Campanie VL "Noii români"/ Sirianca Lina Jesri vrea să fie medic în România

Campanie VL "Noii români"/ Sirianca Lina Jesri vrea să fie medic în România
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Îndrăgostită de ţara noastră, tânăra luptă împotriva curentului care îi mână pe studenţii români peste graniţe


Născută în urmă cu 20 de ani în Siria şi adusă de părinţi la doar şase luni în România, Lina Jesri se declară infectată iremediabil cu virusul ataşamentului faţă de ţara natală a mamei sale. Fiica unui medic sirian şi a unei absolvente de filologie din Bucureşti, tânăra a luat contact cu România în primii ani de după Revoluţie. Şi i-au plăcut, mică fiind, şi limba, şi mâncarea, şi stilul de viaţă, aşa cum îl percepea prin ochii unui copil. Atât de mult, încât nu a ezitat, ca în adolescenţă, după câţiva ani petrecuţi în Siria, să revină. "Am vrut să vin aici, deşi fratele meu mai mare a studiat în Siria şi se află şi acum acolo. E căsătorit, are familia lui. Eu mi-am dorit să fac Medicina în România, la fel ca tata", îşi începe Lina povestea.

Hăţişul birocratic a adus-o la malul Dunării

Dacă circuitul documentelor necesare înscrierii la facultate în România ar fi fost mai rapid, probabil că Lina ar fi fost acum unul dintre mulţii studenţi străini care învaţă Medicină la UMF "Carol Davila" Bucureşti. Actele i-au venit însă după ce înscrierea la Bucureşti se încheiase, astfel că singura opţiune i-a rămas Galaţiul: oraş necunoscut, cu oameni necunoscuţi.

"Nu am vrut să stau un an, am vrut doar să încep facultatea şi am auzit că la Galaţi încă se mai făceau înscrieri. Şi am venit. Nu ştiam nimic, a fost prima dată când am ajuns aici", ne explică tînăra studentă în anul I la Facultatea de Medicină.

Lina avea însă să fie scutită de povara singurătăţii. Compatrioata ei, Nadine, tot studentă la Medicină, i-a făcut adaptarea mai uşoară. "Nu ne-ar fi plăcut să stăm cu alte fete, pentru că la fetele de aici e o continuă distracţie, vin mereu băieţi. Noi am venit aici să studiem. E OK să ai musafiri o oră sau două, dar nu toată noaptea", este de părere Lina.

Galaţiul, plictisitor şi liniştit

Este impresia pe care oraşul de la Dunăre i-o face tinerei obişnuite cu exotismul sirian şi agitaţia Bucureştiului. Sunt, poate, lucrurile pe care le-ar schimba cumva, dacă ar ajunge să aibă suficientă putere. "Îmi place faleza. Îmi plac oamenii, sunt simpli, deschişi şi prietenoşi. E adevărat că oraşul e mic şi plictisitor, dar e linişte. Nu-mi plac transportul şi faptul că nu prea ai ce face în timpul săptămânii. Mi-ar plăcea să fie mai multe locuri unde să poţi face cumpărături. Este un mall, dar nu e suficient", rezumă studenta plusurile şi minusurile pe care le-a constatat în Galaţi.

Lina se declară încântată de bucătăria românească, preferatele ei fiind sarmalele şi mămăliga. Nu ştie să le gătească, dar se bazează pe mama sa ori le caută în meniu la restaurant. Limba nu este o problemă, pentru că a învăţat româna în paralel cu araba. "Cred că primele cuvinte au fost "bună" şi "ce faci". Cu astea deschizi orice uşă şi începi orice conversaţie!", ne spune optimista siriancă.

Ce se vede făcând peste câţiva ani? Surprinzător, vrea să fie medic român în România. Nu îi înţelege pe cei care nu ştiu cum să plece mai repede din ţară. "Nu vor să rămână aici, vor să plece în Spania, Italia. Nu înţeleg de ce, pentru că România este o ţară uimitoare. Mi-aş dori să mă specializez în Marea Britanie sau Germania, dar într-o zi voi reveni în România, ca ortoped", spune fermă Lina.

Pentru ea, întoarcerea definitivă în Siria nu este o opţiune. Ţara tatălui său rămâne pentru tânăra medicinistă o parte din ea, un loc unde îi sunt, pe jumătate, rădăcinile. Locul unde a primit o anume educaţie şi unde oamenii sunt cei mai deschişi şi mai ospitalieri din lume. Dar spune că se va duce acolo doar în vizită, pentru că dorul de România o va aduce înapoi de fiecare dată.

Citit 1914 ori Ultima modificare Joi, 06 Martie 2014 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.