Condiţii aspre la Legea venitului minim garantat/ Diabetic, fără pensie şi fără niciun sprijin

Condiţii aspre la Legea venitului minim garantat/ Diabetic, fără pensie şi fără niciun sprijin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Sunt diabetic, soţia mea este şi ea bolnavă - suferă de mai multe boli, cea mai gravă este osteoporoza - şi, cum nu am împlinit vârsta de pensionare, nu avem niciun venit”, ne spune Ion Petcu, din comuna Pechea, în vârstă de 57 de ani. Semnatarul ne-a povestit că în vară s-a adresat Primăriei Pechea, pentru a beneficia de venitul minim garantat sau "măcar de nişte lemne". „Mi s-a spus să cer de la Registrul agricol o adeverinţă din care să rezulte terenul pe care-l am în proprietate. Am avut două ha de pământ şi o parte am dat-o copiilor, eu rămânând cu 1,60 ha. Dar mi s-a spus că după Legea venitului minim garantat nu pot primi nici ajutor social şi nici lemne”, se plânge Ion Petcu.

Recenta HG 778/2013 care completează Legea 416/2001 a înăsprit condiţiile de acordare a venitului minim garantat şi a ajutoarelor de încălzire. Noile norme cuprind o lungă şi tristă listă cu bunuri care duc la excluderea celor care solicită lemne. În plus, îi supune pe aceşti necăjiţi la un adevărat rechizitoriu.

Solicitanţii de ajutor social din rural nu trebuie să deţină peste 2.000 mp teren; nici animale şi păsări de pe urma cărora să obţină un venit net de peste 2.500 euro de familie pe an şi 1.000 de euro/an, în cazul unei persoane. Nu se poate cere ajutor nici dacă are autovehicul sau motocicletă cu o vechime mai mică de zece ani. Şi nici dacă are economii de peste 3.000 lei. „Noi, ca reprezentanţi ai legii, nu avem decât să aplicăm legea, fiindcă altfel vom fi nevoiţi să le cerem banii înapoi. Cât îl priveşte pe domnul Ion Petcu, nu are nicio solicitare scrisă depusă la noi. Îl aşteptăm cu o cerere", ne-a spus Ioana Neculache, asistent social al Primăriei Pechea.

Ion Petcu este unul dintre mulţii necăjiţi din această ţară, sărac şi bolnav, care - efectiv - nu au din ce trăi. Şi dacă pe un om sănătos îl poţi trimite la lucru, pe unul bolnav unde să-l trimiţi în pragul iernii, din moment ce, după zeci de ani de muncă la fostul CAP, nu poate să-şi asigure nici măcar alimentaţia necesară unui tratament adecvat. Pe de altă parte, nici situaţia autorităţilor locale nu este comodă. Gândiţi-vă câte calcule trebuie să facă un asistent social numai pentru a inventaria sărăcia şi a calcula venitul unui posibil beneficiar al venitului minim garantat. O adevărată investigaţie prin care trebuie să numeri vaci, porci, găini, curci şi alte animale din curtea celui necăjit, apoi să calculezi şi producţia dintr-un an pe fiecare „cap” de animal, după care să o converteşti în euro! O adevărată desfăşurare de forţe, din care învins iese, mai mereu, tot cel necăjit.

Citit 3103 ori Ultima modificare Duminică, 17 Noiembrie 2013 13:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.