Disperarea le dă idei locatarilor. Cămin de bătrâni, de copii sau club la fostul centru de transfuzii din Ţiglina 1
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Disperarea le dă idei locatarilor. Cămin de bătrâni, de copii sau club la fostul centru de transfuzii din Ţiglina 1
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ruina mizeră care a devenit fostul centru de transfuzii din inima cartierului Ţiglina 1 este, şi acum, „gaura neagră” a aşezării * Localnicii, sătui de focarul de mizerie care tronează printre blocuri şi atrage boschetari şi alte scursuri ale societăţii, se oferă chiar să pună mână de la mânâ şi să-i dea o înfăţişare civilizată


Furat bucată cu bucată, plin de gunoaie şi locuit de oameni ai străzii, al căror număr variază de la un sezon la altul, fostul centru de transfuzii traversează anii cu „demnitatea” celui care nu mai are nimic de pierdut. Nimic nu s-a îmbunătăţit la clădirea care a în ultimii ani a făcut obiectul unui transfer de la Ministerul Sănătăţii la Consiliul Local şi care reprezintă o piatră fierbinte pentru mai marii din administraţie, care ar putea, teoretic, să-i dea destinaţie de centru medical. Cu excepţia unor rare acţiuni de curăţenie, în urma cărora au fost înlăturate deşeurile lăsate în urmă de cei care se încumetă să-i calce pragurile, sediul fostei instituţii medicale stă şi astăzi mărturie a principiului că „e mai ieftin să laşi să se dărâme decât să păstrezi”. Idei au fost, propuneri au fost şi încă mai sunt, localnicii fiind mai mult decât bucuroşi să aibă în vecinătate un cămin pentru bătrâni sau copii, sau chiar un club pentru cei vârstnici.

„Centrul de aici au spus de anul trecut că o să îl repare. Am vrea să îl facă cămin de copii sau de bătrâni. Nu ne trebuie numai fotbal şi stadioane”, este de părere Lucia Gheonea.

Ideea că la Transfuzii ar putea funcţiona un loc unde pensionarii din Ţiglina 1 şi nu numai să-şi petreacă zilele în sezonul rece, venită din parte altui localnic, este dublată de o propunere care la o primă vedere poate părea curajoasă.

„Din anul 2000 am vrut să facem acolo ceva, am vorbit şi cu fostul primar. Este o clădire foarte bine construită, foarte rezistentă şi acum este raiul hoţilor, golanilor şi gazda pişoarelor. Se pasează motanul de colo acolo. Nimeni nu face nimic. Am propus să le fie dată pensionarilor, că sunt mulţi pensionari meseriaşi care o pot repara. Şi să facă fie un loc pentru ei ca să se adune iarna, ori să-i dea altă destinaţie. Degeaba plătim aici impozite pentru zonă centrală?”, argumentează Ilie Popa.

Refacerea clădirii nu a putut fi prevăzută în bugetul actualului proprietar, Consiliul Local, în ultimii ani, deoarece ar costa prea mult. 500.000 de lei este suma avansată de reprezentanţii municipalităţii, care încă speră să prindă proiectul într-un viitoare hotărâre de Consiliu Local.

Citit 1709 ori Ultima modificare Duminică, 17 Martie 2013 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.