Seismologul George Purcaru: „Vom avea în 2013 un cutremur puternic în Vrancea”

Seismologul George Purcaru: „Vom avea în 2013 un cutremur puternic în Vrancea”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cercetătorul este cel care a prezis cutremurul din 4 martie 1977, aceasta fiind considerată prima predicţie de succes a unui cutremur de magnitudine mare din Europa


Tecuceanul nostru, George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Ştiinţe Geologice, Universitatea "J.W. Goethe", din Frankfurt, Germania, susţine că România va fi lovită în 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 până în 7,1  grade pe scara Richter. 
Special pentru a ne pune în gardă, profesorul Purcaru (membru pe viaţă al Societăţii Americane de Seismologie, membru al Comisiei Europene de Seismologie şi preşedinte al Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, pe care a şi înfiinţat-o în 1984) ne-a scris din Germania: „Iniţial, pe baza celor trei legi descoperite de mine, în urma cercetării a peste 1.100 de cutremure, am prognozat că seismul puternic din Vrancea va avea loc în 2012 sau în 2013. Cercetări recente, alte trei cutremure stabilite de seismologii ruşi, m-au determinat să modific data predicţiei pentru 2013”, ne scrie George Purcaru.  Acesta spunea, în 2011, că, dacă seismul va avea loc în 2014, se va considera că predicţia sa a eşuat.    

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 23698 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2013 17:31

22 comentarii

 • postat de ROmanul
  Joi, 27 Noiembrie 2014 01:33
  85.186.165.***
  Iata ca e 27 noiembrie 2014 nu 2013 si marele cutremur tot n-a venit.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Liviu Bala
  Duminică, 24 Noiembrie 2013 20:19
  77.229.191.***
  Domnule Purcaru, nu ma indoiesc de cunostintele dvs in domeniu dar nu ati spus cu ce intentie faceti aceste afirmatii: sa va sporiti faima acum la cei aproape 80 de ani? Sa determinati guvernul sa ia vreo masura? Sa salvati vreo viata ? Sa panicati populatia pt tot restul anului ( deja sunt 6 luni) ? Oricum ar fi , nici nu vreau sa imi imagine ce ar fi. Cred ca este de ajuns cate catastrofe guvernamentale , financiere, politice si de alta natura avem in tarisoara asta , nu mai este nevoie si de una naturala. Cu tot respectul , va doresc sa fi gresit total in predictiile dvs si sa nu se adevereasca niciodata.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ionemil
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 10:28
  188.209.97.***
  Am observant tendința multor cetățeni din țara asta apropo de păreri despre să zicem cei care fac predicții!
  Trebuie să fim flexibili și înțelegători!
  Numai Bunul Dumnezeu știe MOMENTUL, dar asta nu înseamnă să se CONDAMNE cei ce trag ALARME!
  S-au tras mereu alarme și nu s-a făcut de zeci de anuii nimic ORGANIZAT, care să educe oamenii, să îi pregătească pentru EVENIMENTE de acest gen INEVITABILE, aceste alarme nu au rolul de a neeliniști. Totdeauna un om informat este mai puternic decât unul format la școala balcanică, mușcă-ți limba, ferească...NU aceasta este atitutidinea cuvenită, TREBUIE să se știe că trăim într-o țară în care se pot produce CATASTROFE SEISMICE.
  Ce face guvernul de cel puțin 20 de ani...în această privință??? Adicü va veni CINEVA öi va spune ce poate face guvernul?? Dar blocurile de ce se cütuöesc öi se cheltuiesc bani, care mai bine ar fi fost INVESTIȚI, REDIRECȚIONAȚI dacă era cazul în REPARAREA BLOCURILOR și clădirilor care CAD SIGUR la pester 7 grade, a căzut fără cutremur acum câteva luni în centrul Capitalei o casă fără să fie cutremur!
  Mereu auzi concepția asta, să nu mai vorbim acum de nenorociri...ferească Dumnezeu etc.
  Seismologii nu vor spune, chiar dacă știu fereastra de timp, cum să anunțe așa ceva în CONTEXTUL în care Primăria, guvernul autoritțile, SISTEMUL, nu se sinchisesc de această PROBLEMĂ VIE, care este activitatea seismică în țara noastră!
  SOYONS AIMABLES cel puțin, dacă nu „mai raționali” și ÎNȚELEGĂTORI și să nu aruncăm imediat cu piatra în seismologi, prezicători OBSERVÂND că de multe ori aceștia dau greș în predicțiile lor, suntem gata să insultăm, să judecăm.
  Se aruncă bolovani CĂ respectivul personaj NU a fost în stare să SPUNĂ tutror ZIUA și CEASUL sau ANUL, ca și cum ÎȘI DORESC ASTFEL DE EVENIMENTE! E BINE CĂ acestea nu au loc în contextual amărăciunii acestui oraș și a acestei țări!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetateanul revoltat
  Luni, 01 Iulie 2013 09:53
  Sunt consternat de lipsa de responsabilitate a unor jurnalisti ale caror cunostinte, fie ele si macar de cultura generala, sunt atat de precare ! Nu mai vorbesc de deontologia profesionala, care impune verificarea stirilor ! Greu de constestat probitatea profesionala a prof. Purcaru, despre care aud prima data, dar care "a prezis" seismul din '77 !?!?! Oricum, anul 2012 l-a ratat ! (slava Domnului !). Daca trece si 2013 fara un cutremur major in zona Vrancea (lucru care va bucura pe toata lumea, iarasi!), cum ramane cu reputatia dlui Profesor ?!?! Dar a domnisoarei jurnalista ?!?! Isi va cere scuze ca i-a isterizat pe toti cei pe care au avut ghinionul "sa puna botul" la ineptiile scrise de ea ?!?
  Asadar, la ce ne-a folosit aceasta stire ? Ne-a pregatit cumva efectiv si eficient ptr o eventualitate cat de cat reala ???
  0
  1
  Raportează
 • postat de Alegria Milano
  Duminică, 30 Iunie 2013 09:48
  Hey "profesore" Mircea N ... nu numai ca esti dezinformat (ce stii de fapt despre cutremure ca iti permiti sa iei atitudine?) ... dar te mai si contrazici singur ... nu observi ca nivelul tau este sub al unor "loaze" de aici?
  ...si apoi de unde pina unde este "Oxford Journal" Biblia presei romane? De ce nu dai ca exemplu un material publicat intr-un ziar sau carte, manual accesibil verificarii de catre "loazele" de aici.
  Nu va speriati oameni buni, ce e sa vina vine fara sa ne intrebe si fara ajutorul "prezicatorilor" totul in viata este sa fii in locul potrivit la timpul potrivit...altfel ...de ce te feresti de aia nu scapi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adrian
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 20:50
  Hai fratilor...abea prezic astia vremea pe o saptamana si altii vad cutremure peste cateva luni?sa fim seriosi...dupa cum urmeaza...in japonia sunt cutremure nu ca aici
  Q: Is it possible to predict an earthquake?

  A: Experts from Japan, the Chinese mainland and Taiwan generally agree that earthquakes cannot be accurately predicted and forecasts are always proved wrong.

  According to the Japan Meteorological Agency, given the current level of science and technology, earthquakes are very difficult - if not impossible - to predict with any accuracy.

  Shinichi Sakai, a researcher at Tokyo University's Earthquake Research Institute, said, "We not only do research to estimate the possible time, site and magnitude of a potential earthquake by analyzing the seismic activity and other seismic precursors, but we also study the reasons and conditions of an earthquake and the possible problems may arise from it."

  "Experts generally think earthquakes cannot be forecast at present," said Lu Wensheng, a professor from the Institute of Structural Engineering and Disaster Prevention at Shanghai's Tongji University.

  "According to plate tectonic theory, an earthquake occurs when the earth's crust breaks under the stress created by the constant movement and collision of the tectonic plates," Lu said. "However, movement and collisions happen constantly, so it is difficult to know when they will shape a big enough malposition to trigger an earthquake."

  Chen Qunce, a researcher at the Chinese Academy of Geological Sciences explained that earthquake prediction is mainly restricted by technology at the detection level. State-of-the-art monitoring systems cannot reach the depths in the earth's crust where earthquakes are triggered. Modern science has yet to find any basic regularity to the processes that cause earthquakes.

  Since earthquakes cannot be predicted, good earthquake-resistant construction is essential for houses and buildings, said Guo Kaiwen, director of the Seismological Center of Taiwan's weather bureau.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mhara
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 12:31
  Il cunosc pe tip. Este fratele mai mare al colegului meu de liceu. Este "ciudat" dar nu este un impostor! Toate calitatile enumerate sunt reale!
  Sa dea Dumnezeu sa nu aiba dreptate!
  Nota 1
  Sa imi fie iertata asocierea, dar cine, in timpul vietii lui il considera pe ( si aici puneti VOI numele oricarui descoperitor de fenomene, legi, etc) sanatos la cap ????
  Nota:2
  Ii rog pe toti cei care il cunosc pe Purcaru ( si mai ales pe Tavi, proful de mate din Ploiesti) sa isi spuna opinia despre el AICI.
  0
  1
  Raportează
 • postat de George
  Sâmbătă, 29 Iunie 2013 01:23
  Hai ma ca au trecut 35 de ani. Ce doivada avem ca a prezis cutrenurul din 77? Se ia un cercetator de 2 bani NECUNOSCUT, care vrea sa iasa si el in evidenta, i se atribuie o catastrofa veche si se spune ca ar fi prezis-o si i se atribuie o prezicere de viitor cu p catastrofa mai amre care NU SE VA ADEVERI Si gata s-a facut ratingul si iRealitatea ea bani pe audienta si acest ilustru necunoscut castiga niscaiva adepti tampiti iar Oculta Mondiala isi freaca mainile de bucurie ca ii tine pe prosti in frica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu
  Joi, 27 Iunie 2013 23:50
  Pana acum s-a prevazut un singur cutremur : cel din februarie 1976, in China.
  Atat, in toata lumea. Nimeni nu a prevazut cutremurul din 4 martie 1977, nu
  cred ca dr. Purcaru s-a putut lauda cu asa ceva - a prezice inseamna sa arati
  anul + luna + ziua + ora cand se va produce ( plus magnitudinea )
  In unica predictie confirmata, cea din China, s-a indicat numai anul si luna.
  Mai mult nu se poate.
  Este posibil ca in acest an sa fie un cutremur mai mare, cu focarul in Vrancea.
  Cat de mare, data, etc nu se poate spune. Si apoi este posibil, nu probabil.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CHARLIE
  Joi, 27 Iunie 2013 16:38
  Are dreptate PROF. Purcaru. Se numeste (cutremurul) guvernul Ponta cu nulitatile lui.
  0
  0
  Raportează
 • postat de prof. Mircea N.
  Joi, 27 Iunie 2013 13:44
  Citind comentariile de mai jos iti dai seama cati neispraviti are tara asta si de ce suntem unde suntem. Cum poti sa scrii asemenea mizerii despre un om care are articole publicate in reviste stiintifice la care neam de neamul loazelor de pe forum nu au visat? Este vreun "destept" care a publicat un singur cuvant in Oxford Journal, de exemplu? Contraziceti, desfiintati predictia, dar cu argumente, nu cu injuraturi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de google
  Miercuri, 26 Iunie 2013 22:34
  romane taci ca est i pr ost..si VL de ce bgati in seama toti sociopatii???fara subiecte??vacanta peste tot?l-ati gasit pe asta..probabil pe google...dupa fata realizezi ca omul fura curent....bai PURCARE ia zi ma cand e sfarsitul lumii..dupa calendarul mayas bineinteles
  0
  0
  Raportează
 • postat de unul
  Miercuri, 26 Iunie 2013 22:17
  bon de tot baiatu.se vede din poza ca e nebun de legat.voi cei care ati facut acest articol jenant ar trebui sa va ganditi mai bine k e posibil sa fie unii mai slabi de inger si mai creduli care sa puna botu la vrajeala dementului asta si sa se areunce dreaqu dupa bloc , ca doar de tot vine cutremurul si e k si dus.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ROmanul
  Miercuri, 26 Iunie 2013 16:50
  Cetaeanule panicat. Ignoranta nu inlatura pericolul.
  Daca vrei sa bagi capul in nisip e problema ta.
  Astfel de articole sunt extrem de utile ca vorba aia: Frica pazeste pepenii.
  Omul daca-i spui sa se pregateasca asa din timp nu o va face. Daca-i spui ca maine vine cutremurul zice ca se panicheaza. Cum o dai nu-i bine.
  Poate de frica oamenii vor lua masuri isi vor consolida casele, etc. etc. Si nu inteleg de ce sa nu fie anuntata lumea daca omul care are studii geologice nu e mama omida ori Hancu spune ca riscul unui cutremur de pana la 7.1 e foarte mare in urmatoarea perioada? Te acuz de instigare la crima prin neinformare! Criminalilor nenorociti sper sa nu ajungeti in vreo functie de care depinde viata oamenilor! Ca tine au facut autoritatile cand a fost cazul cu Cernobal si cu Fukushima si alte cazuri cand autoritatile ziceau ca lumea sa stea linistita ca nu e nici un pericol si apoi s-a aflat ca oamenii au fost minititi. Oameni ca tine ajung in astfel de functii nenorocitule!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Miercuri, 26 Iunie 2013 14:50
  Avem probabilitate mai mare sa murim in accidente rutiere sau sa contactam o infectie in spital, decat sa fim striviti la un cutremur. Dar ca sa nu risc, vineri seara am sa beau o bere si sa joc un General Panzer pe computer (ca odinioara) sa mor impacat daca acest "specialist" are dreptate. Dupa cum arata cred ca e coleg cu Carmen Harra, cea care canta mai "Express"-iv inainte de 1989 decat face predictii astazi.
  1
  0
  Raportează
 • postat de costi
  Miercuri, 26 Iunie 2013 14:12
  @cetățean panicat nu vad niciun motiv de panica. Cladirile ar trebui sa fie proiectate sa reziste la astfel de cutremure. Daca stai intr-un imobil gata sa cada, ai timp sa te muti, ca ala oricum va cadea la un moment dat, chiar daca te panichezi sau nu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Slavu
  Miercuri, 26 Iunie 2013 13:13
  Cred ca si acest ex tecucean merge pe urmele altui idiot(Hancu),nu stiu din ce motiv.Cred ca afirmatiile sale se inscriu cu succes in "prezicerile" reginei Campina si a altor "prezicatoare".Pacat ca un cotidian cu prestanta insereaza asemenea bazaconii,dar probabil d-l profesor vine din "viitor" si ne prezice asemenea evenimente.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galati
  Miercuri, 26 Iunie 2013 11:49
  Parca traim in Evul Mediu, tara magilor, vrajitoarelor si clarvazatorilor. Japonia, tara in care tehnologia e de nivelul SF-ului, in care seismele sunt la ordinea zilei, a declarat clar si raspicat ca este imposibila previzionarea unui seism cu mai mult de 2 minute inainte de producerea seismului. Noi, previzionam seismele cu luni, unii cu ani, inainte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ioan
  Miercuri, 26 Iunie 2013 08:37
  Uneori prea seamana cu o campanie publicitara pentru ASIGURARI
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Miercuri, 26 Iunie 2013 08:30
  Al 2-lea Hancu.
  Mare specialist.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Chivu
  Miercuri, 26 Iunie 2013 08:05
  Nu este corect sa faci asemenea declaratii, institue in cadrul ziarului o rubrica de educatie in caz de producerea unei asemenea catastrofe, sa stie lumea ce se face si ce nu se face in aceste conditii, nu panicati si mai mult populatia care oricum este ingrijorata ca nu se iau masuri, autoritatile nu fac nimic sa protejeze populatia, iar noi ce putem face in urma acestui articol, sa ne spuna acest domn, putem noi sa consolidam blocurile, institutiile in care ne desfasuram activitatea, institutiile de invatamant in care merg zilnic copii nostri sau sa mergem in munti pentru a ne proteja?
  Deontologic cred ca se greseste mult din partea acestui domn seismolog care face publice aceste declaratii, poate asa este, are dreptate, eu nu contest, dar sa informeze autoritatile nationale si locale care ar putea lua masuri.
  0
  1
  Raportează
 • postat de cetățean panicat
  Miercuri, 26 Iunie 2013 06:55
  E posibil ca un oraș/județ întreg să intre în panică? Indiferent cât de bune sunt predicțiile cercetătorului, nu e normal ca o întreagă comunitate să fie anunțată astfel despre iminența unei catastrofe!
  Sau poate chiar așa va fi ?! Păi atunci găsiți, oameni buni, o formulă și anunțați, educați pe toată lumea, nu numai pe cei care citesc ziarul...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.