Asfaltările le dau bătăi de cap pompierilor: Galaţiul are 1.000 de hidranţi nefuncţionali

Asfaltările le dau bătăi de cap pompierilor: Galaţiul are 1.000 de hidranţi nefuncţionali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Străzile din oraş au suferit în ultimii ani fel de fel de modificări. Fie că vorbim de asfaltări, de borduri noi sau de canalizări ridicate, toate au însemnat câte o modificare, mulţi zic în bine, pentru străzile oraşului.

La fiecare astfel de lucrare, însă, mai ales când este vorba despre asfaltare, se ajunge şi la hidranţii folosiţi de pompierii gălăţeni pentru alimentarea autospecialelor. Nu de puţine ori au fost constatate probleme cu aceşti hidranţi. De cele mai multe ori, ei ajung să fie îngropaţi în asfalt, devenind astfel nefuncţionali. Iar cei care au de suferit în cele din urmă sunt tot oamenii aflaţi în necaz.

Cel mai concludent exemplu, pe care pompierii gălăţeni nu au cum să îl uite vreodată, este cel de acum câţiva ani, când, pe strada Florilor, în spatele Grădinii Publice, a izbucnit un incendiu la o casă. Pompierii au ajuns la faţa locului destul de repede, dar, din păcate nu au avut unde să îşi alimenteze maşinile pentru a stinge, suficient de repede, focul. Astfel, flăcările au acaparat alte cinci case din zonă. Autospecialele au fost nevoite să meargă la alţi hidranţi din oraş pentru alimentare pentru că toţi cei din zona cu pricina erau... asfaltaţi. Acesta este doar un exemplu, însă cazuri similare au mai fost întâlnite de-a lungul timpului în oraş.

Statistică tragică

Conform datelor statistice pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ni le-a pus la dispoziţie, în oraşul nostru sunt 1.750 de hidranţi. Dintre aceştia doar 750 sunt funcţionali. Aceleaşi date arată că 700 de hidranţi sunt defecţi, iar alţi 300 sunt atipici sau montaţi prost. „Au fost montaţi hidranţi care nu corespund cu tipul de furtun folosit de autospecialele noastre. Din acest motiv, ei nu pot fi folosiţi la alimentarea maşinilor ISU”, ne-a explicat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Datele celor de la ISU nu corespund însă cu cele ale Primăriei Galaţi. „În oraş sunt 1.018 hidranţi. Dintre aceştia, 843 sunt funcţionali, iar alţi 175 sunt fie seci, fie sunt defecţi. Anul trecut au fost reparaţi sau înlocuiţi circa 200 de hidranţi”, ne-a comunicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Deşi ambele instituţii ne-au comunicat că datele provin de la Apă- Canal, numărul hidranţilor nu corespunde. Primăria ne-a explicat că în oraş sunt şi hidranţi care nu  aparţin societăţii Apă-Canal. Chiar şi aşa, diferenţele sunt substanţiale.

Nici oamenii nu îi ajută pe pompieri

Primii care ar trebui să se gândească la importanţa hidranţilor sunt locuitorii oraşului. Din păcate, însă, nu de puţine ori au fost întâlnite cazuri de hidranţi ascunşi sub maşinile gălăţenilor, care nu aveau unde parca.

Pentru pompieri, timpul înseamnă viaţă. De aceea, un hidrant acoperit de o maşină face diferenţa dintre viaţa şi moarte. „Ne-am dori tare mult ca oamenii să conştientizeze acest aspect şi să nu mai parcheze peste hidranţi, chiar dacă nu au un alt loc de parcare. Nu ştii niciodată când poate fi nevoie chiar de acel hidrant”, ne-a spus căpitanul Eugen Chiriţă.

Nu trebuie uitate nici cazurile în care hidranţii au fost înfundaţi cu diferite gunoaie cu care gălăţenii nu mai ajung la coş.

Toate aceste aspecte, care ţin mai mult de educaţia fiecăruia, trebuie reglementate şi de municipalitate, entitate care ar trebui să nu facă nicio recepţie a lucrărilor de asfaltare fără un pompier în preajmă. Ei ştiu cel mai bine dacă hidrantul este sau nu amplasat corespunzător şi dacă poate fi sau nu utilizat. „Ar trebui să se respecte, în primul rând, proiectele de amplasare. De asemenea, ar trebui înlocuiţi toţi hidranţii defecţi sau atipici. Ne-am dori ca hidranţii să fie semnalizaţi corespunzător, astfel încât gălăţenii să nu mai parcheze deasupra ei”, a conchis purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Indiferent care dintre cele două statistici este bună, situaţia hidranţilor din oraşul nostru reprezintă o problemă fierbinte. La fel de fierbinte precum dotările de la ISU, care lasă de dorit. Nimeni nu trebuie să uite că timpul înseamnă viaţă şi că oricare dintre noi, la un moment dat, poate fi în situaţia în care are nevoie urgentă de intervenţia pompierilor.

Citit 1131 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2013 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.