Persoanele cu handicap fizic au o viaţă grea / Un gălăţean de 78 de ani este pur şi simplu prizonier în propria casă

Persoanele cu handicap fizic au o viaţă grea / Un gălăţean de 78 de ani este pur şi simplu prizonier în propria casă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Având grad de handicap accentuat, Gheorghe Anagnoste nu se poate deplasa fără scaunul pe rotile. Culmea este că, locuind singur, nici cu scaunul cu rotile nu poate ieşi din blocul PS 13 B, situat în spate „la Popescu”, deoarece, ca aproape la toate blocurile din oraş, nu există rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Ferecat în propria casă, bărbatul aşteaptă de câteva luni bune şi răspunsul Primăriei Galaţi la solicitările sale privind adaptarea scărilor de la bloc pentru scaunul cu rotile.

Dumnealui invocă art. 62 a Legii 448/2006 privind protecţia şi drepturile persoanelor cu handicap, articol care prevede adaptarea accesului, printre altele, şi în „clădirile de locuit construite din fonduri publice”. Chiar dacă apartamentele au fost cumpărate de foştii chiriaşi, blocurile au fost construite tot din ban publici, susţine Gheorghe Anagnoste în solicitarea sa către primărie. „Mi-e ciudă când citesc că municipalitatea cheltuieşte atâţia bani pe Gala K1 din decembrie. Adaptarea celor patru scări ale blocului meu şi ale altor blocuri (atenţie, nu construirea unei rampe!) ar necesita o investiţie minimă, dacă s-ar folosi zgură din Combinat fixată cu bitum”, propune Gheorghe Anagnoste. Acesta mai spune că, din cauză că nu a putut ieşi cu uşurinţă din casă, i s-a degradat şi starea de sănătate, neputând merge la şedinţele de recuperare fizică recomandate de medicul specialist. Nu mai vrea nici să apeleze la persoane binevoitoare, pentru că, ultima dată când a cerut ajutorul cuiva de pe stradă, cel care l-a adus acasă l-a lăsat fără banii din portofel, iar Poliţia nu a reuşit să-l identifice pe făptaş.

Preşedintele Asociaţiei Sporting Club Galaţi, Vasile Cristea, ne-a spus că va urmări cazul domnului Anagnoste şi că va face demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a-i facilita gălăţeanului accesul în şi din blocul în care locuieşte. Acestea ne-a mai precizat că la unele blocuri în care stau persoane cu handicap fizic au fost construite rampe de acces după ce toţi locatarii şi-au dat acceptul, cheltuielile fiind acoperite parţial sau în totalitate chiar de beneficiari.

Citit 1509 ori Ultima modificare Duminică, 10 Noiembrie 2013 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.