Amenzi mai mari pentru părinţii neglijenţi, în noua Lege privind protecţia copilului

Amenzi mai mari pentru părinţii neglijenţi, în noua Lege privind protecţia copilului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Modificările la Legea pentru protecţia copilului, intrate recent în vigoare, prevăd pedepse mai aspre pentru părinţii care-şi bat pruncii, îi lasă flămânzi sau îi trimit la cerşit. Pe lângă faptul că vor avea dosar penal, părinţii vor trebui să plătească şi amenzi mari decât prevedea legislaţia până acum. De pildă, mamele denaturate vor da 10.000 de lei, dacă asistenţii sociali dovedesc că ele nu au avut grijă cum trebuie de copii. În cazul în care nu au bani, vor fi nevoite să muncească în folosul comunităţii.

Semnele de neglijenţă faţă de cei mici se referă nu doar la urmările actelor de violenţă, ci şi la gradul de igienă, la carenţele alimentare severe şi la carenţa sau retardul de dezvoltare neuropsihică.

Separat de dosarul penal, abuzul psihic sau fizic, inclusiv de natură sexuala, presupune o amendă de 5.000 de lei. Dacă un copil este trimis la muncă, sancţiunea este între 500 şi 1.000 de lei. Iar dacă mama îşi părăseşte copilul în maternitate, ori dacă minorul este trimis la cerşit, amenda este între 2.500 şi 5.000 de lei.

Copii cu părinţi plecaţi în străinătate

Părintele care exercita singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul şi care urmează să plece la muncă în străinătate are obligaţia să anunţe aceasta intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se va ocupa de întreţinerea copilului pe perioada absentei părinţilor sau tutorelui. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă.

Citit 3790 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.