Pe strada Dogăriei: 800 de săraci iau masa la Cantina de Ajutor Social
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pe strada Dogăriei: 800 de săraci iau masa la Cantina de Ajutor Social
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cantina de Ajutor Social (CAS) a Primăriei Galaţi asigură hrana zilnică pentru 750-800 de necăjiţi din municipiul Galaţi. 2.900.000 de lei (29 miliarde lei vechi) s-au alocat în 2013, în acest scop, alocaţia de hrană fiind de 8 lei de persoană pe zi. Cantina sprijină pe cei  ale căror venituri nu depăşesc 136 lei lună pe membru de familie. „76 la sută dintre cei care beneficiază de serviciile cantinei sunt minori; 13 la sută sunt gălăţeni cu boli cronice, 5 la sută bătrâni neajutoraţi, diferenţa fiind cei care îşi plătesc masa cu 30 la sută”, ne explică Roman Apostol Picu, directorul CAS Galaţi. Printre beneficiari sunt şi asistaţii unor centre de pe lângă Fundaţia Inimă de copil, Fundaţia de Sprijin a Vârstnicilor, "Familia", "Împreună", plus centrele de urgenţă şi pentru tineri.

Pe strada Dogăriei nr. 26 A, zilnic, câteva sute de gălăţeni se aşază în şir ca să-şi primească porţiile de mâncare. 27 de angajaţi ai CAS (inclusiv TESA şi Administraţie) prepară lunar 21.000 de porţii de hrană. Meniul din ziua documentării noastre cuprindea ciorbă, zacuscă şi tobă, pentru cină.

„Nu m-aş fi descurcat în ultimii şapte ani, dacă nu aş fi beneficiat de sprijinul cantinei şi nu aş fi avut asigurată, zilnic, masa caldă pentru copiii mei. Acum mai am doi minori, în întreţinere, dar au fost ani când toţi cinci depindeam de masa de la cantină”, ne spune Caramalău Maricica, în vârstă de 42 de ani, cu o miopie severă care o ţine legată de mâini şi de picioare. „Ne place ciorba de la cantina Primăriei. Are gust. Mai fac şi eu acasă, dar parcă nu e ca la cazan”, zice tânăra Elena Şerban, mamă a trei minori.

Am fost invitaţi să vedem condiţiile din depozitele cantinei. Toate produsele sunt aşezate pe sortimente, iar termenul de garanţie nu este mai devreme de decembrie 2014. Apostol Picu zice că din trei în trei luni face licitaţie pentru achiziţii, explicându-le ofertanţilor că „nu este director la Intercontinental, ci la cantina de ajutor social”. Aşa se face că un kilogram de pui este cumpărat cu 6,43 lei (fără TVA) şi că în acest moment cantina municipală nu are nicio datorie.

Citit 4143 ori Ultima modificare Vineri, 30 August 2013 15:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.