Cum vindeci teama de doctor a copilului

Cum vindeci teama de doctor a copilului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Una dintre cele mai des întâlnite probleme pe care le întâmpină tinerii părinţi este teama de doctor a micuţilor * Cum refuzul de a merge la cabinetului medical nu este, însă, o soluţie, iată câteva sfaturi prin care vă puteţi convinge copilul că o astfel de vizită este doar în beneficiul lui

Mai întâi de toate trebuie spus că frica este un mecanism de apărare, de supravieţuire, ce apare ca răspuns la o ameninţare, reală sau închipuită. Atunci când sentimentul de frică atinge o intensitate foarte mare, devine persistent şi iraţional, el poartă numele de fobie. Iatrofobia, aşa cum se numeşte frica intensă de a merge la medic, cauzează o reacţie puternică în rândul celor afectaţi. Deşi iatrofobia afectează foarte mulţi oameni, ea este mai des întâlnită în rândul copiilor.

Cum se manifestă

"Cele mai cunoscute simptome în iatrofobie sunt senzaţia de sufocare, transpiraţia excesivă, greaţa, tahicardia (bătăile accelerate ale inimii) şi dificultatea de a gândi şi a vorbi clar. Iatrofobia se declanşează în faţa oricărei persoane cu autoritate medicală, fie că este vorba de un control de rutină, de punerea unui diagnostic, de prescrierea unei reţete sau de programarea unei intervenţii chirurgicale", explică psihologul clinician şi psihoterapeutul Carmen Rusu.

Nu este obligatoriu ca toate simptomele descrise mai sus să apară. De fapt, pentru majoritatea persoanelor, frica de medic are o intensitate moderată, fiind mai degrabă resimţită ca un disconfort. Printre cauzele apariţiei iatrofobiei, cele mai des întâlnite sunt legate de o experienţă traumatizantă din copilărie, legată de vizita la medic. Însă cea care stârneşte cele mai mari temeri este eventualitatea apropierii unei intervenţii chirurgicale.

Pregătiţi-l înainte de a merge la medic!

În cazul copiilor, este normal ca aceştia să devină agitaţi când se trezesc într-o cameră străină, unde sunt înconjuraţi de persoane necunoscute care folosesc obiecte ciudate. În plus, dacă i s-a spus că doctorul îi va face o injecţie atunci când greşeşte, este foarte probabil să nu se oprească din plâns pe tot parcursul consultaţiei. Puteţi evita asta, transformând totul într-o joacă din care amândoi aveţi de câştigat.

"Cel mai bine este să-i spunem copilului cu câteva zile înainte că va merge la medic şi să îi explicăm cât mai pe înţelesul lui ce se va întâmpla în timpul vizitei. Informaţiile le puteţi obţine dintr-o carte de biologie din care să-i arătaţi poze ale corpului uman. Apoi, povestiţi-i cum doctorul îi va asculta bătăile inimii sau îi va căuta "monstruleţii" denumiţi virusuri. Totodată, este important să-i daţi exemple de alţi copii, prieteni cu care se joacă frecvent, care au fost la doctor şi nu numai că nu li s-a întâmplat nimic rău, dar au şi aflat multe lucruri interesante", adaugă specialistul citat.

Recomandări pentru părinţi

1. Fiţi alături de copii. Folosiţi orice îl linişteşte: povestiţi, mângâiaţi, cântaţi bebeluşului, dar daţi-i voie să-şi exprime şi supărarea. Nu o să dureze o veşnicie.

2. Copiii pot avea sentimente de vinovăţie dacă sunt bolnavi. Asiguraţi-i că nu e vina lor şi că de aceea există doctori care să-i ajute.

3. Încercaţi jocuri de rol pentru copiii speriaţi de doctor. Jucaţi-vă cu copiii, arătându-le exact cum vor fi examinaţi (puteţi folosi şi jucării) şi lăsaţi-i şi pe ei să vă examineze, dovedindu-le că şi ei au controlul situaţiei.

4. Dacă le e frică sau ruşine explicaţi-le că astfel de sentimente sunt absolut normale.

5. Respectaţi-i intimitatea: dacă e vorba de un adolescent, întrebaţi-l dacă doreşte să intraţi cu el/ea în cabinet.

6. Pe cât posibil, fiţi informat despre ce se întâmplă la doctor, despre medic şi despre tratament.

7. Nu ameninţaţi cu doctorul. Boala nu e niciodată pedeapsă.

Citit 4158 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2013 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.