Ulcerul - tratament şi regim alimentar

Ulcerul - tratament şi regim alimentar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ulcerul este o boală care nu se poate vindeca decât dacă bolnavul urmează un tratamentul specific şi un regim special de viaţă, ambele prescrise de medicul specialist gastroenterolog.

Boala este, în prezent, asociată cu un stil inadecvat de viaţă - stres, alimentaţie iraţională, fumat şi consum exagerat de alcool. Totuşi, responsabili pentru apariţia ulcerului pot fi şi un factor genetic, dar şi un miocrob - heliobacter pyloris (despre care am amintit şi în ediţiile  trecute ale cotidianului nostru, atunci când am scris despre gastrite şi duodenite).

Detalii privind simpromele, diagnosticul şi tratamentul ulcerului ne-a oferit dr. Dan Botezatu (foto), şeful secţiei de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Simptomele ulcerului

Am aflat, mai înainte de toate, că această afecţiune, care se poate complica şi riscă să îi cauzeze probleme serioase de sănătate pacientului, poate apărea încă din copilărie şi până la vârste înaintate, 70-90 de ani.

Când ar trebui, de fapt, să se prezinte un pacient la medic? „Se spune că, în cazul ulcerului, durerea apare înainte de masă, dar cedează parţial odată cu alimentaţia - dacă aceasta este corectă - ca apoi să apară la un interval de timp, mai lung sau mai scurt, depinzând de localizarea ulcerului”.

„Cu cât acesta este localizat mai aproape de esofag, cu atât durerea revine mai repede. Astfel, se ajunge la o durere precoce la ulcerele situate în zona gastrică şi una tardivă la cele situate pe duoden. Durerea poate să apară şi în cursul nopţii şi se activează mai cu seamă primăvara şi toamna. Totuşi, în ultimul timp, lucrurile s-au mai schimbat ulcerul poate da, spre exemplu, doar un singur simptom dintre cele descrise”, a spus medicul specialist.

Din păcate, simptomele nu sunt întotdeauna suficient de pronunţate. Medicul gastroenterolog ne-a explicat acest fenomen:

„Există ulcere, cam 20 la sută dintre cazuri, care nu prezintă nicio simptomatologie. Acestea sunt, de obicei, ulcerele care apar la tineri şi care pot să debuteze prin complicaţii majore, cum ar fi hemoragia, perforaţiile sau penetraţiile. De obicei, aceste forme apar la tinerii care au în familie ulceroşi. Boala se poate transmite genetic. De fapt, ulcerul este o afecţiune dispeptică, cauzată de secreţiile de acid la nivelul stomacului şi duodenului. Unii bolnavi, în cazul cărora boala s-a transmis genetic, fie au o masă mare de celule secretorii, fie celulele sunt în număr normal, dar secretă foarte mult acid”.

Metode de diagnostic

În continuare, dr. Botezatu ne-a oferit câteva informaţii privitoare la diagnosticarea diverselor forme de ulcer. „Ca diagnostic, trebuie spus, în primul rând, că radioscopia esogastroduodenală este depăşită din toate punctele de vedere. Este o metodă care se folosea acum 100 de ani, dacă nu şi mai bine, şi are limite foarte, foarte mari. În Occident, deja nu se mai practică”.

„Cea mai bună metodă de diagnostic este endoscopia digestivă superioară, care are avantajul de a mări foarte mult imaginea, astfel încât se poate vedea clar ce se întâmplă în esofag, stomac şi duoden. Mai are şi avantajul că la unele efecţiuni ulceroase gastrice se poate lua biopsie şi se poate pune diagnosticul de cancer gastric, dacă este cazul. Orice ulcer gastric este potenţial a se transforma în cancer. Totuşi, dacă este diagnosticat corect, pacientul poate să fie operat în timp util şi salvat” a precizat dr. Botezatu.

Medicamentele şi dieta

O boală gravă şi, de cele mai multe ori, dureroasă, cum este ulcerul,  necesită un tratament de specialitate prompt, dar şi un regim adecvat de viaţă, care să favorizeze vindecarea.

„Din fericire, suntem posesorii unor medicamente foarte potente din punct de vedere al acţiunii asupra acestor afecţiuni - aşa numitele anti-secretorii. Este vorba despre grupa inhibitorilor de H2 repetor - de grupa ranitidinei, cum a fost numită, după unul dintre cele mai importante medicamente din grupă. Vorbim, deasemenea, despre grupa inhibitorilor de pompă de protoni - se ajunge, deci, chiar la mecanismul intim al secreţiei, pentru a o bloca. Cap de serie în această grupă e medicamentul numit Omeprazol”.

„Între timp s-au descoperit, însă, şi alte medicamente care sunt mai bune şi se pot administra în cantităţi mai mici. Se pare că, printr-un astfel de tratament, se rezolvă problemele, fapt pentru care ulcerele sunt din ce în ce mai rare. Ele apar, în speţă, la organisme tarate sau la cei care nu ţin regim absolut deloc sau fumează şi beau mult”, a spus dr. Botezatu.

Totuşi, ca să evitaţi îmbolnavirea sau ca să grăbiţi vindecarea unui ulcer, ar trebui să ţineţi cont de sfatul medicului specialist gastroenterolog în materie de alimentaţie şi stil de viaţă.

„Trebuie eliminaţi toţi aceşti factori nocivi pe care i-am enumerat - stresul, fumatul, consumul exagerat de alcool, alimentaţia neadecvată. În dieta bolnavilor de ulcer, crudităţile n-ar trebui să ocupe un loc important. De asemenea, trebuie eliminate acriturile, murăturile, mâncarea condimentată, ceapa, usturoiul etc.”

„De obicei, recomandăm o alimentaţie raţională, pregătită termic cât mai simplu, prin fierbere, spre exemplu. Carnea poate fi friptă, cartofii fierţi sau copţi, ouăle fierte moi - nu prăjite -, brâzeturile ar trebui să fie nefermentate ş.a.m.d.. Practic, este un regim normal, sănătos, bun în prevenirea şi  tratarea multor afecţiuni”, a precizat medicul specialist.

Dacă mergeţi la timp la medic şi urmaţi cu stricteţe tratamentul şi regimul de viaţă, ulcerul poate fi vindecat. Totuşi, cel mai bine ar fi să aveţi mare grijă de sănătatea dumneavostră pentru că, la fel ca în cazul tuturor celorlalate afecţiuni, prevenţia este mai sănătoasă decât tratamentul.

Citit 1002 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.