Ce boli ne pândesc vara dacă nu ne spălăm pe mâini

Ce boli ne pândesc vara dacă nu ne spălăm pe mâini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recomandat tot timpul anului, spălatul pe mâini este cu atât mai necesar vara, deoarece temperaturile ridicate favorizează înmulţirea virusurilor şi a bacteriilor. Iată care sunt bolile la care sunteţi predispuşi dacă nu vă spălaţi îndeajuns de bine pe mâini.

Oamenii de ştiinţă spun că spălatul pe mâini scade cu jumătate frecvenţa bolilor digestive şi cu 25 la sută riscul infecţiilor respiratorii. Un gest simplu care nu durează mai mult de un minut şi care te poate feri de multe boli contagioase.

„Boala mâinilor murdare”

Denumită sugestiv „boala mâinilor murdare”, hepatita A apare mai ales la contactul mâinilor murdare cu diverse obiecte. Cea mai întâlnită formă de hepatită afectează serios ficatul şi se transmite mai ales prin contactul mâinilor murdare cu diverse obiecte. În prima fază, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei: febră, dureri musculare, greaţă, lipsa poftei de mâncare şi diaree. Un simptom specific este şi îngălbenirea pielii şi a albului ochilor. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în anul 2012 au fost înregistrate 112 noi cazuri de hepatită A, faţă de doar 52 în anul 2011. Pentru că uneori boala nu se manifestă în niciun fel, este important să le amintiţi membrilor familiei, în special copiilor, să se spele pe mâini după ce folosesc toaleta şi înainte de masă.

Boala diareică acută

În timpul sezonului cald, tot mâinile murdare sunt responsabile şi pentru apariţia diareei infecţioase. În lipsa unei igiene corespunzătoare, se poate întâmplă să ne contaminăm cu germeni patogeni de tipul stafilococului auriu, salmonellei sau e-coli. Toxinele produse de aceştia duc la apariţia diareei. Boala se manifestă şi prin febră, pierdere în greutate, greaţă şi mai ales deshidratare. Pe toate le previi prin spălarea temeinică a mâinilor şi prin grija ca micuţii să nu-şi facă un obicei din rosul unghiilor şi suptul degetelor. "Mai ales în cazul bebeluşilor şi al bătrânilor, boala diareică acută este periculoasă, deoarece poate duce repede la deshidratare. De aceea este recomandat consultul şi un tratament ales de medic", spune dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Bronşita, foarte frecventă

Bronşita este o infecţie cauzată de mai multe virusuri, printre care şi cel numit virusul respirator sinciţial. În lipsa unei igiene corespunzătoare a mâinilor, aceste microorganisme afectează plămânii prin inflamarea bronhiilor, căile care duc aerul la plămâni. Tocmai această inflamare este cea care provoacă tuse şi dificultate a respiraţiei. Această formă de bronşită îi afectează mai ales pe cei trecuţi de 65 de ani.

Meningita cauzată de bacterii

Deşi apare mai rar decât bolile prezentate până acum, meningita bacteriană nu trebuie nici ea ignorată. Bacteriile responsabile de această infecţie se transmit de la om la om prin picături de salivă sau prin secreţii nazale. Aceste bacterii duc la inflamarea meningelor, membrane care acoperă şi protejează creierul şi măduva spinării. Pentru că afectează mai ales copiii, părinţii sunt sfătuiţi să-i înveţe pe micuţi să se spele frecvent pe mâini, să evite contactul cu persoane bolnave şi să nu facă schimb de tacâmuri, pahare sau mâncare cu colegii.

Gripa de vară

Chiar dacă e asociată în general cu celelalte anotimpuri, gripa îţi poate face vacanţa de vară un adevărat coşmar. Febra, frisoanele, durerile de cap şi musculare şi tusea nu merg prea bine alături de plajă, bronz, soare şi scăldat. Şi în acest caz, spălatul pe mâini este cea mai la îndemână metodă prin care poţi împiedica virusurile să ajungă de pe mâini în organism. Aceste virusuri rezistă foarte bine în apa piscinelor.

Cum ne spălăm pe mâini

Avem nevoie de săpun şi de apă care curge în jet puternic. Apa călduţă este ideală. Udaţi mâinile bine şi acoperiţi-le cu o cantitate suficientă de săpun. Frecaţi mâinile cu simţ de răspundere pentru 15 - 20 de secunde. Acordaţi atenţie spatelui mâinilor, încheieturilor, spaţiului dintre degete şi de sub unghii. Clătiţi apoi mâinile bine sub jetul de apă.

Citit 991 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iulie 2013 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.