A început maratonul de teatru pentru liceenii gălăţeni

A început maratonul de teatru pentru liceenii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Amfiteatrul Liceului de Artă „D. Cuclin” din Galaţi devenise, ieri, neîncăpător. A bătut gongul de start pentru Festivalul de Teatru pentru liceeni „I. L. Caragiale”, manifestare ajunsă deja la a VII-a ediţie,  la care „Viaţa liberă” este partener media, care se bucură de un real interes în rândul elevilor şi profesorilor gălăţeni. 

Aşa se explică numărul mare  de spectatori dar şi de spectacole: nu mai puţin de 23 de reprezentaţii în numai patru zile.

S-au aliniat la startul acestui maraton de teatru 20 de trupe de la 16 instituţii de învăţământ: „Radu Negru”, „Marină”, „Dunărea”, Liceul Particular „M. Coman”, „Cuza”, „Energetic”, CNVA, „Elena Doamna”, „Pedagogic”, „Economic”, „Traian”, Grupul Şcolar CFR,  CNMK, „Sf. Maria”, Grupul Şcolar din Pechea şi Liceul de Artă (gazda şi organizatorul evenimentului).

O aşa participare serioasă din partea elevilor a cerut şi un juriu pe măsură: preşedinte - Vlad Vasiliu, directorul Teatrului Dramatic Galaţi, Stelian Stancu – directorul Teatrului Gulliver”, lector univ. Teodor Niţă, asist. Univ. Gabriel Enache şi eleva Alexandra Moza.

„Gunoierul” de şoc de la „Radu Negru”

"Gunoiul, domnule, este oglinda omului, cartea lui de identitate, tot cea ce se poate spune despre un om se găseşte aici, în gunoi", este replica unui personaj din spectacolul „Gunoierul”  (adaptare după piesa lui Mimi Brănescu) prezentat în concurs de Trupa „Scaunele” de la Grupul Şcolar „Radu Negru”.

Piesa celor de la „Radu Negru” a avut destul de mult succes în rândul spectatorilor liceeni prezenţi în sală. Nu ştim ce au gândit profesorii sau cei din juriu, mai ales că printre puţinele elemente de recuzită s-au numărat şi patru prezervative, pe care unul dintre personaje reclamă că le-a găsit în gunoi.

Deşi au folosit un text foarte nou, care a avut recent o punere în scenă de succes, nu  suntem convinşi că este un subiect ideal pentru un festival de teatru pentru liceeni.  Un bărbat care declară că munceşte peste 10 ore pe zi se întoarce seara acasă şi află mai multe lucruri despre propria viaţă de la un vagabond care i-a scormonit în gunoi şi care pare să-l cunoască mai bine decât se ştie el însuşi. Aşa află că nevasta îl înşeală şi împreună cu gunoierul pune la cale asasinarea soţiei în chinuri cumplite, fără să-şi pună măcar o clipă problema că acesta şi-ar putea bate joc de el.

Cum pe final spectacolul ajunge să semene cumva cu ştirile de la ora cinci, avem speranţa măcar ca elevii care au  văzut piesa să fi tras măcar o singură concluzie pozitivă: grijă mare unde îşi aruncă gunoiul.

Explicaţie foto: Scenă din spectacolul „Gunoierul” prezentat de Grupul Şcolar „Radu Negru”

Citit 1242 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.