Exerciţiu de voluntariat pentru asistaţii de la „Speranţa”. „Doctorul Măseluţă” a reparat dinţii a 50 de copii

Exerciţiu de voluntariat pentru asistaţii de la „Speranţa”. „Doctorul Măseluţă” a reparat dinţii a 50 de copii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

50 de copii de la Centrul de zi „Speranţa” din cadrul Aşezământului Filantropic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi, aflat în grija Arhiepiscopiei Dunării de Jos, sunt beneficiarii unui exerciţiu de voluntariat susţinut de Clinica „Chiromax”, condusă de medicul stomatolog Ionel Julea. "Proiectul a prins viaţă, îndeosebi, prin dragostea şi entuziasmul unei voluntare, inginer Veronica Popovici", ne-a pus în temă prof. univ. Lucia Balint, preşedinta SNFOR Galaţi.

Educaţia sanitară, teorie şi practică

Prima întâlnire a celor 70 de copii de la Centrul de zi „Speranţa” cu „Doctorul Măseluţă” a constat într-o activitate de educaţie sanitară. Cei 70 de asistaţi au vârste între 6 şi 14 ani şi provin din familii nevoiaşe, familii în care un tratament de acest fel este adeseori imposibil de susţinut. „Ştiam că sunt probleme de sănătate dentară cu beneficiarii amintitului centru filantropic, aflat în grija Arhiepiscopiei Dunării de Jos, de aceea, am cerut sprijin unei clinici dentare”, ne povestea ing. Veronica Popovici, membră SNFOR Galaţi.

Propunerea a fost îmbrăţişată de dr. Ionel Julea şi primele întâlniri la Centrul de zi „Speranţa” au constat în două lecţii despre importanţa pe care cei mici trebuie să o dea sănătăţii şi îngrijirii dinţilor. Astfel, din ianuarie curent, 50 din cei 70 de copii de la Centrul de zi „Speranţa” au fost programaţi pe rând la un control medical, iar teoria a îmbrăcat şi o formă practică.

Nouă voluntari

„Cei patru medici de la ˝Chiromax˝ şi cele cinci asistente de aici s-au lăsat repede prinşi de candoarea celor mici şi observând că sunt probleme mari cu mulţi dintre copii au considerat necesar să ducă lucrul început până la capăt. Aşa, mai bine de jumătate dintre asistaţi au beneficiat de tratament stomatologic”, adaugă Veronica Popovici. Au fost zile în care Clinica „Chiromax” şi-a suspendat activitatea ca să reuşească să efectueze controlul celor mici şi apoi să preia cazurile grave de tratament ale asistaţilor. Lângă dr. Ionel Julea activează şi medicii: dr. Dan Iacob, dr. Andrei Florescu, dr. Cornelia Dumour, plus asistenta şefă Ana Aurelia Stăvărache şi asistenţii: Călin Angela, Aura Oprea, Mădălina Spiţă, Gina Necula. Prin efortul susţinut al voluntarilor, în urma controlului stomatologic, cei mai mulţi dintre asistaţi au beneficiat de tratament complet. Radiografiile dentare au fost suportate de SNFOR Galaţi. Dintre cei 50 de copii, 27 au rămas în atenţia „Chiromax”, iar alţi 15 (cu tratamente mai uşoare) au fost încredinţaţi cabinetului stomatologic de la Policlinica Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” şi sunt în atenţia dr. Dan Vizitiu.

"Să ne spălăm pe dinţi"!

De două luni, Veronica Popovici îi duce şi-i aduce de acasă la clinică şi invers, pe cei 27 de copii care au nevoie de tratament dentar la Clinica „Chiromax”. Proiectul „Doctorului Măseluţă” este încă în derulare, iar pe măsură ce vor fi rezolvate durerile de dinţi şi „măseluţe” ale celor 27 de copii, vor fi invitaţi la control şi tratament (dacă e cazul) şi ceilalţi 20 de asistaţi ai Centrului de zi „Speranţa”.

Citit 8314 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2013 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.