Zeci de infirmiere, angajate ilegal la Spitalul de Urgenţă Galaţi

Zeci de infirmiere, angajate ilegal la Spitalul de Urgenţă Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Strategie de criză: atragere de fonduri din orice sursă * Obiective ambiţioase * Criză acută de personal * O „gaură” de 16 milioane lei şi servicii nedecontate, în valoare de zece milioane * Se solicită auditul Curţii de Conturi *

Noua conducere a Spitalului Clinic de Urgenţă s-a întâlnit ieri cu mass-media în cadrul unei prime conferinţe de presă. Dr. Călina Lazarovici, managerul unităţii şi prof dr. Nicolae Bacalbaşa, directorul adjunct medical, au prezentat obiectivele echipei manageriale, precum şi obstacolele pe care aceasta le are de înfruntat.

Astfel, potrivit dr. Lazarovici, având în vedere contextul macroeconomic de criză care se răsfrânge inevitabil şi asupra asistenţei medicale, dovadă stând reducerea substanţială a bugetului alocat spitalelor gălăţene, se acordă „o importanţă deosebită atragerii de fonduri suplimentare din toate sursele (Casa de Asigurări, Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean, Consiliul Local) atât pentru asigurarea bunei funcţionări a spitalului, cât şi pentru îndeplinirea mai multor obiective printre care achiziţionarea şi instalarea acceleratorului liniar necesar secţiei Radioterapie, reabilitarea şi dotarea cu aparatură modernă a ambulatorului de specialitate (pentru care vom beneficia şi de fonduri europene), dotarea cu un RMN, crearea unui centru de recuperare pentru bolnavii neurologici care nu pot fi internaţi atât cât este necesar într-un spital de urgenţă.

De altfel, sunt solicitări foarte mari pentru cele zece paturi ale secţiei Geriatrie, inclusiv pentru acest gen de recuperare. Un alt obiectiv important este reabilitarea clădirii întregului spital şi dotarea acestuia cu aparatură medicală modernă. A fost realizat un inventar al necesităţilor, atât în materie de aparatură, cât şi de personal şi pot să vă spun că nevoile sunt foarte mari”.

Continuând ideea, dr Bacalbaşa a subliniat problema deficitului de personal de specialitate: „Avem doar doi medici neonatologi în condiţiile în care, potrivit normativelor, ar trebui să existe 14. În atare situaţie, acoperirea gărzilor este extrem de dificilă. La UPU-SMURD, se lucrează cu cinci medici, deşi ar trebui să fie 30. Da, aţi auzit bine ! Vă daţi seama la ce forţare a limitelor rezistenţei umane sunt supuşi cei cinci colegi?”

„La Cardiologie, există o singură linie de gardă şi un singur medic trebuie să se împartă între bolnavii în stare gravă din secţie şi cei din UPU. Din păcate, la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante nu s-a prezentat nici un medic”.

„În schimb, avem îngrijitoare şi  infirmiere angajate în condiţii dubioase, fără respectarea legii. Sunt câteva zeci în această situaţie, aproape o sută şi trebuie să vedem cum vom corecta situaţia, căci legea trebuie respectată. În acest sens, am solicitat Curţii de Conturi şi Consiliului Judeţean să ne ofere sprijinul pentru realizarea unor auditări”.

Dintre temele abordate, nu puteau lipsi datoriile „istorice” ale spitalului care, potrivit managerului acestuia, în actualul context economico-financiar atârnă greu.

Este vorba despre peste 16 milioane lei, o „gaură” extrem de greu de acoperit. Şi asta în condiţiile în care spitalul a oferit, peste valoarea de contract cu CJAS, servicii suplimentare în valoare de zece milioane de lei, servicii care nu pot fi decontate..

Dr. Bacalbaşa: „Nu putem refuza acordarea asistenţei pe motiv că ni se solicită servicii peste valoarea de contract. Suntem într-o situaţie extrem de incomodă. Nu se poate oferi medicină ca-n Statele Unite ale Americii, cu finanţare ca-n Bangladesh !”

Citit 1738 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.