Află de aici ce analize medicale trebuie făcute în fiecare an

Află de aici ce analize medicale trebuie făcute în fiecare an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă primele luni din an sunt considerate cele mai prielnice pentru efectuarea unui set de analize medicale de rutină, medicii ne spun că atunci când vine vorba de prevenţie sau de a lua din pripă o boală niciodată nu e prea târziu. Mai mult, venirea sezonului cald este perioada perfectă pentru anumite teste.

Vizita la medicul de familie

Investigaţiile medicale uzuale încep cu un examen clinic general efectuat la cabinetul medicului de familie. Acesta va consulta fiecare aparat şi sistem din organism şi, ce este mai important, va face o comparaţie cu situaţia din anii anteriori, pe baza informaţiilor existente în fişa fiecărui pacient.

„După examenul clinic, pe baza unui diagnostic prezumtiv scris în biletul de trimitere, e bine să se facă şi un set de analize uzuale, recomandate pentru oricine, indiferent de vârstă. Acestea includ hemoleucograma, VSH-ul, glicemia, colesterolul, calcemia (cu precădere în cazul femeilor, în această perioadă a anului), sideremia (nivelul fierului din organism), probele hepatice (TGO, TGP), ureea, creatinina, bilirubinimia, profilul lipidic şi un sumar de urină”, explică dr. Valentin Boldea, medic de familie şi directorul executiv al DSP Galaţi. Toate aceste analize se pot face la orice laborator care are un contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi. Astfel de laboratoare sunt fie cele private, fie cele din spitale. Excepţie face laboratorul de analize de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, acolo unde nu există încă un contract cu CAS-ul.

Tinerii, o grijă specială

Mai ales tinerii, dar şi persoanele care au călătorit sau îşi schimbă destul de frecvent partenerii sexuali, trebuie să facă un set de analize suplimentare, cum sunt VDRL-ul, pentru depistarea sifilisului sau, mai nou, HIV-ul, pentru depistarea virusului imunodeficienţei umane. Multe dintre bolile cu trimitere sexuală nu au simptome în primele stadii de evoluţie, astfel încât o persoană deja bolnavă poate infecta şi alţi parteneri sexuali, chiar şi fără să ştie. Deşi prezervativul este cea mai bună metodă de prevenţie, nici acesta nu oferă o protecţie totală, mai ales în cazul negilor vaginali.

Teste suplimentare

Alături de analizele de sânge şi de sumarul de urină, este recomandat ca o dată pe an să facem şi o ecografie abdominală. În cadrul acestei investigaţii se poate vedea starea organelor interne situate în abdomen. Ecografia poate fi făcută la orice medic de familie care deţine un ecograf şi are o competenţă în domeniu sau la un medic specialist. Pentru cei cu o simptomatologie respiratorie, este recomandată şi o radiografie pulmonară, test ce nu trebuie repetat mai des de o dată la şase luni.

Femeilor cu vârsta curpinsă între 25 şi 35 de ani le este recomandat un test Babeş - Papanciolau o dată la trei ani. După 35 de ani, testul trebuie repetat an de an. Depistat în faze precoce, cancerul de col uterin este aproape în totalitate vindecabil. Cu toate acestea, încă suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin acest tip de tumoare malignă.

Dacă femeile care nu au ajuns la menopauză au deseori probleme cu nivelul de fier din organism, pentru bărbaţii trecuţi de 45 de ani medicul poate recomanda şi luarea antigenului specific de prostată (PSA).

Inima şi plămânii, la control

Electrocardiograma nu trebuie să lipsească din lista investigaţiilor necesare, deoarece ea poate să arate modificări electrice la nivelul inimii, cardiopatie ischemică, sau aşa-numita cardiopatie silenţioasă, afecţiune ce nu are modificări clinice. Spirometria este un test simplu care arată cât de sănătoşi sunt plămânii noştri. Practic, tot ceea ce trebuie să faceţi este să suflaţi într-un aparat conectat la un tub. Este, astfel, măsurată capacitatea pulmonară. Testul este util mai ales în diagnosticarea şi urmărirea evoluţiei astmului bronşic şi a bolii pulmonare obstructive cronice.

Indiferent de sex, medicii recomandă şi un consult dermatologic. Melanomul este o tumoare malignă asemănătoare cu o aluniţă. Dintre toate tipurile de cancer, melanomul are cea mai rapidă dezvoltare. De la an la an, sunt înregistrate tot mai multe cazuri de persoane cu cancer de piele.

Citit 5095 ori Ultima modificare Vineri, 17 Mai 2013 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.