Crucea Roşie, mereu gata de intervenţie

Crucea Roşie, mereu gata de intervenţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Filiala gălăţeană a Crucii Roşii are, în prezent, circa 300 de membri activi şi mult mai mulţi simpatizanţi, în tot judeţul. În organizaţie s-au înscris, de-a lungul ultimilor ani, elevi, studenţi, profesori, medici, ziarişti, oameni ai legii, primari şi alţi funcţionari de rang înalt din administraţie.

Mai multe informaţii despre oportunităţile pe care le au gălăţenii care devin voluntari ai Crucii Roşii ne-a oferit directorul filialei, dl. Gheorghe Hogea.

După Paşti, vin Sanitarii Pricepuţi!

Educaţia este una dintre componentele de bază ale misiunii Crucii Roşii, iar una dintre activităţile cu cele mai bune rezultate în acest sens este Sanitarii Pricepuţi - un concurs tematic, adresat elevilor şi organizat anual în şcolile şi liceele gălăţene.

„Elevii învaţă, în cadrul competiţiei, despre principalele metode de acordare a primului ajutor pre-medical. Află, totodată, câte ceva despre istoricul Crucii Roşii, dar învaţă puţin şi despre îngrijirea bolnavului. De asemenea, tinerii participanţi îşi însuşesc noţiuni care ţin de igienă colectivă, personală şi de alte norme de sănătate”.

„Concursul are mai multe etape - de la cea pe şcoală până la cea judeţeană (care are loc în fiecare an, în ultimul weekend din luna mai), iar elevii care se înscriu sunt foarte ambiţioşi. Participă sute de copii, care reprezintă circa 60-70 de şcoli gălăţene”, ne-a spus directorul Hogea.

Ajutor imediat, în caz de dezastru

În ceea ce priveşte ajutorul acordat de Crucea Roşie, el este, în primul rând, unul de urgenţă.

„Chiar acum, dacă sună goarna, noi avem ce acorda pentru cel puţin 100 de persoane. În caz de necesitate, completarea se poate face cu materiale din depozitul zonal de la Tulcea şi cu depozitele centrale de la Bucureşti şi chiar cu depozitele internaţionale. După dezastru, ajungem uneori la locul dezastrelor odată cu echipajele ISU”.

„Ajungem acolo şi le dăm oamenilor ajutoare, cum ar fi: apă, pâine şi conserve. Forţele ISU intervin pentru limitare efectelor dezastrului şi pentru salvarea vieţii oamenilor, iar noi pentru acordarea primului ajutor medical şi psihologic”.

„E lucru mare să vorbeşti cu omul atunci când e panicat, să te duci te duci să-l consolezi, să-i dai o pătură, un sac de dormit, un cort şi să-l adăposteşti undeva. În acele situaţii, adesea omul nu mai găseşte nici măcar o pătură sau o cizmă”, a spus directorul Hogea.

Mulţi dintre sinistraţii  primesc, însă, ajutor de la Crucea Roşie mult timp după ce dezastrul a trecut. „Anul trecut, spre exemplu, am desfăşurat acţiuni de asistenţă socială la Tecuci, pentru cei care au ajuns în tabără de sinistraţi, ca urmare a inundaţiilor din 2007”.

„Asistenţa umanitară pe durată medie şi lungă constă în acordarea de altfel de materiale - lenjerii de pat, mobilier, uz casnic şi altele, pentru reconstrucţia casei. Pe lângă ce dă Guvernul în astfel de cazuri, mai acordă ceva şi Crucea Roşie”.

„La Tecuci, noi am dat materiale de construcţie pentru 21 de case, cu sprijinul Primăriei sectorului 2 din Bucureşti. La Iveşti şi la Piscu, asistenţa a durat trei ani. Ne cunoaştem atât de bine cu unii dintre beneficiari de acolo, încât am devenit foarte buni prieteni cu mulţi dintre ei. Vă daţi seama, trei ani de zile să te vezi faţă în faţă, în fiecare săptămână” a mai spus Gheorghe Hogea.

Curs de prim-ajutor, contra cost

Crucea Roşie organizează periodic şi cursuri de acordare a primului ajutor. Acestea durează circa 3-4 zile, numărul total de ore de studiu ridicându-se la 12. Costul instruirii - 100 de lei. 

Directorul filialei gălăţene a Crucii Roşii ne-a enumerat câteva dintre cunoştinţele pe care cursantul şi le însuşeşte: „În primul rând, înveţi să acorzi primul ajutor în caz de stop cardio-respirator. Apoi, înveţi să execuţi o hemostază - adică să opreşti sângerările inutile. Acest lucru este foarte important pentru că, în anumite situaţii, dacă sângerarea nu este oprită la timp, poate chiar să îi pună viaţă în pericol celui rănit. Apoi, se învaţă tehnica de  imobilizare a unui membru fracturat, prin aplicare unei atele. De asemenea, se învaţă despre transportul unui accidentat”.

„Primul ajutor medical poate face uneori diferenţa între viaţă şi moarte, pentru că, între momentul producerii accidentului şi sosirea medicului - oricât de rapidă ar fi aceasta - se pot întâmpla extraordinar de multe”.

Doi la sută pentru Crucea Roşie

Membrii Crucii Roşii au demarat deja o campanie prin care doresc să îi convingă pe gălăţeni să redirecţioneze 2 la sută din propriul impozit pe venit către organizaţie. Banii vor fi bine folosiţi, ne-a asigurat directorul Hogea.

„Ne-am propus să dotăm fiecare şcoală din Galaţi cu o trusă medicală mobilă. Ea vine sub forma unui  rucsac, are tot instrumentarul şi este mult mai uşor de utilizat şi deci mult mai fiabilă, în cazul apariţiei unei situaţii care presupune acordare primului ajutor. Trusa costă 65 de lei şi am reuşit să dotăm, până acum, 57 de şcoli şi licee din tot judeţul. Banii vor mai fi folosiţi şi pentru acordarea asistenţei sociale ocazionale pentru gălăţenii nevoiaşi”, a precizat directorul Hogea.

Gălăţenii care doresc să doneze doi la sută Crucii Roşii trebuie să completeze formularul tipizat la Administraţia Financiară sau să se adreseze direct Crucii Roşii, la numărul de telefon 0236/413645 sau la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Aceleaşi date de contact le stau la dispoziţie şi gălăţenilor care vor să devină voluntari ai Crucii Roşii.

Foto: Crucea Roşie

Citit 964 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.