Odiseea unui cartier cândva select. Ţiglina 1, la un pas să devină ghetou
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Odiseea unui cartier cândva select. Ţiglina 1, la un pas să devină ghetou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trotuare ciuntite, pline de gropi sau năpădite de maşini şi mizerie * Boschetarii care noaptea dorm în parc sau în cuşti pitite în spatele blocurilor ies ziua la iveală şi le provoacă dezgust şi spaimă localnicilor din zonă


O stradă lungă, sufocată de maşini şi animată de forfota gălăţenilor care frecventează piaţa din cartier. Ar fi, fără doar şi poate, peisajul normal pe o arteră dintr-un oarecare oraş provincial al secolului XXI dacă peisajul nu ar fi „îmbogăţit” cu elemente care te fac să crezi nu că timpul s-a oprit în loc, ci că a curs în ciuda locului de care gălăţenii anilor 60-70 erau atât de mândri. Pe trotuarele de pe strada Saturn rişti la orice pas să îţi suceşti o gleznă în gropile formate fie în asfalt, fie din cauza dalelor lipsă ori sparte, sau să fii lovit de maşini în timp ce, de nevoie, „cedezi” în faţa autoturismelor parcate pe spaţiile destinate pietonilor, ori a gardurilor care înghit trotuare pentru a proteja construcţii neterminate de ani de zile.
Bonus - feţe tuciurii, înnegrite de mizerie, ale oamenilor străzii, pentru care dormitul în adăposturi improvizate noaptea şi bântuirea împrejurimilor pieţei din Ţiglina 1 reprezintă principala ocupaţie şi sursă de existenţă. A fost odată o poartă de intrare în oraş pentru cei de peste Dunăre, cu care gălăţenii, nu doar cei care locuiesc în cartier, se mândreau. Acum, doar spaima, dezgustul şi amintirea vremurilor demult apuse sunt singurele sentimente pe care le mai încearcă plătitorii de impozite din această parte a Galaţiului.

Siguranţa, veriga slabă a cartierului

Poate că oamenii din Ţiglina ar suporta mai uşor starea degradată a străzii şi a cartierului în general dacă măcar ar fi siguri să odată ce ies din casă nu riscă să devină victima vreunui hoţ, tâlhar sau client al uneia dintre numeroasele bodegi care au împânzit zona. Nesiguranţa pe stradă îi sufocă însă, mai ales că acesta le-a fost alimentată de o serie de atacuri cărora le-au căzut victime neputincioase persoane la vârsta a treia. De aici, o veritabilă furie împotriva celor care ar trebui să-i protejeze.
„De boschetari ţi-e frică să mergi pe stradă. Mi-au rupt lanţul de la gât astă vară. E plin de hoţi şi vagabonzi, iar poliţia doarme. Sunt foarte multe bodegi, foarte mulţi cerşetori la tot pasul şi hoţi. În această iarnă, la două doamne bătrâne le-a furat portofelele, uneia la Pescărie şi alteia în piaţă. Boschetarii şi beţivanii stau la colţ şi pândesc oamenii, ca să vadă de la cine pot fura”, se plânge Lucia Gheonea, o locatară din zonă.
Este completată, imediat, de o altă pensionară, care a preferat să nu îşi divulge identitatea. „Poliţiştii locali se plimbă ca nişte Don Juani, cu mâinile în buzunare. Aş fi de părere să nu mai patruleze ziua, că pe timp de zi două colege care au luat pensia au fost jefuite în cartier. Uneia i-a luat 11 milioane, e o bătrână bolnavă. După cealaltă s-au urcat în bloc, au bătut-o în cap de au nenorocit-o. Ei nu sunt eficienţi. Ar trebui să umble noaptea pe străzi, să urmărească hoţii, să vadă cine rupe gardurile”, ne-a spus revoltată femeia.

Poliţiştii, boschetarii şi locurile de parcare

Oamenii străzii sunt, în Ţiglina 1, poate mai mulţi decât în oricare cartier al Galaţiului. Ruina fostului centru de transfuzii, piaţa, cârciumile, fostul complex, odată unul dintre cele mai frumoase din Galaţi şi nu în ultimul rând „facilitatea” parcului şahiştilor din cartier sunt premize care au încurajat înmulţirea boschetarilor care nu lasă în urmă doar dezgust, ci şi mizerie. Nu este loc de toleranţă, dar oamenii nu au ce face, mai ales că nimeni nu îi alungă pe cei care strică imaginea cartierului. „Să vedeţi în spate la C18 ce mizerie este. Locatarii îşi fac grădini acolo şi e o harababură de nedescris. Unde mai pui că e şi o cuşcă unde şi-a făcut adăpost un boschetar, care în fiecare dimineaţă îşi face nevoile în văzul lumii”, ne spune Haralambie Lungu.
Ilie Popa, un alt gălăţean care locuieşte în zonă, este de părere că puterea de a face puţină ordine în Ţiglina 1 stă în mâinile poliţiştilor locali, dar şi a celor care le dau atribuţii. „Zona I-urilor a ajuns cloaca boschetarilor, pe care nimeni nu vine să îi ia măcar la întrebări. Poliţia Locală nu îşi face datoria decât la Circulaţie. M-au amendat odată, cred că au coborât doi şi din portbagaj, atât de mulţi erau în maşina aia. Consiliul Local, înainte să dea o hotătâre prin care să îi scoate pe aceştia în stradă, la tarabe, ar trebui să se gândească că ei nu sunt în stare de aşa ceva. Poliţiştii locali ar trebui să prevină furturi şi tâlhării pe stradă. Consiliul Local trebuia să aprobe o hotărâre să facă locuri de parcare în acest cartier, nu să vină poliţia să amendeze”, explică gălăţeanul.
Întâlnirea cu cititorii din Ţiglina 1 este cea de-a doua pe care „Viaţa liberă” a organizat-o în decurs de şase luni. Problemele oamenilor, de la zi la zi tot mai multe şi mai variate, aşteaptă rezolvări urgente. În mâinile autorităţilor stă soluţia stopării transformării acestui cartier într-un ghetou central, fapt care are mari şanse să se producă înainte ca mastodontul de beton ridicat pe locul fostului magazin din complexul Ţiglina să fie finalizat.

 

Citit 4881 ori Ultima modificare Duminică, 17 Martie 2013 17:38

14 comentarii

 • postat de Razzy
  Marți, 19 Martie 2013 08:46
  Dom' Primar Marius Stan, va rugam frumos, mergeti si Dvs cu masina prin oras si notati undeva portiunile de strazi care sunt sub orice critica. Daca nu aveti timp vi le spun eu: Siderurg. (portiunea dintre Casa Rosie si Ultimul Leu e plina de denivelari), Basarabiei (seg dintre Cosbuc si Baia Comunala plina de "fantani", nu gropi), zona Potcoava, Movilei, Traian (seg dintre Baia Comunala si Piata mare), zona Bariera. In plus de asta ar trebui sa inceapa curatenia de primavara prin cartiere (maturat, greblat, strans gunoiul, vopsit / varuit, peticit cu asfalt acolo unde e cazul ! Ce fac cei de la Ecosal de la Dep. Menaj sau cei care beneficiaza de venitul minim garantat ?
  O zi frumoasa !
  0
  0
  Raportează
 • postat de S
  Luni, 18 Martie 2013 17:34
  Galatiul e un ghetou deja ajuns la stadiul respectiv, daca o tineti tot asa o s-ajungeti ca-n filmele cu Mad Max,,, sau ca pe vremea barbarilor , Era mult mai bine pe timpul lui Ceausescu , ala va tinea cu biciul pe spinare , si nu cartea nimeni , acum toti in democratie ,heheh numai hotie , coruptie , mafie , tiganie , mizerie, scarba, foame cat cuprinde, hhehe bravo Galati , bravo Ro... bine c-am plectat cand a trebuit din cocina aia infecta ..hheheh
  0
  0
  Raportează
 • postat de tiglinarul
  Luni, 18 Martie 2013 16:07
  da, am copilarit in tiglina 2 si locuit multi ani in tiglina 1. acum in afara de verdeata spontana si copacii plantati si ingrijiti de unii locatari nu mai este decit delasare si neinteres din partea edililor. eu vorbesc de interiorul cartierelor pentru ca pe strazi ce delimiteaza zona tiglina 1 si 2 se mai da o urma de spoiala. de fapt in fata-i gardul si in spate leopardul. zona asta, tiglina 1 si 2 nu mai prezinta interes pentru smecherii imobiliari, nu mai sint terenuri de vindut sau obtinut moaca si apoi revindute. in tiglina 2 , un senator a reusit si a ingradit un spatiu aflat in fata unor blocuri si acum e vulcanizare. intimplator , vis-a vis de o benzinarie care se spune ca ar fi al aceluiasi personaj. in tiglina 1 acolo daca nu era marea problema cu solul si a ripei celebre era un mare furnicar de investitori imobiliari si comercianti "adevarati"in complex. da, se aude ca familia unui mare senator ar construi aceea cladire de nu stiu citi ani. s-au mai schimbat un pic si vremurile, un boldea a cam pus dop la niste surse de apa vie. oricum, acolo daca cineva ar vrea ar amenda in fiecare zi activitatea si patronul. nu se respecta nimic, totul e facut la tupeu. acum vreo doua saptamini am vazut un senator ce se uita, coborit dintr-o masina de serviciu locala, cu sofer, la cladire. cred ca-l stiti. eu doar m-am gindit ca vrea sa rezolve una din poblemele majore a cartierului. asa e ca sint un idiot de votant? a, mi-am amintit, semana foarte bine cu domnul senator eugen durbaca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de aa
  Luni, 18 Martie 2013 13:25
  @antiNenorociti Eu, din pacate, l-am cunoscut personal bine pe senior si nu cred ca e depasit in golanie de fiu-sau, poate de fica-sa sau ginere. Familie de depravati. Iar astia de acum le calca pe urme.
  0
  0
  Raportează
 • postat de AntiNenorociti
  Luni, 18 Martie 2013 13:03
  L-am cunoscut personal pe Durb...Junior...este un nenorocit de hot ca si tasu',astia fura in haita.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 18 Martie 2013 09:35
  uitati cum ditamai cladirea MUSCA DIN ZONA PIETONALA mai mai ca ajunge in strada, pentru a castiga cativa metri patrati in plus care vor fi taxati ca CHIRIE COMERCIALA sa faca buzunarele mari la idioti

  in SUA si UE15 daca nu termini cladirea in termenii afisati initial, se impun amenzi usturatoare, si daca proprietarul nu are bani sa plateasca nici amenzile, atunci SE CONFISCA IMOBILUL DE CATRE PRIMARIE si apoi acesta este pus la licitatie, si alta autorizatie de constructie !

  NU EXISTA in SUA si UE15 cladiri de 5 ani neterminate, si lasate de izbeliste in centrul oraselor !
  Numai in mocirla ROmania si corupta exista asa ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de AS
  Luni, 18 Martie 2013 09:33
  Vorbiti degaba.
  Acest candva frunos carier este o ruina pt ca nimeni nu are intresul marial sa-l reabiliteze, noul galati promis de actualul primar, se va vedea doar prin spectacole si activitati sportive care-i vor baga lui bani grei in buzunar, in rest nimic nu se va schimba,
  0
  0
  Raportează
 • postat de Parcări cu plată între blocuri, dărâmarea garajelor-gunoaie, soluțue pentru bugetul Primăriei Galați.
  Luni, 18 Martie 2013 08:48
  Primăria Galați poate construi parcări pe domeniul public între blocuri cu pază sau semipază, cu camere de supraveghere contra unei taxe pe parcările asigurate. Mizeriile de garaje dintre blocuri trebuie să dispară pentru că aduc distrugeri aleilor pietonale, spațiile verzi arată a arătură, iar mirosul de varză murată duduie, multe fiind focare de infecție cu a șobolanilor patrie desfășurare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tastați pe Google imagine(fotografii) Țiglina Unu și aveți imagini și articole pentru dezastrul actual Complexului Țiglina 1 și nu numai !!!!
  Luni, 18 Martie 2013 08:40
  Tastând simplu ,,Țiglina Unu'' pe Google Imagine(fotografii) vor apărea rezultate ce te uimesc din care poți să vezi cum a arătat odată Complexul Țiglina 1 și chiar cum arată azi. La aceste fotografii sunt atașate articole disperate ce prezintă distrugerea sistematică a celor din conducerea Primăriei cu a mafiei imobiliare în acțiune printre care se găsesc Toader, Durbacă, fiul lui Durbacă , Găvan și alții. De ce nu sunt penalizați pentru ''parazitismul'' constructiv în care se află construcția neterminată? Se mai poate vedea construcțiile de pe faleză noi apărute cu schema de amplasare. Durbacă și Nicolae să răspundă pentru nenorocirea creată în Țiglina 1 și Faleza Superioară !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ELLA
  Luni, 18 Martie 2013 07:51
  Cred ca aveti idei fexe cu aceste garaje.Nu am garaj,deci nu ca as tine cu detinatorii de garaje,dar la orice nerealizare din acest oras ,cei ce detin garaje sint de vina.Vad tineri ce arunca gunoaie pe unde merg,cu toate ca trec pe linga cosul de gunoaie,indivizi ce nu se indura sa puna la un copac o sticla de apa,dar vor flori in fata blocului puse de primarie.Pe faleza in fiecare an au fost plantati pomisori,dar care au rezistat citeva zile ,caciviitorul tarii noastre au facut un nou sport din a rupe acesti copacei.Sintem un oras cu civilizatia la pamint,asa ca mai avem multe de facut in urmatorii o suta de ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gigi
  Luni, 18 Martie 2013 07:46
  Nu mai filmati cladirea lui Durbaca si ginerele Marosy ca se rusineaza clanul.Cu zeci de dosare penale pe rol nimeni nu-i intreaba de unde au milioane de euro pentru aceste constructii.Sau sint banii de la Aviasan?
  0
  0
  Raportează
 • postat de FELIX
  Luni, 18 Martie 2013 07:31
  DEGEABA SCRITI DESPRE MASTODONTUL NETERMINAT DE 5 ANI (doar este a clicii lui Durbaca) SI NU SCRITI DESPRE STRADA DIN FATA CINEMATOGRAFULUI TIGLINA CARE A FOST CIUNTITA CU 2 METRI (FURATA) DE CONSTRUCTIE , IAR NOI CU MASINILE SAU PIETONII TREBUIE SA OCOLEASCA PRIN STRADA BRAILEI SA AJUNGEM PE SATURN - TOT DE 5 (CINCI)ANI ASA TREBUIE NU???? DE CE NU SE FACE DE PRIMARIE O ANCHETA SA DEA DRUMUL LA STRADA AMINTITA SI SA REVINA CIRCULABILA MACAR!!!!ASTEPTAM UN RASPUNS VA RUGAMMMMMMMM !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de sandu
  Luni, 18 Martie 2013 06:33
  tiglina 1 s-a facut sat de cind si=au trintit toti pensionarii garaje! Iar boschetarii n -ar misuna prin perimetru daca n-ar fi vadul perfect de cersetorie, pentru ca toate babele dau de pomana. Da' asa e generatia asta, vrea un milion de reguli, da' nu pentru ei!
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 18 Martie 2013 00:14
  CASA UNGUREASCA DIN TIGLINA 1 CARE VAND CHICURI AUTORIZATA DE DENTISTUL MANCATOR DE CARII DE CE NU A FOST INCA DEMOLATA???? AM DAT CU CAPUL ODATA DE UN CUI BATUT PROPIETAR, SPER SA DISPARA CAT MAI CURAND!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.