Cât costă să-ţi faci dosarul pentru venitul minim garantat

Cât costă să-ţi faci dosarul pentru venitul minim garantat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanul Adrian Dumitru Moldoveanu ne-a deschis uşa redacţiei în Săptămâna Mare, când ne-a adus în atenţie o situaţie în care se regăsesc mii de gălăţeni. Ne referim la „statutul” de beneficiar al Legii 416 din 2001, legea care face referire la acordarea venitului minim garantat. „Nu am niciun venit, am fost între cei cu ajutor social, dar cu ceva timp în urmă m-au scos din plată... Părinţii au murit, iar eu şi fratele meu avem o casă săracă în Scânteieşti. În ultimul timp am stat la nişte rude şi trăim din mila lor”, ne povestea bărbatul firav, care a venit din Scânteieşti să-l ascultăm şi să-l ajutăm şi despre care am aflat că are gradul de handicap III.

În Săptămâna Mare, am sunat la Primăria Scânteieşti şi am consemnat: „Scoaterea din plată a acestui beneficiar, A.D. Moldoveanu, nu s-a datorat nouă, ci lui, întrucât nu a reînnoit dosarul. Nu s-a prezentat la întâlnirea cu funcţionarul AJOFM pentru a primi adeverinţa cum că nu lucrează”, ne-a spus Alina Moman, reprezentant al Primăriei Scânteieşti.

Aşa am înţeles mai bine ce înseamnă să fii asistat al Legii 416/2001 şi ce presupune reînnoirea dosarului. V-aţi întrebat câte drumuri trebuie să facă un asistat pentru a obţine 125 de  lei pe lună/persoană, cât este venitul minim garantat pentru săracii României?

"Ca să-şi menţină venitul minim garantat, asistaţii trebuie să meargă lună de lună la Agenţia Judeţeană pentru Formarea şi Ocuparea Forţei de Muncă, de unde trebuie să revină cu o  adeverinţă din care să reiasă că nu lucrează. În ce ne priveşte, noi lunar chemăm la sediul Primăriei un funcţionar de la AJOFM, însă datoria beneficiarilor este să se prezinte la comisie în acea zi", ne lămureşte Alina Moman.

Dar travaliul menţinerii unui dosar nu se opreşte aici. Pe lângă adeverinţa de şomaj mai este nevoie ca, odată la trei luni, beneficiarul celor 125 de lei să ia drumul înspre Galaţi, să se prezinte de Direcţia Generală de Finanţe de unde, contra sumei de 2 lei, să ceară o adeverinţă de venituri. La aceasta se adaugă pe lângă ziua de muncă pierdută şi contravaloarea unui bilet de transport dus-întors, în cazul de faţă Scânteieşti-Galaţi, care costă 12 lei.

Adunând cheltuielile şi scăzând din marele venit de 125 de lei/lună ne dăm seama că e mai mare daraua, decât ocaua cu acest venit minim garantat. Nu ştim câţi dintre aleşii noştri au încercat - măcar cu gândul - să trăiască din această sumă infimă, cert este că  aproape două sute de mii de români fac acest exerciţiu al supravieţuirii de ani şi ani...

Citit 2239 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2013 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.