Cum folosim corect aparatul de aer condiţionat
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cum folosim corect aparatul de aer condiţionat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Diferenţa de temperatură dintr-o cameră dotată cu aer condiţionat şi mediul de afară nu trebuie să depăşească 10 grade Celsius. Cel puţin o dată la trei luni filtrele exterioare ale aparatului trebuie curăţate. Afecţiunile respiratorii şi alergiile sunt cele mai frecvente tipuri de boli care apar în urma folosirii incorecte a aerului condiţionat.

În contextul în care meteorologii au anunţat că vom trece prin 10 zile consecutive de temperaturi ce, în unele cazuri, se vor apropia de 40 de grade Celsius, am întocmit un ghid de utilizare corectă a aparatelor de aer condiţionat pe perioada sezonului cald.

Cum poziţionăm fluxul de aer şi ce temperatură alegem

Primul lucru de care trebuie să ţinem seama atunci când pornim aerul condiţionat este modul în care poziţionăm fluxul de aer rece. Acesta trebuie îndreptat într-o zonă neutră din încăpere, evitând astfel bătaia directă pe orice porţiune a pielii. În caz contrar, pot apărea contracţii involuntare ale musculaturii spatelui, dureri ale cefei sau diverse alte nevralgii. "Dacă diferenţa de temperatură dintre exterior şi camera dotată cu aer condiţionat este mai mare de 10 grade Celsius, riscăm să suferim un şoc termic. Mai ales copiii, bătrânii şi persoanele cu afecţiuni respiratorii cronice dar şi acute pot avea de suferit de pe urma diferenţei prea mari de temperatură. În cazul supermarketurilor, recomand să avem la noi o bluză subţire pe care să o putem îmbrăca la intrare pentru a atenua şocul termic", explică dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Filtrele, curăţate la începutul sezonului

După o folosire chiar şi ocazională de câteva luni, este obligatoriu să curăţăm sau chiar să schimbăm filtrele exterioare ale aparatului. "Operaţiunea trebuie făcută înainte de pornirea aparatului şi nu necesită un ajutor specializat. Recomand folosirea unui spray dezinfectant special, care costă în jur de 35 de lei. Acesta să aplică pe filtru, după care se porneşte aparatul. Din cauza diferenţelor de temperatură pe lamelele din interior se poate forma mucegai, care degajă un miros neplăcut şi este alergen. Sprayul rezolvă inclusiv această problemă. Ca specialist, pentru prelungirea duratei de viaţă a aparatului, recomand ca în lunile mai şi iunie să se apeleze la serviciul unui profesionist. O astfel de curăţare profesionistă costă undeva între 70 şi 80 de lei, dar ne scuteşte de multe neplăceri ulterioare", este de părere Titi Ştefan, consultant la o firmă de profil.

De la rinite, până la paralizii

Pentru că aerul condiţionat nu aduce aer din exterior, este recomandat să aerisim încăperea de câteva ori pe zi. Dacă filtrele nu sunt curăţate corespunzător, se îmbibă cu praf, germeni acarieni sau mucegai. Astfel, pot apărea manifestări tipice rinitei alergice, cum sunt nasul înfundat care curge, sau durei de cap. Uneori, aerul condiţionat folosit incorect duce la instalarea bronşitelor, a astmului sau chiar a pneumoniei. "În plus, riscăm şi unele afecţiuni neuro-musculare, care pot merge de la  o simplă nevralgie (durere resimţită pe traiectul unui nerv), până la paralizii", adaugă dr. Boldea.

Citit 7699 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2013 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.