-
Sfântul Ilie Tesviteanul, cinstit pe 20 iulie, s-a născut în casa preotului Sovac din Galaad, la Tesve, de unde şi numele. A trăit cu opt sute de ani înainte de Hristos. A luat atitudine împotriva păcatului şi şi-a făcut duşmani între contemporani. A intrat în conflict cu Isabela, regina feniciană căsătorită cu regele evreilor Ahab. Necredincioasă, Isabela se închina idolului Baal al fenicienilor şi îi îndemna şi pe evrei să facă la fel. Ilie Îl propovăduia pe "Dumnezeu Cel viu" şi a prevestit iudeilor că se va abate secetă asupra lor, fapt care s-a şi întâmplat. Ilie s-a nevoit în zona râului Kerrith, dincolo de Iordan. Acolo este Mănăstirea Hozeva, loc care pentru noi, românii, are o semnificaţie aparte, fiind locul de rugăciune al Sfântului Ioan Iacob (Hozevitul) de la Neamţ.
Sfântul Ilie este Făcător de minuni; a înmulţit pâinea unei văduve, a despărţit apele Iordanului. El a stat înaintea lui Hristos la Schimbarea la Faţă de pe Muntele Tabor. Se spune că a fost ridicat la Ceruri într-un car de foc, lăsându-şi mantaua ucenicului său, Elisei.
Peste milenii, Ilie este model de urmat în privinţa statorniciei în credinţă.
20 iulie - Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul Scris de Maria Stanciu


Maria Stanciu
Articole recente - Maria Stanciu
Elena Alistar, prima femeie deputat în Sfatul Țării din Basarabia „E nevoie de presă scrisă ca de aer” - concluzia dezbaterii „Ziarul, o carte deschisă” Radio UZPR, în vizită la Tecuci Pe urmele Smarandei Brăescu, la Tecuci, cu Radio România Cultural Requiem pentru poetul Nicolae Dabija, în revista "Literatura și Arta"
Mai multe din această categorie: