Mai puţine boli venerice?

Mai puţine boli venerice?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

în cursul anului 2008, medicii specialişti au diagnosticat, în judeţul nostru, 102 cazuri noi de sifilis.

Spre deosebire de 2007, când se înregistrase un număr semnificativ mai mare de cazuri noi în mediul rural, în 2008 gălăţenii de la oraş n-au mai stat cu mâinile-n sân şi şi-au egalat concetăţenii de la sat la capitolul îmbolnăviri de sifilis.

Statisticile arătau astfel: 51 de cazuri noi de sifilis la oraş şi 51 în mediul urban. O rectificare recentă a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a spulberat acest echilibru imaginar  - era vorba, de fapt, despre 111 cazuri, aşa că, am spune noi, egalitatea dintre urban şi rural - la capitolul sifilis proaspăt diagnosticat - este iremediabil distrusă.

Poate că nici una dintre cifrele prezentate până acum nu vi se pare neliniştitoare, mai ales că populaţia totală a judeţului Galaţi este de 611.590 locuitori. Statistic, rata îmbolnăvirilor nici nu pare atât de mare.

Dacă ne gândim însă la câţi gălăţeni sănătoşi s-ar putea molipsi cu această afecţiune, de la  singur bolnav de sifilis cu moravuri ceva mai uşoare… De fapt, bolile venerice, în general, se transmit atunci când se realizează contactul dintre soluţiile de contiguitate ale bolnavului - sânge, spermă sau salivă - şi o porţiune lezată a pielii.

De cinci ani, lucrurile stau tot mai bine

„Numărul de îmbolnăviri de sifilis, la nivelul judeţului Galaţi, pe parcursul a cinci ani, în perioada 2004-2008, a scăzut, de la 47,3 la suta de mii de locuitori, la 18,15 la suta de mii de locuitori. Dacă în anul 2004 aveam 294 de cazuri noi de sifilis, în 2008 înregistrăm 111 cazuri noi. Această scădere a fost înregistrată de la an la an, a fost o curbă permanent descendentă, astfel încât numărul de cazuri aproape s-a înjumătăţit”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Costinela Georgescu.

Cu alte cuvinte, mai puţin de cinci gălăţeni din 10.000 descopereau că au sifilis în 2004. Anul trecut, în schimb, era vorba de mai de puţin de un gălăţean din 10.000 care primea acest diagnostic.

Din păcate, e posibil ca în acest moment să existe şi destui gălăţeni care nu ţin cont de recomandările medicilor în aceste privinţe şi nu prea pun preţ pe profilaxie. Ar fi bine dacă, odată apărute problemele, măcar s-ar prezenta de urgenţă la medic, dacă nu mânaţi de conştiinţa faptului că i-ar putea îmbolnăvi şi pe alţii, atunci măcar de teamă pentru propria lor sănătate! 

Şi gonoreea e în scădere?

O altă boală cu transmitere sexuală – gonoreea - pierde şi ea teren. „O scădere a numărului de cazuri o remarcăm şi în cazul gonoreei, a cărei incidenţă a scăzut de la 9 la suta de mii de locuitori în 2004, la 4,5 la suta de mii de locuitori, în 2008. La fel ca în cazul sifilisului, se înregistrează o scădere, o curbă permanent descendentă, în cursul celor cinci ani care au trecut”, a declarat directorul DJSP, dr. Costinela Georgescu.

Această scădere a numărului de îmbolnăviri nu poate fi decât îmbucurătoare. Totuşi, medicii dermatologi au atras deja atenţia asupra unui fenomen îngrijorător: în mai multe cazuri, gălăţenii infectaţi cu boli dermato-venerice, minore de regulă, sunt tentaţi să apeleze mai întâi la automedicaţie şi se feresc să consulte specialistul, de la primele semne ale bolii, aşa cum este indicat.

În aceste condiţii, nu numai că nu sunt luaţi în evidenţă de nici un medic curant, dar boala lor avansează şi poate deveni rezistentă la anumite scheme de tratament care, altfel, ar fi putut da rezultate bune.

„Poate că această scădere s-ar datora campaniilor de informare a populaţiei, privind aceste boli cu transmitere sexuală, dar şi conduitei gălăţenilor privind aceste afecţiuni. Ele sunt, de altfel, foarte uşor de prevenit, dacă individul se bucură de educaţia potrivită”, a mai spus dr. Georgescu.

Cu alte cuvinte, o discuţie între părinţi şi copii la momentul potrivit şi un pachet de prezervative de bună calitate pot însemna diferenţa dintre sănătate şi boală cu transmitere sexuală, pentru că, şi în acest caz, prevenirea este mai uşoară decât tratarea. Iar ravagiile pe care le poate face, netratată, o astfel de afecţiune, sunt enorme şi nu pot fi ignorate.

Citit 4337 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.