponderati cei de la Apaterm care in ultima vreme au venit cu facturi marite si aici ma refer la cantitatea de Gcal la nivel de condominiu.
  1
  2
  Raportează
 • postat de cora
  Marți, 05 Martie 2013 21:49
  Domnule Stanica, nu poti convinge toti locatarii unui bloc sa renunte la apaterm, dar, daca o faci, ai sansa sa dovedesti ca se poate si sa dai un exemplu, unul care deschide drumuri si care va fi urmat. Eu stau foarte bine, dupa cum am precizat anterior, problema caldurii in apartamentul meu e rezolvata. Ceea ce nu s-a rezolvat si nu se va rezolva este factura de 100 de lei pe caldura care imi vine de la apaterm desi nu beneficiez de serviciile lor. Si atunci... de unde iluzia ca ne e bine, finantand in continuare niste hoti? Se numeste autoamagire. Si insist sa spun se cheama si jaf si talharie, care se perpetueaza cu acordul tacit al nostru, al tuturor. Dar nimeni nu o sa va spuna asta. Ei doar va indeamna atat: gasiti-va alternativa la incalzire, dar cotizati in continuare la apaterm, ca asa e bine. Nu, nu e bine deloc.
  Centrala de bloc nu e un apaterm mai mic, exista variante care au fost puse in practica in alte orase. Exista si posibilitatea de contorizare individuala daca se doreste. Orice problema este rezolvabila daca se insista destul in cautarea solutiilor. Adevarul este insa ca nu se vrea. Atatia si-ar pierde "painea" necuvenita, incat ma astept sa sara urland chiar mai multi indivizi cu argumente "pertinente" decat au sarit pana acum. Nu intentionez sa polemizez cu ei. Am raspuns doar acelora pe care i-am simtit de buna credinta. Fara suparare, dar timpul meu liber e limitat. Va doresc ( dvs, domnule Stanica, si tuturor cetatenilor corecti ai Galatiului ) o seara linistita si un maine mai bun. Ridicat de toti impreuna, daca se poate, caci de unul singur e tare trist si greu de luptat. :)
  0
  1
  Raportează
 • postat de Costi
  Marți, 05 Martie 2013 21:34
  Chiar daca are sau nu dreptate Cora, in viitor toate blocurile noi vor fi dotate cu centrala la subsol. S-a modificat recent legea 325 din 2006, si a fost introdus principiul "un condominiu - un sistem de incalzire". Acesta este si motivul pentru care la unele blocuri din Galati nu se mai da avizul pentru debransare: vor fi dotate cu centrala la subsol, intr-o zi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai
  Marți, 05 Martie 2013 21:00
  Cora esti culmea. Te contrazici singura! Pe de o parte tevile vechi sunt varza si pot ceda oricand, pe de alta parte ai dori ca sa se puna centrala de bloc pe aceleasi tevi! Tu citesti ceea ce scrii?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 05 Martie 2013 20:58
  Cora, aberezi la greu. Ai probabil vreo firma si ceva interese, sau altfel nu ai nicio logica. Spui niste lucruri total anacronice, care arata ca nu prea stii pe ce lume traiesti.
  Nu se diminueaza nicio rezistenta cand dai 2 gaurele intr-un perete de BCA sa treci tevile subtirele de la centrala. Esti ridicola. In interiorul apartamentului sunt doar niste grinzi de rezistenta, nu te apuci acum sa dai gauri chiar acolo, doar nu esti batut in cap, le poti ocoli foarte usor! Si depinde de instalator, mie mi-a lucrat foarte curat, nu a spart nimic, doar gaura perfect rotunda. Deranj zero!
  Alta prostie, ca astia cu centrale se inteapa in tevile apatermului. De unde le scoti??
  Esti culmea, adica cei cu centrale fura Apatermul! E invers! Apatermul ii fura pe cei cu centrale obligandu-i sa plateasca asa-zisa caldura data de tevi, care e , stii vorba aia, "din parti".
  Ia sa vedem, cu ce minunatii mai vii,
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 05 Martie 2013 20:03
  Doamna Cora, cu respect, as vrea sa va raspund ca dvs incercati sa rezolvati problema in mod general, si pentru toti locatarii blocului.
  Este frumos, este laudabil chiar de a avea o solutie corecta. Dar dintr-un punct de vedere exista o mare problema :
  - NU POTI CONVINGE TOTI OAMENII ca un lucru este corect, sau cel mai bun, pentru ca bunul personal al locatarului X poate sa difere de bunul locatarului Y
  - Adica nu poti convinge debransarea intregului bloc si punerea unei centrale de bloc. Pentru ca :
  1) Unii o sa doreasca in continuare la Apaterm.
  2) unii deja au datorii imense si ca sa renunte o asociatie la Apaterm trebuie sa FIE PLATITE TOATE DATORIILE si cererile a 100% din locatari ca doresc debransarea blocului de la Apaterm

  Sa zicem ca reusiti o astfel de performanta (mie personal mi se pare imposibil) dar pana la urma cu ce inlocuiti ?
  O centrala de bloc, care este un Apaterm la scara mai mica !!!!!!

  DE CE? Pai, vine intrebarea:

  IN CAZ CA LOCATARUL Z NU PLATESTE CUM II OPRESTI CALDURA ???
  NU POTI !
  Fara centrala proprie pe gaz de apartament separata, sau fara o conducta de TUR si RETUR agent termic al unei eventuale centrale de gaz pe bloc, cu giga-calorimetru la intrarea in usa, NU SE POATE !

  Aici este problema cea mai mare atat la Apaterm, cat si la o centrala COMUNA pe bloc / scara.
  Calculul la comun, utilizarea la comun, unde fiecare foloseste in mod diferit caldura si apa calda !!!
  Si unde furturile sunt la ordinea zilei !!
  Si unde NU POTI OPRI serviciul in caz de neplata !!

  Intelegeti ?
  Nu mai incercati sa ajutati pe cineva anume. Incercati sa va ajutati pe dvs insiva mai intai.
  NU POTI SALVA DE LA INEC UN OM, daca tu nu stii sa inoti, sau daca te trage altcineva la fund !

  Corect ?
  1
  0
  Raportează
 • postat de Un galatean !
  Marți, 05 Martie 2013 16:44
  Am de 11 ani centrala de apartament pe gaz si sunt foarte multumit ! Nu mai bateti apa-n piua cu centrala de bloc ! CINE DEPARTAJEAZA CONSUMUL LA CENTRALA PE BLOC ? IN PLUS , O CENTRALA PE BLOC TREBUIE SUPRAVEGHEATA 24 DIN 24 DE CATRE UN FOCHIST , ALTFEL NU-TI APROBA NIMENI AUTORIZATIA EI DE FUNCTIONARE DECI ALTI BANI SA PLATESTI SUPRAVEGHETORUL ! UN LOCATAR VREA MAI CALD , ALTUL MAI PUTIN , UNUL CONSUMA MAI MULTA APA CALDA DECAT ALTUL SI SCANDALU-I GATA . PLUS IZOLATIA TRASEELR DE CONDUCTE EXTERIOARE APARTAMENTELOR ! Asa incat ramane sfanta centrala de apartament , montata dupa toate legile si reglementarile tehnice , de personal autorizat !
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Marți, 05 Martie 2013 16:40
  Domnule Stanica, tocmai ca am vrut sa fim clari. Exact despre debransarea de la apaterm a fost vorba, dar nu o debransare individuala, care sa va sileasca la plati abuzive, ci la una totala, a blocului, si la realizarea unui sistem de incalzire propriu. Ganditi-va ce se intampla cu o teava care va trece prin apartament, este incalzita, izolata, veche si... se sparge. Va inunda casa, va strica lucrurile, si plateste cine? Apatermul care va obliga s-o pastrati, vecinii care se incalzesc centralizat? Firma de asigurari daca aveti asigurare? O platiti din buzunarul personal? Nu e natural sa aveti in apartament tevi inutile si sa va gauriti peretii, diminuindu-le rezistenta, pentru a desfasura alt sistem de tevi. Nu-i mai bine si mai logic sa-l folositi pe cel existent? Ceea ce-i perfect posibil daca debransati in totalitate blocul. Spuneti ca nu exista corectitudine sociala. Pai atunci nu e posibil ca cei cu centrala pe gaz sa se "intepe" la teava comuna, fara aprobare, si sa fure de acolo? Daca mergem pe axioma ca toata lumea fura si nu vom intelege ca, de fapt, ne furam pe noi, vom ramane toata viata sclavi pe plantatie. Cu toata parerea de rau, petru dvs si pentru altii care nu cred, singura solutie de iesire din orice problema sociala este insasi corectitudinea. Daca nu suntem corecti, vom fi din ce in ce mai oprimati. Priviti-ne conducatorii, mai ales cei locali, sunt produsele incorectitudinii sociale. Au fost votati si tolerati pe criterii aberante ( ca ne vor da, ne voi face, facilitati, gratuitati), niciunul nu a fost sanctionat pentru distrugerea sistematica a acestui oras. Pentru ca fiecare s-a uitat doar la el in ograda. Are caldura in casa? Are ce manca? I se da un abonament gratis pe autobuz? Las', ca-i bun si asta. Nu e bun. Rsponsabilitatea e comuna. La fel cum sunt si tevile de incalzire din apartament. :)
  1
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 05 Martie 2013 15:57
  Cora, esti alta speriata de bombe cu exploziile?
  Mai fata, oricum fiecare are si acum o bomba in casa, anume aragazul. Nu ti-ai dat seama?
  O centrala are totusi niste sisteme de siguranta, gandeste-te cati au in bucatari aragaze vechi de 20-30 de ani, care pot scapa gaze oricand si tot faci bum. Nu stiu ce indrugi acolo, dar cel mai frecvent accidentele din pricina gazului sunt provocate de aragaze, nu de centrale termice. De explodat, alea explodeaaza foarte rar, si probabil doar cele vechi si neintretinute. Mai mult, astazi nu ti se trag gaze pentru centrala fara sa ti se instaleze si un detector de gaz. Nu are ce exploda. Curentul e mult mai scump decat gazul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de romanul
  Marți, 05 Martie 2013 15:55
  Veti modifica apartamentele si condominiile pana le distrugeti total. La primul seism major veti regreta ca ati crezut atat de mult in mitul proprietatii private la bloc, unde iti permiti orice inclusiv sa te crezi independent. Naivitate. Cauta sa scapi si sa fugi de bloc. Salveaza-te. Nici o solutie nu este viabila atunci cand traiesti pe o proprietate in comun (?!). Toti care ofera solutii se autoamagesc ca sa se simta bine. Este o tragedie nationala faptul ca ne-au pacalit ca suntem proprietari la bloc. ”Asociatia de proprietari/locatari din condominiu incheie contractul in numele tuturor proprietarilor de apartamente, caz in care fiecare dintre proprietari este beneficiar al serviciului, fara insa a detine si calitatea de utilizator. Proprietarii individuali ai apartamentelor din condominii nu sunt proprietari ai imobilului si nu indeplinesc conditiile pentru a deveni utilizatori si a incheia contracte in nume propriu.” Legea 241/2006. Deci, proprietar pe apartament, dar nu pe imobil? Unde iti este proprietatea, frate? În aer...Mediteaza. Vom ajunge Galatiul cu blocurile ca la Anina.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 05 Martie 2013 14:54
  dna Cora, haideti sa fim FOARTE CLARI !

  o sa muriti cu speranta in mana !!!

  intelegeti ?

  la Asociatia unde locuiesc, nu mai exista apa calda de ANI SI ANI DE ZILE !!! nici nu imi mai aduc aminte !
  Motivul ??? DATORIILE si FURTURILE (apometre masluite, tevi racordate ilegal) !

  Cum Apaterm mai da caldura daca sunt datorii, totusi apa calda de la APaterm este sistata de mult.
  SI CE O SA FACETI ???

  Stiti cat costa incalzirea cu gaz (centrala de apartament) al 100 litri de apa pentru un dus ? COSTA CEVA !
  Dar totusi stiti cat costa acesti 100 litri de apa incalziti cu boiler ?? COSTA MAI MULT ! PESTE DUBLU !
  Stiti cum sa incalziti la aragaz 10 litri de apa ? cat timp si energie se consuma ? DESTUL DE MULT !
  Asa incat, incalzirea este o treaba serioasa si care costa. Indiferent ca este apa calda sau caldura.

  Si vreti sa stati la mana Apaterm, care va poate taia oricand apa calda DESI SUNTETI BUN PLATNIC DIN TOTDEAUNA ?
  Vreti sa stati la mana Apaterm si sa va treziti si cu caldura TAIATA (data doar in regim de avarie - frectie la picior de lemn --- induri frigul de nu se poate, si mai si platesti pe deasupra) ?

  Eu zic ca lucrurile sunt mai mult decat clare.

  Orice metoda COMUNA DE INCALZIRE (calorifere sau apa calda) inseamna FALIMENT !
  Pentru ca nu vor plati toti, si va veti trezi cu serviciile taiate sau foarte proaste, SI IN PLUS preturi care vin SURPRIZA (500 lei ? la ap. 2 camere - factura Apaterm - cazul scris in articol) ?
  In plus orice metoda COMUNA DE INCALZIRE reprezinta FURT, FURT si iar FURT !

  Vreti sa va spun cati metri cubi de gaz erau raportati iarna cand exita toti cu gazul la comun ???
  SUTE DE METRI CUBI de gaz in plus, pentru bloc, ca era la pausal !

  Vreti sa va spun cati metri cubi de apa rece sunt raportati in minus, astazi, cand se fura cu tot cu apometre ?
  SUTE DE METRI CUBI de apa rece, pentru bloc !

  Si atunci dvs mai sperati ca LA COMUN o sa fie bine ???
  0
  1
  Raportează
 • postat de cora
  Marți, 05 Martie 2013 13:48
  Domnule Costi, sa mai zic o data ceea ce, poate, n-am zis clar. Nu sunt impotriva centralelor pe gaz din principiu. Eu spun doar ca acele costuri pentru montarea lor, plus intretinerea, plus eventualele reparatii, plus ( sa zicem ) faptul ca-s luate dintr-un imprumut de catre cei care nu au avut bani lichizi si atunci se adauga cheltuielile cu plata ratelor la banca, dobanzi , comisioane, plus faptul incontestabil ca platesti cu debransarea, cu izolarea tevilor, cu cheltuielile comune, cu pierderile ( deci cu furtisagurile celorlalti ) si atunci nu mai pare atat de rentabil ca la prima vedere. Amortizarea se face in foarte multi ani, iar, dupa ce se amortizeaza, e posibil s-o iei de la capat, caci o sa vrei o centrala noua, mai fiabila, mai moderna. Sigur ca centrala de bloc implica un risc, legat de corectitudinea celorlalti. Dar daca, intr-un prezent, sa zicem, locatarii toti sunt cu plata la zi a intretinerii si nu e niciun datornic in bloc, nu e logic sa se presupuna ca nu va fi nici in viitor? In primul rand vei avea satisfactia ca nu vei mai fi furat de asociatii. Contorizarea individuala e posibila si fara ista sau alti paraziti, cauta pe net si-ai sa vezi ca sunt solutii, Nu vei mai plati pierderi catre apaterm, iar o centrala de bloc este adaptabila si la alt tip de combustibil, nu doar pe gaze. Problema e ca nu se vrea adaptarea unei astfel de solutii... caci cum vor mai fi jupuiti galatenii de catre borfasi si hoti intru finantarea campaniilor electorale sau a traiului bun al celor putini? e?
  0
  0
  Raportează
 • postat de costi
  Marți, 05 Martie 2013 13:33
  Inca ceva doamna Cora: pentru datorii la intretinere nu se debranseaza de la gaze cei cu centrale. Cine are centrala, are un contor de gaz separat, iar gazul vine pe o teava de gaze separata, mai groasa decat cele pentru aragaze(pentru care platim vreo 2000 de lei la bransare). Deci nu se debranseaza niciodata un consumator cu contract individual, pentru datoria altui consumator cu alt contract, si repet inca o data, gazul vine pe alta teava decat cea a datornicilor.

  In al doilea, dupa cum spunea cineva, dupa ce am umplut caloriferele cu apa, nu mai am nevoie de apa pana la primavara. Eu am si apa rece trasa separat (pentru 700 de lei) si deja mi-am scos banii avand in vedere ca erau furturi record de apa la mine in bloc. Deci eu nu voi fi debransat de la apa atata timp cat platesc.

  In al treilea rand, daca se ia curentul, eu am un UPS de 200 de lei pentru calculator, pe care il pot muta la centrala si o fac sa mearga inca o zi. Dar de obicei problemele cu curentul se rezolva in 30 de minute si nici nu apuca sa scada temperatura cu un grad.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 05 Martie 2013 13:29
  A) asa este dna Cora, in functie de anumite situatii se pot alege doar anumite solutii de incalzire

  in principiu, oprirea gazului la centrala nu este posibila, atat timp cat aveti contor individual (si la centrala este nevoie de proiect si de contor individual) si apoi oprirea apei reci (reci - zic asa sa fiu mai clar) nu se poate face pe o perioada mai mare de cateva zile la revizii, si in caz de datorii este obligatoriu sa fie data drumul noaptea
  (legea obliga, pentru ca sa fie apa la WC-uri)

  deci situatia, cam greu de crezut, ca sa ai centrala si sa nu beneficiezi de ea.
  Doar sa nu ai pur si simplu teava de gaze in zona, sau la 100 m - 1 km departare, sa te opreasca sa pui centrala pe gaz, sau BINENTELES BANII investitiei initiale.

  B) incalzirea cu centrala de bloc, este la fel O SOLUTIE FALIMENTARA !
  Luati exemplu cartierul de peste Siret, unde blocurile au o astfel de centrala de bloc, noi noute, performante si ?? ???
  DEGEABA !
  Datorita a 3-4 rau platnici GDF Suez a oprit gazul complet.

  Ca este APaterm la scara mare (oras) ca este o centrala pe gaz la nivel de bloc (blocurile din cartierul cu pricina) nu rezolva absolut problema !!!
  Cei rai-platnici vor acumula datorii care vor strica tot.
  Si intotdeauna vor exista vreascuri in padure si automat, intotdeauna acest sistem va fi falimentar DOAR POATE sa fie sustinut, prin suportarea datoriilor rai-platnici de catre buni-platnici !!!
  DAR LA ASA CEVA inseamna ca automat platesti mai mult pe o centrala de bloc pe gaz, decat o centrala de apartament pe gaz !!!!!!!! pentru ca au acelasi randament (chiar daca sunt de marimi diferite) si ajungi sa platesti si pierderile !

  In plus, la acelasi bloc frumos nou construit, cu centrala pe gaz de bloc, exista problema FACTURARII si A REGLARII CONSUMULUI !
  O PROBLEMA FOARTE MARE !

  La blocul cu pricina, cu centrala pe gaz, ori nu exista repartitoare si deci NU POTI CONTROLA cat consumi, cat de cald sa fie in casa, ori exista repartitoare si automat inseamna ISTA / techem si calcule, pierderi, suprafete radiante, si tot tacamul, si ajungi intr-o situatie in care nu stii ce platesti.

  PS: in timp ce unii faceau credite si isi cumparau cate 2 TV si 2 frigidere, si isi innoiau si aragazul, altii isi puneau bani deoparte si odata stransi isi puneau centrala.
  Fiecare are ce isi doreste si ceea ce poate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Marți, 05 Martie 2013 13:21
  As vrea s-o contrazic si eu doamna Cora care a spus numai minciuni in mesajul de mai jos, dar vad ca deja mi-au luat-o inainte ceilalti. As mai aduga un singur lucru pentru cei care se tem ca se vor scumpi gazele: voi cum credeti ca Apatermul va incalzeste apa? cu panouri solare? Poate nu foloseste 100% gaze, dar fiti siguri ca la Apaterm scumpirile vor si mai mari, decat va fi la cei cu centrale. Si nu in ultimul rand, deja stie toata lumea cum se fraudeaza un repartitor. Daca stai la bloc si ai repartitoare, ori fraudezi si tu ori risti sa platesti toate pierderile (adica tot ce au furat vecinii).
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Marți, 05 Martie 2013 13:08
  Domnule Stanica, de acord cu dvs, eu cunosc insa cazuri, in Galati, care, datorita intreruperii furnizarii de apa ( sau de gaze ) sa zicem din cauza unor vecini cu datorii mari, au ajuns sa planga pe langa centrala pe gaz. Eu nu promovez panourile, n-am niciun interes, nu le vand, eu zic doar ca, in functie de interesul fiecaruia, punctual, exista avantaje si dezavantaje. Si mai zic ceea ce nu zice nimeni, ca solutia optima este centrala de bloc instalata la subsol. Sau intr-un spatiu special. Automat se elimina pierderile si furtisagurile, plus supraincarcarile. Se platesc comun cheltuielile cu tevile, se amortizeaza mai usor cheltuiala cu instalarea si, in general, se castiga independenta energetica. Plus eliminarea intermediarilor precum asociatiile de locatari, ista si alte capuse. Tot ce e individual are avantaje si dezavantaje. Blocul e o cladire compacta, traiul la comun e o realitate, deci mai avantajos este un sistem de incalzire comun.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 05 Martie 2013 12:56
  Sau uitati-va pe facturile de gaz, avem anumite sectiuni :

  (exemplu - doua facturi proprii)

  Consum Consum estimat
  estimat lunar lunar
  (mc) (KWh)
  110 1.179,090

  pret factura (TVA inclus) 148,37 lei


  Consum Consum estimat
  estimat lunar lunar
  (mc) (KWh)
  112 1.195,264

  pret factura (TVA inclus) 150,41 lei

  daca facem un calcul, vine 0,12 lei pe KW si acum sa punem o intrebare.
  Dar sa zicem ca exista si un cost de intretinere, un randament al centralei termice pe gaz, si pretul sa fie 0,20 lei (umflat asa).

  Cat costa un KW de curent ?
  Cred ca concluzia este foarte clara.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ss
  Marți, 05 Martie 2013 12:46
  Cora tata esti varza.....centrala nu are niciodata probleme de presiune a gazului iar apa circula in circuit inchis, mai pe intelesul tau, daca e necesar, incarci instalatia si plimbi apa aia cati ani vrei. Eventual daca teoretic ai avea o pierdere, deschizi robinetul, completezi cu apa si tot inainte. Am spus pierderi ipotetic deoarece sistemul nu necesita aerisiri precum cel centralizat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ss
  Marți, 05 Martie 2013 12:41
  Clau iti dau o veste proasta. Avand centrala imi trec prin apartament doar 2 tevi la baie care sunt izolate, iar factura pt. incalzirea centralizata imi vine 30 lei singurul spatiu comun inclazit fiind......subsolul?!!! Asta e tara in care traim, toti mocangii cu mana intinsa iar cei corecti platesc servicii care nu le au!
  1
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 05 Martie 2013 12:34
  pentru Doamna Cora:


  important nu este daca depinzi de cei 3 furnizori, ci in ce masura !!!

  1) de cate ori ati avut pana la curent electric ?? ca timp FARA CURENT / CU ENERGIE ELECTRICA pe an , ca raport ?
  0,001% ???
  Eu am avut cred 30 minute fara curent pe 1 an de zile. Deci enorm de putin timp fara curent electric.
  Apoi, centrala pe gaz nu consuma mult curent electric - este doar aprinderea, motorasul pompa de apa in calorifere.

  2) daca apa rece este oprita, dar este deja apa in instalatie si calorifere, poate sa fie apa rece oprita si o zi intreaga, chiar si o saptamana, pentru ca nu iti trebuie apa rece in plus.
  Odata facuta umplerea instalatiei cu apa rece (dintr-un mic robinet sub centrala) practic nu mai umbli la ea o iarna intreaga !
  (bine eu am un robinet care picura, si odata pe saptamana mai dau drumul pentru putina apa)

  dar de cate ori apa-rece se opreste mai mult de o saptamana iarna ??

  3) gazul are presiune foarte buna chiar si iarna la -20 *C, si centrala nu a avut nici-o problema in a-si face treaba.


  Asa ca, "sa nu depind de 3 furnizori" este importanta, dar totusi dat fiind ca toti 3 furnizori ofera in procent de 99% acest lucru, nu vad de ce sa fie frica de cei 3 furnizori.

  Eu zic altceva.... CALDURA este produsa din energie, iar energia este in KW.
  Intrebarea este cat te costa sa incalzesti acelasi apartament cu centrala pe gaz si cat pe electric ?!?!? (aceiasi suprafata, aceiasi izolare) ???
  Pe curent electric este peste dublu, va spun eu.

  Incalzirea este un consumator mare de energie ! Nu degeaba centrala de apartament are (max) 24 KW !!
  Pai sa va imaginati ce inseamna 24KW in energie electrica ??? 12 calorifere electrice de 2000W fiecare !

  Si centrala pe gaz, incalzeste si apa calda, la electric iti trebuie si boiler !
  In plus, la asemenea consum electric nu rezista instalatia electrica, si stiti cat costa investitia in noua instalatie electrica paralela pentru boiler si calorifere / panouri radiante ???

  Intelegeti ?
  Problema nu este cati furnizori, si nici costul initial (care conteaza doar o singura data) ci conteaza CAT COSTA IN FIECARE LUNA !

  Important este PRETUL PE LUNA DE IARNA (incalzire plus apa calda) !
  Si zic ca diferenta intre gaz si electricitate este foarte mare.

  Singurul care are un pret mai bun, incalzirea pe lemne, dar aici intervine ceva extrem de complicat :
  - unde depozitezi lemnele ?
  - cand te trezesti noaptea sa mai pui lemne pe foc ?
  - cand esti plecat de acasa, cum opresti focul daca deja mai sunt lemne ?
  - cum faci cu evacuarea ?

  daca ai casa, si o camaruta tehnica separata, poti sa mai pui o centrala pe lemne si tevi si calorifere de apa fierbinte, dar altfel, la apartament este foarte complicat.
  Iar soba de teracota cu lemne incalzeste foarte tare camera respectiva si ai rece in restul apartamentului.
  Deci cam pica si asta din discutie , incalzirea pe lemne, cand vorbim de confort.
  0
  0
  Raportează
 • postat de clau
  Marți, 05 Martie 2013 12:19
  Multumesc Cora ! Boiler electric am deja, eu am un apart de 2 camere ,anul asta vreau sa-l izolez ca la carte (interior si exterior) . Apartamentul meu este unul semi-decomandat ,iar la fiecare camera am doar un perete la contact cu exteriorul ,adica cred ca izolatia isi va face simtita prezenta. Nu ma bate gandul sa-mi instalez o centrala termica din mai multe motive : pretul crescator al gazelor ( in cativa ani -parerea mea- gazul va fi destul de scump si nu cred ca va mai fi o alternativa ieftina) ,pretul de achizitie (in jur de 7-8000 ron) ,acte,revizii. De asta vreau anul asta sa-mi instalez panouri radiante in apartament. Eu platesc in jur de 250-300 ron pe caldura de la retea ,insa nu prea am caldura in casa. Si pe mine ma intereseaza cum sa reusesc sa scap de plata caldurii pentru tevile neizolate ,am un prieten care are centrala si plateste in continuare aprox 50-60 ron pe luna pentru aceasta "caldura" . Eu nu am decat doua coloane de tevi care-mi trec prin casa ,una am izolat-o ,pe cealalta vreau s-o izolez anul asta cand ma voi debransa. Ma voi interesa cum sa fac sa nu platesc acei bani degeaba ,bani dati pentru pierderile din sistemul centralizat. Daca intri pe internet ,putine persoane detinatoare de panouri radiante se declara 100% multumite ,Cora tu esti printre ele, sper sa ma numar si eu anul acesta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de val
  Marți, 05 Martie 2013 12:12
  BBun articol, ma preocupa aceasta chestiune a schimbarii sistemului de incalzire si articolul impreuna cu comentariile m-au luminat destul de mult. Multumesc!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Marți, 05 Martie 2013 12:06
  @Marius Stanica
  De-aia zic ca fiecare si le stie pe ale lui. Mie nu mi s-a parut centrala pe gaz o optiune atragatoare, in primul rand pentru ca sunt dependenta de trei furnizori. Daca scade presiunea la gaze, cum se intampla de obicei pe ger crancen in tarisoara, atunci inghet cu tot cu centrala. Daca imi taie apa rece pe motiv de avarie, la fel patesc. Deci... nu. Curentul electric, de bine de rau, este. Pentru apa calda, asta e, platesc separat. La bucatarie e suficient un boiler instant, daca nu sunt multe vase de spalat. La baie, unul de 50 de litri. Consumul nu e atat de mare. Iar instalatiile electrice pot fi imbunatatite, decat proiect pentru centrala cu gaze. Mai curat, mai uscat.....
  Eu zic ca si accidentele numeroase de la centralele pe gaze m-au influentat. Mi se par mai degraba niste bombe de apartament. Cele mai rentabile optiuni sunt centralele de bloc, instalate la subsol, dar cine sa spuna aceasta romanilor? Cei care vor sa-i indobitoceasca pentru a-i stoarce de bani?
  0
  0
  Raportează
 • postat de costi
  Marți, 05 Martie 2013 12:02
  Pe mine, centrala cu calorifere de aluminiu si apa rece trasa separat m-au costat 11.500 lei (3 camere). Gazul m-a costat maxim 260 de lei pe luna in conditiile in care am avut 25 de grade in casa (dar am si izolatie cu polistiren de 10). O singura observatie mai am. Amortizarea se face mult mai greu pentru ca desi platesc la gaze doar 260 de lei pentru incalzire, apa-calda si aragaz, Apatermul imi ia inca 160 de lei pentru tevile care trec prin casa (desi sunt reci). Este o suma de domeniul fantasticului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 05 Martie 2013 11:41
  PS: la panouri electrice trebuie sa iei in calcul ca acestea fac doar incalzirea apartamentului si costul apei calde este separata (boiler etc) !!

  deci pretul incalzirii cu electricitate si apa calda cu sistem electric este mai mare serios fata de incalzirea apartamentului cu centrala pe gaz, si apa calda prin aceiasi centrala pe gaz.

  Dar unde nu ai alte posibilitati (nu ai gaze) merge si o asemenea modalitate.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 05 Martie 2013 11:38
  Pretul incalzirii cu gaz fata de curent electric este mare.
  Cu energie electrica, incalzirea aceluiasi apartament, este daca nu dubla chiar si de 4 ori mai mare.

  Incalzirea cu calorifer electric, panouri radiante, folii radiante AU ACELASI CONSUM DE ENERGIE ELECTRICA.
  Panourile radiante cu infrarosu sunt de natura sa dea SENZATIA de incalzire mai mare fata de un calorifer electric (pe ulei) dar nu neaparat este mai cald, si de aici si "eficienta ridicata" tot atata trambitata, dar care este, in opinia mea, falsa.

  In plus, intrebarea este daca cablurile electrice si tabloul electric pot sa duca asemenea consum, dat fiind ca apartamentele (comuniste) au fost create pentru putini consumatori eletrici, daramite unii de mare consum.

  Totusi un panou radiant consuma cativa kwh seriosi nu se compara cu un televizor, si mai ales ca este tinut in functiune 3 luni de zile pe iarna.
  Daca pui pe aceiasi priza, si anumiti consumatori si un panou radiant, te poti trezi nu ca sare siguranta mereu, ci ca se pot impusca si cablurile in perete, si atunci sa vezi distractie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Marți, 05 Martie 2013 11:29
  @clau
  Poti astepta, nu-i bai, dar mai bine citesti o parere desprinsa din experienta, zic. Uite, a trecut a doua iarna de cand mi-am instalat panouri radiante si sunt foarte multumita. Intr-un apartament de trei camere am instalat doua, unul de 800W, celalalt de 400, adica au 1200W amandoua si sunt atarnate in dormitoare pe tavan. Imi incalzesc uniform toata casa, cu termostatele reglate pe 21 de grade, am si 22 de grade in sufragerie. Dar, atentie, inainte trebuie sa iti izolezi apartamentul, macar exterior. Altfel, daca ai doi pereti exteriori la una din camere, nu fac fata. Optim este sa le instalezi pe tavan si trebuie mare grija sa aerisesti de doua ori pe zi, altfel se acumuleaza multa umezeala... si sa-ti recirculezi aerul prin locuri greu accesibile, de obicei in jurul ferestrelor unde aveai calorifere pentru ca exista riscul de a face mucegai, schimband sensul de circulatie a aerului in apartament. Cu banii mi s-a parut destul de avantajos. Chiar la o factura de 400 de lei pe luna, sa zicem, circa 130 este de la consumul obisnuit in apartament, adica celelalte aparate alectrice, deci cu mai putin de 300 de lei imi incalzesc toate camerele, incluziv bucataria si baia care capata caldura radianta prin pereti. Problema mea este faptul ca ma taxeaza in continuare asociatia 100 de lei pe luna pentru incalzirea centralizata la partile comune si la tevile neizolate, dar o sa rezolv eu si porcaria asta in vara. Intr-un fel sau in altul.
  Avantajul este ca nu devii dependent decat de curentul electric, nu de trei furnizori ca la centrala pe gaz, plus ca nu-ti mai bortelesti toata casa sa-ti faci mizerie si sa-ti strici mobila instaland tevaraia, dezavantajul este ca pentru apa calda iti trebuie boiler, iar instalatiile electrice din blocuri sunt subdimensionate, ne putem oricand astepta la nenorociri.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Vasian
  Marți, 05 Martie 2013 11:21
  Buna ziua tuturor, atat cat poate fi de buna dupa asemenea vesti ...
  Din alternativele oferite de Viata libera lipseste incalzirea electrica folosind folia radianta sau chiar a panourilor radiante.
  Eu va recomand cu caldura instalarea foliei radiante in pardoseala. Functioneaza cu termostat deci controleaza eficient consumul de energie electrica. Incalzeste uniform toata suprafata camerei instantaneu oferind un grad foarte ridicat de confort. Diferenta de temperatura intre pardoseala si plafon este de doar 2 grade, fapt care impiedica crearea de curenti si care sa ridice particolele de praf in aer. Este incalzirea ideala pentru camerele copiilor, care dupa cum stim, le place sa se joace pe jos.
  Mai sunt multe alte alternative de incalzire.
  Eu vin in intampinare problemelor dumneavoastra oferindu-va "Solutii inteligente de incalzire" chiar aici in orasul nostru. site -ul incalzire-electrica . com
  tel o766 4oo 468
  0
  0
  Raportează
 • postat de f
  Marți, 05 Martie 2013 09:37
  eu am izolat cu polistiren peretii exteriori la apartament (40mp). centrala si instalarea ei m-au ajuns la vreo 9000 de lei. cu centrala pe timp de iarna : nici macar 70 de lei pe luna pe gaz pentru 2 persoane : gatit, apa calda menajera, caldura in casa 21+...sigur apa rece e o alta factura, dar e nimica toata. decât sa dea subventii la caldura statul mai bine ar da subventii pentru achizitia de centrale.daca s-ar mai fabrica si la noi in tara ar fi super....eu pot sa ii pun si un kit solar pentru 200 de euro...sigur trebuie autorizatie si mai costa un pic, dar merita => în toate verile voi avea apa calda fara sa consum gaz mai deloc......oricum din 2016/2017 exista perspectiva independentei energetice a româniei, fara sa depindem de importurile rusesti de gaze...centrala e o buna investitie pe termen lung, plus ca iti creste valoarea apartamentului, ceea ce o subventie la caldura nu face....parerea mea, care este care o am....
  0
  0
  Raportează
 • postat de clau
  Marți, 05 Martie 2013 09:22
  Astept articolul despre incalzirea cu panouri radiante . Ma bate gandul sa-mi instalez asa ceva. M-am documentat destul pe internet ,insa pana la toamna mai analizez .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 05 Martie 2013 08:50
  Problema incalzirii centrale, adica serviciile Apaterm, nu este doar
  1) pretul 500 lei pentru apartament cu 2 camere si in comparatie centrala proprie de apartament pe gaz 300 lei (spus in articolul de mai sus),

  ci si faptul ca :
  2) plata la gramada, si de aici datoriile rai-platnici iti poate afecta furnizarea de apa-rece (doar noaptea)
  3) plata la gramada, iti poate aduce preturi mai mari pentru conductele neizolate de la subsolul blocului, desi tu ai izolat totul in apartamentul propriu, si vin costuri care nu depinde de tine (PLATESTI PIERDERI)
  4) repartitoarele se pot umbla, si astfel citirea lor nu mai indica un consum exact, si ajungi sa platesti si pentru cei care fura
  5) te poti taia cu tevi taiate de alti vecini, sau stricate, si deci sa ai tevi reci in casa, si care sunt considerate fierbinti si platesti ceva ce nu este
  6) daca exista o avarie, pana se repara, stai in frig
  7) o luna de an, stai fara apa calda pentru ca Apaterm face revizii


  Cu centrala de apartament pe gaz, nu numai ca costa 200 - 350 lei de apartament pe luna (2 camere - 4 camere!) ci ai apa calda instantaneu, nu ai decat o revizie - control care dureaza putin si o decizi tu cand vrei, tevile sunt de proprilena si garantate practic 20 de ani, inlocuirea este simpla, ci ai si CONTROLUL COSTULUI !
  Nu te trezesti ca Apaterm si ANRSC brusc doreste sa platesti cine stie ce pierderi, cota parte, sau mai stiu eu ce preturi crescute pentru ca scade subventia de la guvern, etc, etc.

  Fiind client la Apaterm nu poti sa stii la ce sa te astepti anul viitor, si la ce valoare o sa vina factura.
  Aceasta e problema cea mai mare.

  PS:
  A) cat priveste incalzirea cu electricitate - este daca nu dubla ci chiar de 4 ori mai scumpa decat incalzirea pe gaz.
  B) cat priveste incalzirea cu peleti / lemne la bloc, este o nebunie !! nu ai unde sa depozitezi o tona de lemne !!! nu ai cos de evacuare, si riscul de incendiu este mare.


  ----------
  Daca toti cetatenii Galatiului ar avea centrala proprie pe gaz, administratorii nu ar avea ce bani sa mai fure.
  Si evidenta ar fi foarte clara pentru banii ramasi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de z
  Marți, 05 Martie 2013 08:33
  "Dacă ţinem caloriferul de 1,5 kw pe oră în priză toate cele 24 de ore ale zilei, timp de 30 de zile, ajungem la un consum de 1080 de kw"

  ALO ALO!!
  Caloriferele electrice nu consuma non-stop 1.5Kw. Au termostat.

  Eu platesc pe gaz cca 100ron/luna, si am 22+grade in camera mica si 20-21 in sufragerie.
  Depinde bineinteles de izolare (am exterioara + interioara pereti + tavane).
  0
  1
  Raportează
 • postat de mafia
  Marți, 05 Martie 2013 07:17
  Mafie ca in Galati nu am vazut de cand sunt:

  - firmele de centrale cer un pret exagerat in Bucuresti preturile sunt cu 10-15% mai mici (cresterea parazitilor lichenelor si a capuselor, imbogatirea patronilor, obtinerea unui profit sigur prin lipsa de vanzari)
  - firmele de gaze au creat un trust de nesimtire unde pretul este standard si prosteala predomina (se cer sume de 2000-2100 de lei pentru o lucrare de 8 ore de munca)

  mai sus centrala de gaze este pusa pe acelasi consum cu cea electrica (1m3 gaze=8-9kw = 1,5lei la un randament de 90% 1kw electric = 0.5 lei la un randament de 100%) deci cea electrica nu se merita ca pret de cost al caldurii este de cel putin 2 ori mai scumpa la aceeasi cantitate de caldura

  Alternativa CENTRALA PE PELETI spartul monopolului unor nesimtiti care au creat trusturi si mentin niste preturi nesimtite

  M-am lovit in nenumarate randuri in acest oras de oameni neprofesionisti, incapabili si nepregatiti cerand sume imense de bani. Se pare ca saracia somajul si lipsa de progres se datoreaza atat fiecarui individ in parte cat si a grupurilor mafiote create de firmele locale
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.