Căutătorii de fier vechi distrug Platoul lui Traian. Specialiştii spun că se pierd astfel vestigii istorice milenare
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Căutătorii de fier vechi distrug Platoul lui Traian. Specialiştii spun că se pierd astfel vestigii istorice milenare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Toate intervenţiile asupra solului trebuie executate cu avizul Direcţiei de Cultură


Emil Popa este semnatarul unuia dintre comentariile la articolul „Excavatoarele fac prăpăd în vecinătatea Combinatului! Clădiri gata să se prăbuşească din cauza hoţilor de fier”, prin care ni se atrage atenţia asupra unui lucru: „Terenul pe care se fac acum excavaţiile căutătorilor de fier vechi este fostul Platou al lui Traian, insuficient explorat şi niciodată descărcat arheologic complet. Se distrug astfel ireparabil urme ale istoriei noastre din cauza nepăsării autorităţilor”, ne scrie domnul Popa. Am solicitat un punct de vedere avizat din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu. Consilierul de specialitate Marius Mitrof şi-a manifestat îngrijorarea faţă de aceste stări de fapt care par să se generalizeze, devenind un obicei în oraşul nostru.  „Potrivit OG 43/2000 privind protejarea patrimoniului arheologic, cercetările arheologice preventive sunt determinate de lucrările de construire, modificare, extindere, excavări, exploatări de cariere, precum şi orice alte lucrări care afectează suprafaţa solului şi subsolul, în zonele cu patrimoniu arheologic reperat, indiferent dacă se execută în intravilanul sau extravilanul localităţilor şi indiferent de forma de proprietate a terenului. Aceste cercetări arheologice, în cuprinsul cărora intră diagnosticul arheologic, supravegherea arheologică şi cercetarea arheologică preventivă propriu-zisă, nu se pot efectua decât în baza unei autorizaţii emisă de Ministerul Culturii. Dacă acestea se execută fără autorizaţii de cercetare arheologică, faptele sunt considerate infracţiuni. De asemenea, lucrările enumerate mai sus trebuie executate numai după obţinerea unor autorizaţii de la administraţiile pe teritoriul cărora se efectuează”, ne-a declarat consilierul.

S-a solicitat sistarea lucrărilor

Mai mult, Marius Mitrof a precizat că zona în care se execută lucrările la care articolul din „Viaţa liberă” face referire cuprinde un areal cu intensă locuire din cele mai vechi timpuri, Cătuşa şi Mălina, două lacuri aflate în apropierea oraşului nostru, asigurând condiţiile de vieţuire a oamenilor, încă din preistorie. "De aceea, a precizat reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, toate intervenţiile asupra solului trebuie să se execute numai cu avizul instituţiei noastre, după ce, în prealabil, s-a parcurs una dintre etapele cercetării arheologice, descrise mai sus. De altfel, chiar art.9 şi art.10 din OMCC (Ordinul ministrului culturii - n.n.) 2518/2007 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a procedurii de descărcare de sarcină arheologică,  precizează: „Art.9 Supravegherea arheologică se desfăşoară, acolo unde există posibilitatea ca lucrările aflate în desfăşurare să afecteze sau să distrugă patrimoniul arheologic mobil sau structuri constructive arheologice, astfel: în zone în care este susceptibilă prezenţa vestigiilor arheologice deşi nu este documentată (văile râurilor, platouri natural fortificate, etc.) (…);”. Marius Mitrof a mai adăugat că instituţia a înaintat autorităţilor competente, respectiv Primăriei Galaţi şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, "solicitări pentru sistarea lucrărilor şi dispunerea măsurilor potrivit legislaţiei în vigoare”.
Rămâne de văzut dacă Primăria Municipiului, administratorul terenului, va reuşi, cu sprijinul Poliţiei, să oprească, înainte de a fi prea târziu, utilajele care sapă zi de zi la temelia istoriei noastre.

Citit 2127 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2013 09:25

7 comentarii

 • postat de Asta-i sărăcia. Ceaușescu și acum ne dă de mâncare după 23 de ani, prin pământ după fiare.
  Miercuri, 01 Mai 2013 14:19
  Românul dacă-i sărac știe să se adapteze și muncește pe fierul vechi lăsat de Ceaușescu, pentru a nu muri de foame după 23 de ani. Ce tu gaz de șist, aur la Roșia Montană, petrol în Marea Neagră....ei pentru ei, săracii pentru ei, cum pot, pentru a lor și familiile lor supraviețuire de pe o zi pe alta. Sărăcia a devenit majoritară în România și dictează pentru a lor burți goale umplute cum se poate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mioara
  Miercuri, 01 Mai 2013 12:20
  Fierul vechi e o sursa usoara de cistigat bani ptr bautura si tigari.Sub inganduinta noastra,sa-i lasam sa fure capace de canalizari,sine de tren,zidurile fabricilor unde am muncit,sa-i lasam sa fure si crucile de la capatiiul bunicilor nostri.Daca nu avem legi care sa interzica comertul cu fier,nu putem face nimic.Viata e nedreapta,uneori.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 01 Mai 2013 10:50
  Si cautatorii de fier vechi, cinstiti si corecti, citind articolul, ingroziti la ideea ca institutiile statului vor lua masuri extrem de dure, vor da navala la Direcţia de Cultură, pentru obtinerea avizelor necesare continuarii lucrarilor de identificare si comercializare a deseurilor de fier.
  Din ce film sunteti, domniile voastre ?
  Ati sosit recent din viitor sau sunteti calatori intergalactici ?
  Pune-ti glontul pe teava si asigurati paza ca in razboi, nu va mai ascundeti incompetenta si lenea dupa comunicate de presa.
  Cei de scormonesc pamantul dupa fier vechi n-au nici cea mai mica intentie de a respecta ceva in tara asta.
  Cand oaia e mancata de lup, ciobanul nu da comunicat de presa la sateni, ci pune mana pe par.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rockfm
  Miercuri, 01 Mai 2013 10:29
  De ce nu se confisca excavatorul? ..........
  0
  0
  Raportează
 • postat de Graur
  Miercuri, 01 Mai 2013 10:10
  1 Interzicerea acceptului de fier vechi de la pers fizice.
  2. Acceptul se face doar in urma unor documente emise firma ( ce poate fi cautata pt cercetari )
  2a) daca depozitul de fier vechi nu este in stare sa prezinte acele documente sa fie inchis iar proprietarii urmariti penal.
  2b) daca documentele prezentate se dovedesc a trimite catre o firma fantoma se aplica 2a.
  3. Depozitul sa fie verificat in regim "surpriza" de organele de control.
  4) Organele de control sa fie la randul lor verificate periodic - si aleatoriu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cainii latra, ursul...
  Miercuri, 01 Mai 2013 08:58
  M.Mitrof asta cu DJCP-ul lui e doar o institutie inutila de functionari incompetenti si neputinciosi. Sa nu uitam dezastrul decopertarilor facute in zona cimitirului Catusa, de distrugerile de patrimoniu arhitectonic din tot orasul de-a lungul a peste 20 ani. Insasi autoarea articolului de fata pare de rea credinta prin atitudinea prea ingaduitoare si putin critica asupra activitatii institutiilor ce capuseaza populatia orasului. Scrie si ea ce scrie, mai cu oleaca de viata mondena, cu artistii in desfiintatul muzeu de arta si tot asa. In fond de ce s-o ia prea personal ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cobra-Galati
  Miercuri, 01 Mai 2013 08:49
  AU MAI RAMAS 244 ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -244 de zile pt a nu ii
  uita pe cei care iar au TRADAT-
  CCM
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.