Fostul centru de transfuzii, focar de infecţie şi adăpost pentru aurolaci
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Fostul centru de transfuzii, focar de infecţie şi adăpost pentru aurolaci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cartierul Ţiglina 1, gălăţenii se plâng de câţiva ani de aceeaşi problemă. Fostul centrul de transfuzii a fost dat uitării şi a devenit casă a oamenilor străzii şi a beţivilor din zonă. Un adevărat focar de infecţie, clădirea aşteaptă să fie reabilitată şi transformată într-un spaţiu util, aşa cum a fost pe timpuri.

Ani la rând, prin ceea ce acum a ajuns o ruină, au trecut mii de oameni. Acum însă singurii care îşi mai fac curaj să intre aici sunt lucrătorii de la Ecosal, care vin să strângă gunoaiele aruncate de cei prea grăbiţi să mai ajungă la container.

Zeci de plângeri, niciun rezultat

Mirosul usturător şi teama că oricând pot fi atacaţi de aurolaci i-au determinat pe locuitorii din preajma centrului să depună zeci de plângeri la autorităţile locale. Nimeni nu a făcut însă nimic. „Sunt în vârstă şi îmi e teamă să mai trec pe acolo. Mă văd nevoit să ocolesc zona. Dorm acolo aurolacii şi îmi e frică să nu îmi dea una în cap. Este un adevărat focar de infecţie. Dacă nu au bani să o reabiliteze, de ce oare nu o dărâmă pur şi simplu”, se întreabă domnul Constantin.

Răspunsul la întrebarea cititorului nostru vine repede de la o altă cititoare, care se plânge de aceeaşi problemă. „Păi de ce să o dărâme ei? Aşteaptă să o fure bucată cu bucată. Nu aţi văzut, au furat tot ce era în interior. Aparatură, calorifere, până şi ramele de la geamuri au dispărut. Văd că aşa se procedează mai nou. Nu mai investim bani, ci aşteptăm să cadă de la sine. Probabil cineva vânează terenul respectiv, dar acum e prea scump. În scurt timp îl va lua cu câţiva lei. Aşa se lucrează acum în România”, ne-a explicat femeia.

Poate în 2014...

Clădirea fostului centru a fost preluată în 2009 de Consiliul Local Galaţi de la Ministerul Sănătăţii. De atunci şi până în prezent nu s-au găsit bani pentru reabilitarea acesteia. "Conform unui studiu care s-a făcut pentru această clădire, rezultă că reabilitatea acesteia ar costa în jur de 500.000 de lei. Suma este enormă şi nu a putut fi prevăzută nici în bugetul din 2010, nici în cel din 2011, nici în cel din 2012. Consiliul Judeţului nu şi-a manifestat deocamdată intenţia să o preia, astfel că, în ceea ce ne priveşte, nu putem decât să sperăm că, poate, lucrările de reabilitare ar putea fi bugetate cel mai devreme în 2013", declara anul trecut Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Iată însă că şi 2013 se apropie cu paşi repezi de final, iar clădirea este în aceeaşi situaţie ca şi până acum. Pereţii scorojiţi, plini de mesaje triviale, oferă adăpost prostituatelor şi boschetarilor, semn că speranţa unei investiţii se amână pentru bugetul local din 2014.

Citit 2042 ori Ultima modificare Duminică, 27 Octombrie 2013 14:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.