Odiseea unui cartier cândva select. Ţiglina 1, la un pas să devină ghetou
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Odiseea unui cartier cândva select. Ţiglina 1, la un pas să devină ghetou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trotuare ciuntite, pline de gropi sau năpădite de maşini şi mizerie * Boschetarii care noaptea dorm în parc sau în cuşti pitite în spatele blocurilor ies ziua la iveală şi le provoacă dezgust şi spaimă localnicilor din zonă


O stradă lungă, sufocată de maşini şi animată de forfota gălăţenilor care frecventează piaţa din cartier. Ar fi, fără doar şi poate, peisajul normal pe o arteră dintr-un oarecare oraş provincial al secolului XXI dacă peisajul nu ar fi „îmbogăţit” cu elemente care te fac să crezi nu că timpul s-a oprit în loc, ci că a curs în ciuda locului de care gălăţenii anilor 60-70 erau atât de mândri. Pe trotuarele de pe strada Saturn rişti la orice pas să îţi suceşti o gleznă în gropile formate fie în asfalt, fie din cauza dalelor lipsă ori sparte, sau să fii lovit de maşini în timp ce, de nevoie, „cedezi” în faţa autoturismelor parcate pe spaţiile destinate pietonilor, ori a gardurilor care înghit trotuare pentru a proteja construcţii neterminate de ani de zile.

Bonus - feţe tuciurii, înnegrite de mizerie, ale oamenilor străzii, pentru care dormitul în adăposturi improvizate noaptea şi bântuirea împrejurimilor pieţei din Ţiglina 1 reprezintă principala ocupaţie şi sursă de existenţă. A fost odată o poartă de intrare în oraş pentru cei de peste Dunăre, cu care gălăţenii, nu doar cei care locuiesc în cartier, se mândreau. Acum, doar spaima, dezgustul şi amintirea vremurilor demult apuse sunt singurele sentimente pe care le mai încearcă plătitorii de impozite din această parte a Galaţiului.

Siguranţa, veriga slabă a cartierului

Poate că oamenii din Ţiglina ar suporta mai uşor starea degradată a străzii şi a cartierului în general dacă măcar ar fi siguri să odată ce ies din casă nu riscă să devină victima vreunui hoţ, tâlhar sau client al uneia dintre numeroasele bodegi care au împânzit zona. Nesiguranţa pe stradă îi sufocă însă, mai ales că acesta le-a fost alimentată de o serie de atacuri cărora le-au căzut victime neputincioase persoane la vârsta a treia. De aici, o veritabilă furie împotriva celor care ar trebui să-i protejeze.

„De boschetari ţi-e frică să mergi pe stradă. Mi-au rupt lanţul de la gât astă vară. E plin de hoţi şi vagabonzi, iar poliţia doarme. Sunt foarte multe bodegi, foarte mulţi cerşetori la tot pasul şi hoţi. În această iarnă, la două doamne bătrâne le-a furat portofelele, uneia la Pescărie şi alteia în piaţă. Boschetarii şi beţivanii stau la colţ şi pândesc oamenii, ca să vadă de la cine pot fura”, se plânge Lucia Gheonea, o locatară din zonă.

Este completată, imediat, de o altă pensionară, care a preferat să nu îşi divulge identitatea. „Poliţiştii locali se plimbă ca nişte Don Juani, cu mâinile în buzunare. Aş fi de părere să nu mai patruleze ziua, că pe timp de zi două colege care au luat pensia au fost jefuite în cartier. Uneia i-a luat 11 milioane, e o bătrână bolnavă. După cealaltă s-au urcat în bloc, au bătut-o în cap de au nenorocit-o. Ei nu sunt eficienţi. Ar trebui să umble noaptea pe străzi, să urmărească hoţii, să vadă cine rupe gardurile”, ne-a spus revoltată femeia.

Poliţiştii, boschetarii şi locurile de parcare

Oamenii străzii sunt, în Ţiglina 1, poate mai mulţi decât în oricare cartier al Galaţiului. Ruina fostului centru de transfuzii, piaţa, cârciumile, fostul complex, odată unul dintre cele mai frumoase din Galaţi şi nu în ultimul rând „facilitatea” parcului şahiştilor din cartier sunt premize care au încurajat înmulţirea boschetarilor care nu lasă în urmă doar dezgust, ci şi mizerie. Nu este loc de toleranţă, dar oamenii nu au ce face, mai ales că nimeni nu îi alungă pe cei care strică imaginea cartierului. „Să vedeţi în spate la C18 ce mizerie este. Locatarii îşi fac grădini acolo şi e o harababură de nedescris. Unde mai pui că e şi o cuşcă unde şi-a făcut adăpost un boschetar, care în fiecare dimineaţă îşi face nevoile în văzul lumii”, ne spune Haralambie Lungu.

Ilie Popa, un alt gălăţean care locuieşte în zonă, este de părere că puterea de a face puţină ordine în Ţiglina 1 stă în mâinile poliţiştilor locali, dar şi a celor care le dau atribuţii. „Zona I-urilor a ajuns cloaca boschetarilor, pe care nimeni nu vine să îi ia măcar la întrebări. Poliţia Locală nu îşi face datoria decât la Circulaţie. M-au amendat odată, cred că au coborât doi şi din portbagaj, atât de mulţi erau în maşina aia. Consiliul Local, înainte să dea o hotătâre prin care să îi scoate pe aceştia în stradă, la tarabe, ar trebui să se gândească că ei nu sunt în stare de aşa ceva. Poliţiştii locali ar trebui să prevină furturi şi tâlhării pe stradă. Consiliul Local trebuia să aprobe o hotărâre să facă locuri de parcare în acest cartier, nu să vină poliţia să amendeze”, explică gălăţeanul.

Întâlnirea cu cititorii din Ţiglina 1 este cea de-a doua pe care „Viaţa liberă” a organizat-o în decurs de şase luni. Problemele oamenilor, de la zi la zi tot mai multe şi mai variate, aşteaptă rezolvări urgente. În mâinile autorităţilor stă soluţia stopării transformării acestui cartier într-un ghetou central, fapt care are mari şanse să se producă înainte ca mastodontul de beton ridicat pe locul fostului magazin din complexul Ţiglina să fie finalizat.

 

Citit 5001 ori Ultima modificare Duminică, 17 Martie 2013 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.