Gălăţenii fug de pâinea industrială pentru cea de casă. Cum scăpați de E-urile din alimentul de bază

Gălăţenii fug de pâinea industrială pentru cea de casă. Cum scăpați de E-urile din alimentul de bază
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Foarte mulţi au preferat aparatele electrice de copt, numai ca să aibă control asupra a ceea ce pun în aluat * Totuşi, pâinea cea mai bună este cea coaptă tradiţional, ca în vatra bunicii * Lenuţa Dudu este o gălăţeancă cu suflet şi mâini de aur care a ridicat făcutul pâinii de casă la rang de artă


Recunosc că de multă vreme îmi propun să mă apuc de făcut pâine de casă, convinsă fiind de faptul că cea pe care o cumpărăm din comerţ e plină de chimicale şi a devenit otrava noastră cea de toate zilele. Am tot amânat momentul, motivându-mi că sunt prea obosită ca să mai rup din timpul şi aşa puţin care îmi rămâne pentru mine. Tipic pentru omul zilelor noastre care alege să piardă din vedere tocmai lucrurile esenţiale. Momentul de iluminare, în care m-am izbit cu fruntea de perete şi mi-a venit mintea la cap, a fost când am vrut să cumpăr o pâine cu seminţe de la unul dintre supermarketuri. Arăta proaspătă şi apetisantă, frumos aranjată în galantarele transparente. O etichetă mică-mică mi-a atras atenţia. Am numărat cu respiraţia tăiată: zece (aţi citit bine – zece!) E-uri. De a doua zi am căutat reţete pe internet şi m-am apucat de copt pâine acasă. Am fost foarte mândră de mine, până când am dat pe Facebook de Lenuţa Dudu – o gălăţeancă cu suflet şi mâini de aur – care a ridicat făcutul pâinii de casă la rang de artă. Aşa că toată munca mea de o săptămână în care m-am culcat după miezul nopţii şi am copt pâine mi-a părut pur diletantism.

„M-am apucat de copt pâine ca să nu înnebunesc”

Mi-am zis că un om care face asemenea lucruri nu poate să aibă decât un suflet frumos, cald şi îmbietor ca o pâine caldă. Şi nu am greşit. O iubeşti pe Lenuţa Dudu de la primele cuvinte pe care le schimbi cu ea.  Iar povestea ei mi-a venit ca un balsam pe suflet. Există oameni pe care necazurile îi fac mai frumoşi şi mai buni!
„Mi-am dorit să fac pâine de când m-am apucat de afaceri. Dar am vrut să fie pâine sănătoasă, aşa cum am mâncat eu în copilăria mea. Am întors problema pe toate părţile şi ne-am dat seama că nu aveam nicio şansă într-o piaţă monopolizată de producători puşi pe profit, care folosesc tot felul de amelioratori ca să producă mari cantităţi în timp foarte scurt. Aşa că ne-am apucat de făcut crochete şi fursecuri. Suntem oameni modeşti, am fost simpli strungari, care timp de 30 de ani de când ne-am căsătorit am muncit ca să lăsăm ceva în urma noastră. Afacerea a fost familia mea. Şi eu şi soţul şi fata mea ne-am implicat în toată această poveste, nu ne-am făcut casă, nu ne-am cumpărat maşini luxoase, ne-am dorit să facem produse sănătoase şi să fim sprijin pentru angajaţii noştri de care ne-am simţit tot timpul răspunzători. Am investit totul în liniile de producţie. Am pornit de la bibilit manual fiecare crochetă, până la o linie automatizată, proiectată de soţul meu şi construită în Italia. Afacerile au mers bine până când a venit criza care s-a suprapus peste momentul când am achiziţionat nişte utilaje prin fonduri europene şi am făcut împrumuturi la bancă. Pentru că utilajele au venit cu întârziere, am intrat în întârzieri şi la bancă, eram în pericol să pierdem casa, îmi venea să înnebunesc. A trebuit să mă refugiez în ceva, pentru că sub toate aceste necazuri mi-am dat seama că sănătatea mea şi a familiei mele sunt lucrurile cele mai importante. Aşa am început să coc pâine, fără să mă gândesc că voi ajunge să fac din acest lucru pasiunea vieţii mele”, îşi începe povestea artista aluaturilor.

Mirosul sănătos al copilăriei

Lenuţa Dudu a fost crescută la ţară şi, aşa cum ştiu toţi cei asemenea ei, carnea se mânca în familie sâmbăta şi duminica. În rest, alimentul de bază era pâinea. Pâinea aceea coaptă în casă cu miros sănătos de grâu, despre care părinţii noştri încă mai povestesc vrăjiţi parcă de aromele acelor timpuri de poveste.
„Pentru mine pâinea coaptă în casă e lucrul cel mai sănătos, miroase a copilărie, e medicament şi pentru trup şi pentru suflet. De aceea, am început să caut pe internet cum se face pâinea, cum găseşti ingredientele cele mai sănătoase. E un principiu pe care l-am deprins de la doamna profesoară Drăguţa Georgescu, pensionată de la Facultatea de Industrie Alimentară, cea care a fost şi este sfătuitorul meu, mâncarea trebuie să fie sănătoasă, nu otravă”, se destăinuieşte Lenuţa Dudu.   

Drojdia de casă – copilul familiei - va împlini doi ani în iunie

Umblând în căutarea pâinii perfecte din site în site şi din blog în blog, a descoperit-o pe Codruţa – o fată de douăzeci şi ceva de ani din Timişoara care face pâine de casă doar din apă, făină şi sare. Adică fără drojdie din comerţ, maiaua şi-a preparat-o ea acasă doar din făină şi apă. Chiar aşa se cheamă şi blogul ei – „Apă, făină şi sare”.
„Citeam şi nu-mi venea să cred ochilor. E nebună! Cum să faci drojdie din făină şi apă! Deşi am fost suspicioasă că va ieşi ceva, am urmat pas cu pas sfaturile ei de pe site, am hrănit maiaua în fiecare zi, de două ori şi după şapte zile aveam drojdia mea, preparată de mine în casă! Am păstrat-o neîntrerupt de atunci, doar din ea fac pâine. În iunie va împlini doi ani. E copilul familiei mele, pe care l-am împărţit cu prietenii şi rudele mele, cu familia mea la toate mesele la care ne-am adunat şi ne-am bucurat că suntem împreună”, curge povestea.   

Pâinea bună se munceşte cu mâna şi cu sufletul

Maiaua de casă are dichisul ei. Ca să crească, trebuie făcută şi hrănită doar cu făină bio şi cu apă filtrată, pentru că clorul omoară drojdiile. „Să nu încercaţi cu apă plată, produsul e o mare vrăjeală. Am citit pe forumul Codruţei că nu le-a ieşit maiaua cu apă plată. Cea mai bună e cea din fântână, filtrată”, precizează intrelocutoarea. Aceasta ne-a mai explicat că nici sarea nu se pune în aluat la început, pentru că sarea omoară şi ea drojdiile. Se frământă doar maiaua, apa şi făina, după care se lasă în repaus 30 de minute şi abia apoi se adaugă sarea şi se frământă 4-5 minute: „Se pune într-o cutie de plastic acoperită şi se lasă până a doua zi, când îşi dublează volumul coca. Atunci se modelează şi se pune în panetoane la crescut, după care le bag în cuptor pe nişte cărămizi, pentru că nu am vatră, dar aşa iese aproape la fel. Angajaţii mei au râs când au văzut că am atâtea utilaje şi prefer să frământ pâinea cu mâna. Pâinea bună se munceşte cu mâna şi cu sufletul”.

Dacă e bună, pita îmbătrâneşte frumos

Făcută din ingrediente naturale sută la sută, dospită pe îndelete, pâinea Lenuţei miroase a grâu şi a copilăria ei. „De seara până dimineaţa, are timp să se formeze în cocă acidul lactic, care nu dă pâinii voie să mucegăiască şi care o menţine proaspătă şi o săptămână. În fabrici, nu mai are nimeni timp să lase aluatul la dospit de pe o zi pe alta, de aceea se pune droaia de aditivi. Pâinea aceasta se usucă greu şi îmbătrâneşte frumos.” Ne arată apoi aluatul făcut cu tărâţe şi seminţe de in. Ca într-o vrajă, îl împarte în două, îl modelează ca pe franzelă, îl aşează în nişte vase speciale, la crescut. Panetoanele sunt şi ele speciale, comandate de pe un site, lucrate manual de un neamţ. Atentă la toate detaliile, cu o experienţă acumulată în doi ani, fiecare pâine care-i iese din mâini este o operă de artă. Generoasă, Lenuţa Dudu împarte minunile din aluat cu prietenii şi cu rudele. Coace de drag pentru toată lumea.

De la pasiune, la un mic atelier

„Doamna Drăguţa Georgescu şi prietenele mele Mioara Ghiorghiţă şi Didina Dolea m-au susţinut foarte mult şi m-au încurajat să-mi deschid un atelier în care voi face pâine după aceleaşi principii. Nu e brutărie, e un atelier mic de pâine, unde voi avea doar două angajate şi unde voi munci şi eu. Nu ştiu ce se va întâmpla cu afacerea mea, dacă vom reuşi să plătim datoriile sau nu, dar atâta timp cât voi putea coace pâine ca să ofer şi altora şi să pot să împletesc munca cu pasiunea va fi perfect. După ce pierzi aproape tot ce ai, inclusiv unii oameni la care ai ţinut, dar care au dat bir cu fugiţii imediat ce am dat de greu, înţelegi că familia şi să-ţi păstrezi sufletul şi trupul sănătoase sunt cele mai importante lucruri”, îşi încheie povestea cea care a descoperit că suferinţa se poate vindeca cu o pâine minune.

Cum se face pâinea

Am întrebat-o pe Lenuţa Dudu care este secretul unei pâini reuşite. Şi mi-a spus fără să se codească prea mult: „Trebuie să respecţi metoda 1, 2, 3. Adică o parte maia, două de apă şi trei de făină. Sare se adaugă cam 6 grame la jumătate de kilogram de făină. Dar întotdeauna nu se pune din start că omoară drojdiile. Pentru o pâine care să miroasă a grâu eu comand făină de la moară de ţară fără aditivi. Coc de obicei vineri, că am mai mult timp şi o pun în folie în congelator. Seara o scot la dezgheţat la temperatura camerei, nu trebuie forţată, iar a doua zi avem pâine proaspătă pe masă”.
După ce i-a ieşit pâinea ca la mama acasă, a început să brodeze tot felul de reţete: pâine cu morcov, cu mazăre, cu seminţe, cu tărâţe, cu ciocolată, cu migdale. Şi-a lăsat imaginaţia să zboare, compilând informaţii de pe site-uri şi bloguri, uimindu-şi familia şi prietenii care au devenit dependenţi de „comorile” ei.

 

Citit 8828 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Aprilie 2013 00:52

13 comentarii

 • postat de corina
  Marți, 26 August 2014 13:11
  5.13.150.***
  Si eu am citit site-ul Codrutei Popa si m-am apucat de facut paine acasa, avand in vedere ca stau acasa cu cei copii pana in 2 ani...si a devenit o pasiune...painea este nemaipomenita, mai ales cea cu seminte de in si integrala...intentionez sa fac mai multa si sa o vand celor interesati...
  0
  1
  Raportează
 • postat de Adrian
  Joi, 01 August 2013 15:34
  94.177.22.***
  0
  1
  Raportează
 • postat de unu
  Luni, 08 Aprilie 2013 16:48
  Perfecta dreptate, Haplea! Cand au venit parintii mei in vizita mi-am dat seama cat de mult IUBIM painea si cat de multa consumam. Problema vine zic eu mai ales din restul culturii gastronomice - toate felurile implica painea ca piesa de umplutura - probabil datorita trecutului nostru in care eram extraordinar de bogati :).
  0
  1
  Raportează
 • postat de alina
  Duminică, 07 Aprilie 2013 14:40
  Protectia consumatorului si laboratoarele sunt toate cumparate si mituite ca sa inchida ochii la toate nenorocirile din piata si la alimente cu otrava in ele care ne omoara de cancer!
  1
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Duminică, 07 Aprilie 2013 12:31
  Haplea, de unde ti-a venit asta cu romanii cei mai mari consumatori de paine? Nu iesim deloc in fata la capitolul asta, nici in occident nu e masa fara paine, ba am vazut niste combinatii incredibile: paste cu paine, orez cu paine...Plus sandwich-uri masiv, tot pe baza de paine.
  O intrebare: cum as putea da de doamna in cauza? e vreun site? vreun magazin de de distributie?
  0
  1
  Raportează
 • postat de cunoscator
  Duminică, 07 Aprilie 2013 11:34
  articolul nu are bulinuta P....adica publicitate
  0
  1
  Raportează
 • postat de Haplea
  Sâmbătă, 06 Aprilie 2013 23:27
  Romanii sunt cei mai mari consumatori de paine din lume, cred, ceea ce nu este un lucru prea sanatos. Daca occidentalul consuma cam jumatate de paine pe saptamana, in galati se consuma paine la toate mesele ceea ce dauneaza sanatatii mult mai mult decat toate e-urile din lume.
  2
  1
  Raportează
 • postat de cetitor
  Sâmbătă, 06 Aprilie 2013 15:45
  Doamna Dudu si eu am descoperit-o pe Codruta acum 3 ani si de atunci fac paine integrala in casa cu maia. Ma gandeam chiar nu-i numeni in Galati care sa faca paine artizanala?.... dar uite ca s-a gasit. Va mai recomand cateva situri in d-ale painii foarte interesante:
  http://paineanoastra.wordpress.com/
  http://turtitafermecata.blogspot.ro/

  Spor la painicit!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Sâmbătă, 06 Aprilie 2013 11:38
  Fratilor nu cunoasteti cel mai important lucru painea are 20% faina de grau iar faina la punga are 50%, solutia este sa cumparati faina de grau direct de la moara iar cea mai apropiata de GL este la 25 de km de unde cumpar eu, asta va spune unul care in loc sa cumpere o cuva rupta de cata paine a facut acum 2 ani am cumparat aparat nou cu garantie la 250 lei si consuma 600 W la 1800 W industriala . Asta daca doriti sa nu va mai ungeti cu E-uri sau substante turcesti (inlocuitori de..) pe interior.
  Acelasi ion rap
  PS incercati si paine neagra din tarate, dar ca sa nu va chinuiti intre 20 si 40% trebuie sa fie faina altfel nu creste(tarate de la moara)-puteti adauga seminte de care va accepta si ceilalti membri ai fam.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Sâmbătă, 06 Aprilie 2013 11:27
  Lumea devine constienta de porcariile pe care piata ni le ofera. Pe langa paine, oamenii ar trebui sa merga spre aprovizionare fie numai prin piete, vanand taranii autentici, fie prin satele de prin jurul orasului. Painea din Galati e incredibil de buna fata de porcariile pe care le-am bagat in mine prin occident. Iar noi, romanii, fiind mult mai apropiati de pamant, ne intoarcem spre produsele naturale. Vestul s-a indepartat mult prea tare de origini.
  Sper cat mai multi oameni sa-si dea seama ca modernismul inseamna in primul rand bani. Sanatatea consumatorului nu conteaza, ba dimpotriva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de W
  Sâmbătă, 06 Aprilie 2013 11:13
  am un panasonic bread maker de peste 2 ani de zile si ma felicit intru totul .este una din cele mai tari si destepte investitii facute in casa in peste 17 ani de casnicie
  o instalatie de osmoza care imi asigura apa plata la robinet si am scapat de cele mai mari griji ale unei familii de 4 persoane de zi cu zi
  imi ia fix 1 min. sa pun toate ingredientele si dupa aia o programez ,dupa 4 ore ne iese o minunatie si o bunatate de paine .nici nu va imaginati.
  ma FELICIT pentru achizitia facuta si MA BUCUR DIN SUFLET CA AM SCAPAT DE PAINEA ORDINARA CARE ESTE IN TOT GALATIUL .
  PAINE MAI SLAB CALITATIVA SI CU NENOROCIRI IN EA ,NU AI SA GASESTI IN ALT LOC DIN TARA ASTA.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Secrete de a face pâine acasă cu mașina de făcut pâine. Baftă !!!
  Sâmbătă, 06 Aprilie 2013 10:45
  Am mașină de pâine de șase ani și vă ''vând'' niște ponturi. Temperatura am bietală din bucătărie trebuie să fie minim 20 de grade. Iarna puneți mașina de făcut pâine pe aragaz, pe capacul închis și cu cuptorul deschis pe foc mic. Iarna puneți apă sau lapte încălzit ușor, călâe maxim 25 de grade pentru o dospire corectă. Nu mai pun sare, taie creșterea. Pentru o pâine ieftină luați drojdie calup mare și țineți la congelator răzând cu un cuțit ca 20 de grame. 90% din creștere o asigură calitatea drojdiei, deci puteți cumpăra și la cubulețe tăind jumătate și apoi restul la congelator pentru altă porție de pâine. Cea mai bună drojdie este cea uscată, granulată, la plic, Dr. Oetker pentru cozonaci. Cantități recomandate pentru făină, una parte apă, trei părți de făină indiferent de unitatea de măsură, cană, ceașcă, pahar luat ca unitate de măsură. Făina are calități de la cea mai albă 000, medie 480 și neagră 650, funcție de ''cenușă''-impurități 000 fiind cea mai albă și o creștere mai bună. Coacerea consumă curent, aparatul de făcut pâine intrând la consum maxim de 1 800 W. Pentru a face economie uite o șmecherie !!! Puneți o parte apă, puneți trei părți de făină peste apă și apoi puneți drojdia pe făină, iar pe făină cam o linguriță de drojdie variind cantitatea de drojdie în timp, funcție de ''puterea'' drojdiei și apoi ALEGEȚI PROGRAMUL DIN CARTEA MAȘINI, MALAXARE ȘI DOSPIRE, programul 11 la mine, deci FĂRĂ COACERE, ce durează o oră și jumătate. După programul malaxare și dospire luați cutia cu aluatul gata dospit și puneți în cuptorul de la aragaz pe grătar TIMP DE 40 DE MINUTE DUPĂ CEAS. Eu am un ceas cronometru, timer. Neapărat să băgați în prealabil în cuptor o cutie de conservă din tablă cu apă pe jumătate pentru ca pâinea să nu se usuce, pentru că face o coajă groasă, aburul din cutie creând o umiditate spațiului din cuptor, cum ar fi la lemne, gazul tinzând să usuce spațiul. Făcând la aragaz coacerea, nu mai consumați curent și nu distrugeți aparatul prin supraîncălzire repetată.Cumpărați făină ieftină de la promoții cu baxul de la Kaufland iar creșterea o reglați din drojdie prinzând experiență în timp. Baftă !!! Eu o fac de 6 ani cu același aparat. Aaaaa, înainte de a pune cutia cu apă, făină și drojdie în aparat, învârtiți paleta pe ax pentru a se învârti ușor, dacă nu, puneți apă și învârtiți pentru a intra apa pe ax un pic și a reuși să se învârtă ușor.Dopă ce răsturnați pâinea și scoateți paleta cu extractorul, lăsați cutia cu apă plină în ea pentru a se înmuia resturile de pâine de pe ax cel puțin jumătate de oră. Pâinea se scoate prin scuturări scurte cu gura în jos. Dacă nu iese lăsați cu gura în jos cutia cam cinci minute și scuturați din nou. Consumați pâinea caldă după jumătate de oră sau mai mult pentru că ea se coace în continuare din inerție termică. Răsturnați pâinea pe n fund de lemn, dau pe fund cu grătare de lemn ce se găsește la Kaufland sau XXL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de valentin
  Sâmbătă, 06 Aprilie 2013 08:11
  si eu fac paine de doi ani dar astazi mi-ati dat o sugestie pe care o voi puneo in preactica .si painea industriala ar fi buna daca cei de la sanepid ori de la protectia consumatorului si-ar face treaba pt ce primesc bani de la [ STAT] va multumesc doamna.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.