Îngrijirea bolnavilor la domiciliu

Îngrijirea bolnavilor la domiciliu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Bolnavii nedeplasabili, externaţi, au dreptul la îngrijiri medicale la domiciliu * Este necesară doar recomandarea medicului specialist * În judeţul Galaţi, patru firme autorizate pentru astfel de servicii au contract cu CJAS * Acestea prestează şi servicii contra cost, la cerere * E nevoie de recomandarea medicului specialist *

În mod absolut anormal, nu toţi pacienţii îndreptăţiţi să beneficieze de îngrijiri medicale la domiciliu sunt la curent cu acest drept al lor. Conform prevederilor legale, recomandarea pentru astfel de servicii medicale se face de către medicii specialişti din ambulatoriu („policlinici”) şi de medicii de specialitate, la externarea asiguraţilor din spitalele „de stat”. Majoritatea recomandărilor sunt destinate pacienţilor asiguraţi aflaţi în fazele terminale ale unor afecţiuni oncologice sau imobilizaţi la pat (de exemplu, cei care au suferit accidente vasculare cerebrale).

Perioada de gratuitate

Pentru o perioadă de maximum 56 de zile, asemenea bolnavi pot beneficia (în funcţie de necesitate) de: monitorizarea parametrilor fiziologici (temperatură, respiraţie, tensiune arterială, puls, diureză etc.); administrarea medicamentelor intramuscular, intravenos şi prin perfuzie (sub supravegherea medicului); recoltarea produselor biologice; alimentarea artificială prin sondă gastrică; alimentare pasivă;  manevre terapeutice pentru evitarea escarelor de decubit, pentru evitarea complicaţiilor pulmonare; îngrijirea plăgilor simple şi a celor  suprainfectate;  îngrijirea escarelor şi altele.

Îngrijirile medicale la domiciliu necesare în continuarea celor 56 de zile prevăzute de lege, nu mai sunt decontate de casa de asigurări şi trebuie plătite de bolnav (sau de familia acestuia), firmei prestatoare.

Cine prestează asemenea servicii

În Galaţi, îşi desfăşoară activitatea, având contract cu CJAS, trei asemenea firme autorizate: Oftamedic SRL, Rovital Clinic SRL şi Medhouse SRL, iar la Tecuci, una singură, Sormed SRL. Prima firmă înfiinţată la noi în urbe, în iunie 2005, şi a treia din ţară, este Medhouse SRL.

Citit 6451 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.