Conform Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Galaţi: "Asiguratorii fac profituri uriaşe pe spatele salariaţilor"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Conform Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Galaţi: "Asiguratorii fac profituri uriaşe pe spatele salariaţilor"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicaliştii susţin că multe din propunerile înainte către autorităţi nu se regăsesc în proiectele actuale de lege * "În forma actuală a legii malpraxisului, firmele de asigurări sunt principalii câştigători, în defavoarea pacienţilor"


Reprezentanţii Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Galaţi nu sunt de acord cu forma actuală a proiectului de lege care prevede creşterea veniturilor personalului medical. Sindicaliştii spun că propunerea înaintată de autorităţi pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii, la rubrica "Transparenţă decizională", nu prevede o creştere reală a veniturilor angajaţilor din spitale.

Performanţă înlocuită de ore suplimentare

"Suntem de acord cu principiul salarizării în funcţie de performanţă, însă proiectul de lege actual este departe de transpunerea acestui principiu. Din punctul nostru de vedere este vorba doar despre un proiect de salarizare pentru munca suplimentară, fără o legătură directă cu evaluarea performanţei la locul de muncă", a explicat Lidia Celmare, preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Galaţi şi prim-vicepreşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România.

Liderul "Solidaritatea Sanitară" Galaţi mai spune că avem nevoie de o lege de salarizare a personalului din sănătate specifică acestuia şi nu de un proiect legislativ care să se aplice întregului personal bugetar, aşa cum se întâmplă în prezent. "Legea trebuie să asigure un nivel minim de salarizare, la care să se adauge venituri suplimentare, în funcţie de performanţă. Creşterea nivelului de salarizare nu este posibilă însă fără creşterea finanţării sistemului sanitar, motiv pentru care acţiunile noastre sunt orientate în special în această direcţie. Credem că finanţarea poate fi mărită prin intermediul celor trei surse: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi asigurările sanitare de sănătate", adaugă sursa citată.

Legea malpraxisului, nesatisfăcătoare

Chiar dacă restul organizaţiilor sindicale şi-au dat acordul pentru propunerea actuală a noii legi a malpraxisului, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" consideră proiectul nemulţumitor. "Am avut până acum un model asemănător care a eşuat lamentabil. Principalul eşec a constat în faptul că, din sumele încasate de la salariaţi de către asiguratori, doar 5 la sută (valabil pentru anul 2012) au fost plătite pacienţilor, restul rămânând firmelor de asigurări. Nu mai vrem ca diferite societăţi sau organizaţii să facă profituri uriaşe pe spinarea salariaţilor din Sănătate. Din acest motiv ne-am orientat acţiunile pe două direcţii: înaintarea unui set de propuneri pentru îmbunătăţirea formei propuse şi solicitarea introducerii unui cu totul alt sistem, respectiv "Sistemul despăgubirii pacienţilor pentru prejudicii", ale cărui amănunte urmează să le publicăm în curând", mai spune Lidia Celmare.

Citit 1486 ori Ultima modificare Duminică, 27 Octombrie 2013 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.