11 noiembrie / Sfinţii Mucenici Mina, Victor şi Vichentie

11 noiembrie / Sfinţii Mucenici Mina, Victor şi Vichentie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

11 noiembrie este ziua când îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Mina, Victor şi Vichentie. Au trăit în spaţii geografice diferite, în veacuri diferite şi au în comun dragostea, mărturisirea şi mucenicia pentru Hristos.

Sfântul Victor a trăit în timpul împăratului Antonin Piul (138-160), în Italia de astăzi. El era soldat sub voievodul Sebastian. Împăratul - fără credinţă în Dumnezeu - a ordonat ca toţi creştinii să fie determinaţi să se închine la idoli. Pentru refuzul de a accepta să-şi vândă sufletul, Sfântul Victor a sfârşit muceniceşte în jurul anului 160. „Eu nu mă voi pleca poruncii împăratului celui muritor şi nu voi face voia lui, pentru că am pe Împăratul Cel fără de moarte, Dumnezeul şi Mântuitorul meu Iisus Hristos - a Cărui împărăţie este fără de sfârşit -  şi cei ce fac voia Lui vor avea viaţă veşnică. Pe când, cei ce fac voia împăratului vostru cel muritor - a cărui împărăţie este vremelnică - vor pieri în veci”, a răspuns Victor persecutorilor.

Sfântul Vichentie este din Spania, cetatea Augustopol. Propovăduia Legea nouă adusă de Hristos alături de Episcopul Valerie, în vremea împăratului păgân Diocleţian (285-305). Pentru credinţa sa în Hristos a trecut la Domnul în anul 303.

Sfântul Mucenic Mina a trăit în Egipt şi slujea în armată în vremea împăratului Maximian (285-305). Moartea mucenicească a intervenit la o sărbătoare păgână, la Cotiani în Frigia, când a refuzat să jertfească idolilor, spunând răspicat: „De Dumnezeul meu nu mă voi lepăda! Al lui Hristos am fost, sunt şi voi fi…” I s-a tăiat capul cu sabia, în anul 304. Este căutat de creştini pentru că Sfântul întoarnă celor păgubiţi dragostea şi credinţa pierdute.

Citit 3443 ori Ultima modificare Duminică, 10 Noiembrie 2013 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.