Exemplu de civilizaţie şi educaţie/ Oraşele Europei abundă în garduri vii impresionante

Exemplu de civilizaţie şi educaţie/ Oraşele Europei abundă în garduri vii impresionante
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă Galaţiul încă mai este sufocat de garduri din ciment sau din metal hidoase, accesorizate cu sârmă ghimpată şi ţăruşi, peticite şi ruginite, oraşele civilizate ale Europei abundă în vegetaţie şi garduri vii cu forme spectaculoase, care depăşesc chiar şi 100 de metri! Marea Britanie, Austria, Germania, Franţa, Spania, Belgia şi Olanda sunt doar câteva dintre statele Europei care au renunţat, de ani buni, la gardurile inestetice şi au creat adevărate opere de arhitectură verde, care fascinează şi taie respiraţia oricărui turist. Nu este de mirare că, atunci când pui piciorul într-o astfel de ţară, te simţi liber, frumos, curat şi plin de optimism. Nu ar strica, totuşi, ca aleşii noştri, atunci când călătoresc pe bani publici în ţările lumii, între o tură de shopping şi un prânz la restaurant, să înşire pe hârtie câteva idei de înfrumuseţare a Galaţiului, inspiraţi de creaţiile popoarelor lumii. Căci, dincolo de străzi şi trotuare reabilitate, parcuri şi locuri de agrement, oraşul de la malul Dunării are nevoie acută de modernizare.

Viena gardurilor vii

Orice gălăţean care călătoreşte pentru prima dată într-o urbe civilizată a Europei se va confrunta cu un şoc atunci când va descoperi că foarte rar va avea ocazia să zărească garduri. Multe dintre instituţiile publice ale oraşelor moderne ale Europei, casele, blocurile de locuinţe, muzeele şi parcurile nu sunt împrejmuite cu garduri. Din contră, au grădini superbe cu flori, fântâni arteziene, gazon şi sunt delimitate, acolo unde este cazul, de garduri vii.

Viena, capitala Austriei, oraşul valsului şi al culturii, traversat de Dunăre, este una dintre aşezările urbane în care întâlneşti, la orice pas, garduri vii şi doar pe alocuri câte o construcţie din fier forjat, micuţă şi elegantă, care delimitează câte un obiectiv turistic. Palatul Schonbrunn, Palatul Belvedere, vestitul Parc Prater, Opera de Stat din Viena, Muzeul de Istorie a Artei sunt doar câteva dintre obiectivele turistice neîngrădite şi nesufocate de garduri sinistre şi de prost gust, pe care le întâlneşti la orice pas în Galaţi. Oraşul austriac abundă în vegetaţie şi are unele dintre cele mai frumoase garduri vii din Europa. Interesant este că, în afara oraşelor, multe dintre drumuri nici măcar nu au parapeţi.

Marea Britanie, gard viu de aproape 500 de ani

Puţini gălăţeni ştiu că Marea Britanie are cel mai înalt şi mai bătrân gard viu din Europa. Lung de 121 de metri, înalt şi lat de aproape 10 metri, gardul viu datează din anul 1550, din vremea regelui Eduard al VI-lea. Marea Britanie are, de altfel, alături de Franţa, Italia, Irlanda şi nu numai, trei dintre cele mai spectaculoase labirinturi vii din lume. Cel mai impresionant este Longleat - o dantelă din gard viu, cu o lungime de 2,72 de kilometri. Şi la englezi, „verde” este cuvântul de ordine, oraşele Marii Britanii fiind „pictate” cu garduri vii de toate formele şi înălţimile.

Olandezii şi gardurile din plasă acoperite cu plante

În Olanda, cele mai multe persoane fizice şi juridice au apelat la garduri din plasă „îmbrăcate” cu plante naturale, o invenţie a unei companii olandeze care se bucură de un real succes în Occident, clienţi fideli ai acesteia fiind belgienii şi germanii, printre alţii. Conform informaţiilor din mediul on-line, sistemul de garduri vii modulare este soluţia ideală pentru protecţia şi intimitatea proprietăţii sau a perimetrului ce se doreşte a fi marcat. Pe de altă parte, este şi o soluţie ecologică binevenită. Practic, orice gard de la ei vine în varianta cu plante, deci problema poluării este diminuată, iar imaginea urbană se schimbă în bine imediat după montaj. Sunt foarte versatile, se pot monta direct în pământ sau se pot pune în jardiniere, în funcţie de locul unde urmează a fi folosite. Evident, la dimensiunea lor bine calculată, se potrivesc inclusiv pentru balcoane şi terase, asigurând un paravan verde plăcut vederii, dar care funcţionează şi ca ecran eficient împotriva poluării fonice. Este o soluţie nemaipomenită împotriva vandalizării cu graffiti.

Inspirate de gardurile cu bun gust din Austria, Marea Britanie, Franţa şi nu numai, mai multe firme din România au lansat în mediul on-line o serie de oferte pentru toate buzunarele. Cu o simplă căutare pe Google, orice român interesat de astfel de creaţii poate descoperi o gamă largă de construcţii de gen.

Citit 4186 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2013 15:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.