Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

* După propunerea vicepremierului Liviu Dragnea, DSP Galaţi ar trece complet în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi * Ministerul Sănătăţii promovează subordonarea sănătăţii publice gălăţene autorităţilor constănţene * Dincolo de jocurile politice, angajaţii sunt speriaţi că vor fi lăsaţi pe drumuri


Guvernul va hotărî astăzi în ce fel va fi reorganizată reţeaua de sănătate publică din România. Oficial, două proiecte majore intră în competiţie pe masa Executivului de la Bucureşti.
Primul, supranumit şi “proiectul de descentralizare al lui Liviu Dragnea”, presupune o descentralizare totală a sănătăţii publice. Rămase fără structurile de conducere, actualele direcţii de sănătate publică ar urma să treacă “in corpore” (cu patrimoniu şi personal - n.r.) la consiliile judeţene.
Al doilea proiect, propus chiar de către Ministerul Sănătăţii, prevede înfiinţarea a opt autorităţi teritoriale de sănătate publică (ATSP), în subordinea cărora să se afle oficiile judeţene de sănătate publică. Dacă a doua variantă va fi adoptată, la Galaţi ar urma să rămână doar un oficiu de sănătate publică subordonat direct ATSP Constanţa. Atribuţiile rămase de pe vremea defunctei DSP Galaţi şi nepreluate de instituţia constănţeană ar urma să fie trecute la Consiliul Judeţului Galaţi. Este vorba în primul rând despre biroul de avize şi autorizaţii şi de factorii de mediu, atribuţii care ar trece la autorităţile publice locale. Câteva compartimente din actuala DSP Galaţi nu se regăsesc însă nici în cadrul ATSP Constanţa, nici la CJ Galaţi. Resursele umane, compartimentul financiar-contabil, auditul, achiziţiile şi departamentul juridic rămân astfel “în aer”, în proiectele amintite nefiind specificat nimic despre ce se va întâmpla cu angajaţii acestor structuri.

Propunerea Galaţiului

“Am fost luni (11 noiembrie - n.r.) la o întâlnire la Bucureşti unde s-a discutat despre reorganizarea reţelei de sănătate publică. În cazul Galaţiului, am propus înfiinţarea unei Autorităţi Teritoriale de Sănătate Publică, variantă care, în opinia mea, reflectă mult mai bine atât necesităţile Galaţiului, cât şi ale judeţelor Brăila, Vrancea şi Buzău. Primul argument este acela că Galaţiul este un centru universitar din ce în ce mai important în domeniul învăţământului medical şi farmaceutic. Apoi, judeţul nostru se află la distanţă egală de trei mari oraşe - Burureşti, Iaşi şi Constanţa - în care se înfiinţează alte ATSP-uri. La Galaţi avem şi un patrimoniu propriu corespunzător funcţionării unei ATSP. Mă refer la spaţii şi la laboratoare acreditate RENAR. Laboratorul de Igiena Radiaţiilor, spre exemplu, este cotat pe locul al doilea în ţară, după cel din Craiova. Aceste structuri se vor pierde şi cred că ar fi păcat. Nu în ultimul rând, avem şi personalul de specialitate necesar care poate acoperi activitatea unei ATSP”, a declarat directorul executiv al DSP Galaţi, doctorul Valentin Boldea.

Citit 1448 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2013 18:01

2 comentarii

 • postat de Fresnescu Ionel Miercuri, 18 Decembrie 2013 09:56 86.127.19.*** Link la comentariu
  0
  1

  Decat sa va faca spitale in Galati ,mai bine v-ar mari numarul locurilor de veci pe cap de locuitor. Nu veti fi regiune mai fraiericilor pacaliti pacalitori. Locul Galatiului este si trebuie sa fie in Moldova ,acolo cu toti moldoveni.As vrea sa nu va mai comparati tot timpul cu Braila mai fraerilor pacaliti,puturosi,ingamfati,lecari.

  Raportează
 • postat de Corni Miercuri, 13 Noiembrie 2013 07:16 5.13.140.*** Link la comentariu
  1
  5

  De fapt pe Boldea il intereseaza doar scaunul de director,de sanatatea voastra il doare in pix.Oricare va fi decizia Guvernului,Boldea va merge la Ajofm sa-si ia carnet de somaj.Sau poate va merge la Facultate ,coleg de an cu frac-su.Facultatea de pe Traian 183.Succesuri competentule !!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.