Medicii gălăţeni decid astăzi dacă semnează contractul-cadru

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printre participanţii la adunarea generală a reprezentanţilor Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) şi Patronatului Naţional de Medicina Familiei (PNMF) s-a numărat şi dr. Daniela Ungurianu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Galaţi. Domnia sa ne-a  declarat:

„Am decis de comun acord să nu semnăm Contractul-cadru deoarece ignorând toate negocierile anterioare ministerul a majorat nejustificat de mult penalităţile aplicabile medicului de familie. Dacă există prevedere că doar CJAS poate constata calitatea de asigurat, de ce să plătească medicul de familie care a eliberat recomandarea sau biletul de internare pentru o persoană care ulterior se dovedeşte a nu fi fost asigurată? Pe de altă parte, ni se impune să asigurăm asistenţă pe ambulanţe, deşi nu suntem medici de urgenţă. Adică trebuie să intru în gardă duminică la ora 15.00, ies luni dimineaţă, merg la raportul de gardă şi pe urmă ar trebui să consult 40 de pacienţi la cabinet. E aberant, iar noi suntem medici de familie, nu de urgenţă!”

„Pe de altă parte, dacă medicul de familie lipseşte mai mult de trei zile, e obligat să-şi găsească înlocuitor. Apoi, a fost modificat raportul de finanţare al cabinetului, examenele de bilanţ fiind introduse în categoria „per servicii”. De fapt, sunt mai multe absurdităţi introduse în acest nou contract fără să se fi ţinut cont de consultările anterioare ale reprezentanţilor ministerului, cu cei ai Colegiului şi ai medicilor de familie”.

„S-a publicat rapid, pe 27 martie, fără Norme de aplicare. Cum să-l fi semnat? Societatea Naţională de Medicină a Familiei a angajat o casă de avocatură care va analiza actul normativ şi ne va consilia cum să procedăm în continuare. La Galaţi, ne vom întâlni marţi, 31 martie, toţi medicii de familie în amfiteatrul Spitalului Clinic de Urgenţă unde vom discuta noul Contract-cadru şi vom decide ce avem de făcut”.

Referitor la anunţul Patronatului Naţional de Medicina Familiei cum că, începând de miercuri 1 aprilie, cabinetele medicilor „vor fi închise”, dr Ungurianu a precizat că nu se pune problema „închiderii”:

”Refuzând să semnăm Contractul-cadru, nu avem dreptul să eliberăm reţete compensate, trimiteri, bilete de internare etc. Vom acorda însă consultaţii şi vom prescrie tratamentele pe reţete simple. Din păcate vor avea de suferit pacienţii, dar nu e vina noastră că ministerul nu a respectat înţelegerile anterioare.”

Aşa este, şi de această dată, tot pacienţii vor avea de suferit, căci atunci când nu e gâlceava, cu ministerul, a importatorilor şi distribuitorilor de medicamente, este cea a medicilor de familie. Iar pacienţii sunt mereu la mijloc.

Citit 564 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.