Realitatea românească din Italia

Realitatea românească din Italia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sondaj printre români * Mulţi sunt acolo de peste cinci ani, aşezaţi la casele lor * Nu s-ar întoarce acasă şi sunt mulţumiţi cu nivelul de trai * În cea mai mare comunitate străină din Italia, regulile jocului politic sunt cunoscute *

Din iniţiativa ASAR (Asociaţia Alianţa Română) au fost chestionaţi românii din Italia pe tema integrării lor în această ţară şi a participării la viaţa politică. Prin bunăvoinţa domnului Adrian Teodorescu, am primit şi noi rezultatele obţinute de asociaţie, care relevă câteva lucruri deosebit de interesante despre comunitatea conaţionalilor noştri din Peninsulă.

Faptul că acest chestionar premerge desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European (din iunie) la care românii au drept de vot, deci să aleagă şi să fie aleşi, este şi el important. Dă dimensiunea participării românilor care au emigrat în Italia la viaţa politică a comunităţilor unde trăiesc.

O să facem un rezumat al răspunsurilor primite, oferindu-vă şi dumneavoastră câteva exemple în graficele alăturate.

Oameni care şi-au făcut o viaţă acolo

În primul rând ne-a atras atenţia numărul mare de români aflaţi de o perioadă de peste cinci ani în Italia (61,54%), lucru care îi include în categoria celor care cunosc bine modul de viaţă, situaţia din această ţară şi rigorile legii. Poate şi din acest motiv, s-au obişnuit acolo, procentul celor care nu se gândesc să se întoarcă prea repede sau deloc în România se situează la nivel ridicat (43,48 nu intenţionează să se întoarcă şi 46,38 nu ştiu când).

Dacă analizezi modul în care s-au integrat şi ce i-a ajutat în această direcţie poţi vedea că dintre repondenţi procentul cel mai mare este al celor care susţin că profesionalizarea şi atitudinea faţă de muncă sunt condiţii obligatorii (cursuri de calificare etc).  Pe 32,31 la sută i-au ajutat cursurile, iar 40 la sută spun că modul în care se raportează la muncă le-a fost de folos.

Cei mai mulţi lucrează în servicii (26,15 la sută) şi în industrie(24,15 la sută). Însă motivul pentru care nu s-ar întoarce sunt banii, iar întrebările privitoare la starea lor materială, situaţia economică şi condiţiile de viaţă, poate comparate cu ce avuseseră în România, relevă faptul că cei mai mulţi sunt mulţumiţi de cum trăiesc şi cât câştigă. 49 la sută sunt mulţumiţi şi 60 la sută consideră că au condiţii de viaţă bune.

Viaţa merge mai departe

Am remarcat şi faptul că cei mai mulţi dintre românii chestionaţi nu sunt neapărat afectaţi de valul de informaţii care ne deteriorează imaginea în Italia. Totuşi, la o întrebare punctuală pe tema comportamentului diferit la locul de muncă faţă de italieni şi faţă de români, procentul celor care simt diferenţe este semnificativ (21,88 la sută simt diferenţa, 23,44 la sută o simt uneori şi 37,50 la sută nu observă).

Ultimele întrebări sunt axate pe apropiatele alegeri şi pe cunoaşterea lor de către comunitatea românească din Italia. Procentual, cei informaţi sunt mult mai mulţi decât cei neinformaţi, cei care cred că ar fi bine să aibă reprezentanţi mai mare decât al celor de opinie contrară.

Una peste alta, dacă citeşti şi opiniile exprimate la finalul cercetării, nu poţi trece cu vederea faptul că românii din diaspora italiană îşi doresc mai mult sprijin de la autorităţile noastre, mai multă coeziune între români, oriunde s-ar afla ei şi folosirea tuturor datelor obţinute de la ei pentru a-i sprijini să-şi continue viaţa pe drumul pe care au mers, independent de factorii negativi din jur.

Sperăm ca prin publicarea acestor rezultate să le fim şi noi de folos.

Rezultatele complete ale acestui chestionar pot fi văzute AICI.

Citit 1945 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.