Tradiţii de Învierea Domnului, la Mănăstirea "Lacu Sărat". Oul încondeiat, o poveste de Paşte
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Tradiţii de Învierea Domnului, la Mănăstirea "Lacu Sărat". Oul încondeiat, o poveste de Paşte
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Maicile de la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Lacu Sărat, aşezare aflată în grija Arhiepiscopiei Dunării de Jos, se pregătesc de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. În 1996, în mijlocul parcului din cunoscuta aşezare balneară a judeţului Brăila, prin grija Arhiereului locului - Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos - aici s-a ridicat un colţ de rai. O Biserică din lemn în stil maramureşan, aşezată pe un loc, altădată, plin de mărăcini. Lucrul  calfelor şi al zidarilor, buna credinţă a vrednicului de pomenire primar de Brăila - Anton Lungu - şi rugăciunea maicilor de la "Sfântul Pantelimon" au transfigurat paragina de altădată într-un colţ de rai.

Aici, maica stareţă Pantelimona Corjos şi cele opt măicuţe împletesc rugăciunea şi lucrul mâinilor, potrivit tradiţiei. În prag de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, pe lângă grădinărit, pe lângă lucrul din Atelierul de croitorie-broderie a veşmintelor preoţeşti, maica Pantelimona şi maica Iustina migălesc daruri speciale, ouă încondeiate, pentru pelerinii care vor ajunge de Paşte la Înviere.

La aşezarea din inima Bărăganului, arta încondeierii ouălor a fost adusă din Bucovina maicii stareţe Pantelimona. „Din vechime la noi, în Bucovina, este obiceiul ca - de Paşte - lângă drob, bucate din miel, cozonac şi vin, să se pună pe masă şi ouă roşii; roşu simbolizează jertfa. Dintotdeauna, pentru marea sărbătoare a Învierii noastre, ne-am pregătit şi cu daruri speciale - ouă încondeiate. Astfel, pelerinii care vor ajunge la noi, la Slujba Învierii, şi care doresc să plece spre casă cu o amintire, vor avea această posibilitate. Lângă o iconiţă, merge şi un ou încondeiat”, ne-a spus maica Pantelimona, stareţa aşezării din mijlocul Bărăganului.

În micul atelier al aşezării monahale, după rugăciunea de dimineaţă a Mariei, ziua este continuată cu lucrul silitoarei Marta. Aşteaptă să fie puse la lucru de mâinile dibace ale celor două rugătoare câteva recipiente cu ceară curată, în amestec cu parafină, acuarele şi nelipsita chişiţă, de mai multe mărimi. După faza de pregătire, adică, după ce se curăţă oul de raţă sau de gâscă şi se înlătură conţinutul, maicile încep migălosul desen pe coaja subţire de calciu. Linii, puncte, infinite coloane; o cruce, două, trei cruci, un crin (simbolul Maicii Domnului), un strugure, un spic de grâu, o Icoană. Apoi, rugăciune şi lucru, o lume transfigurată care aşază în inima pelerinului un grăunte din istoria unei deveniri, o poveste de Paşte, povestea adevărată a Învierii noastre în Hristos... 

Citit 3708 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2013 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.