Campanie VL "Monumentele Galaţiului": "Păpădia" de sorginte japoneză

Campanie VL "Monumentele Galaţiului": "Păpădia" de sorginte japoneză
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Realizată în anii 1974-1975, de regretatul tehnician Mircea Roibu, fântâna arteziană situată în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, “Păpădia”, are o istorie puţin cunoscută.

Potrivit dr. ing. Gelu Kahu, istoria „Păpădiei” vine din anii în care la Galaţi se construia fostul INETOF. Maşina de prelucrat elicele navale a fost importată de la compania japoneză Nakashima, al cărei sediu era în oraşul Okayama. Aici a văzut tehnicianul Mircea Roibu „păpădia” originală, iar când s-a întors acasă, nu s-a lăsat până când nu a realizat, la Şantierul Naval Galaţi, o fântână arteziană similară. Astfel, cea mai cunoscută arteziană a Galaţiului are o soră geamănă tocmai în Japonia, la Okayama. De asemenea, puţini sunt cei care ştiu că, pe lângă Elicea (realizată în 1973) şi Păpădia asupra căreia ne oprim astăzi, Mircea Roibu a mai dat Galaţiului încă două lucrări de artă devenite simboluri: lucrările “Icar” (în 1988), amplasată în faţa sediului fostului Muzeu de Artă Vizuală şi Fântâna arteziană cu valuri din inox, intitulată “Valurile Dunării” (realizată în 1997), lângă Potcoava de Aur.

Cine a fost Mircea Roibu

Născut la 26 ianuarie 1935, gălăţeanul din Banat, cum i se spunea lui Mircea Roibu, cel ce a dat forme inedite oţelului, a absolvit Şcoala Tehnică Metalurgică din Reşiţa. A vizitat multe ţări: Rusia de patru ori, Iugoslavia, Germania, Japonia de 12 ori, China de 11 ori, Pakistan, Filipine, Emiratele Arabe, Singapore, Canada şi SUA. A fost autorul a 21 de brevete de invenţii în diverse domenii aplicate şi a avut peste 400 de inovaţii aplicate în industria navală şi siderurgică. A plecat dintre noi anul trecut, pe 26 noiembrie 2012, înainte de a-şi vedea împlinit ultimul proiect, o lucrare ce ar fi urmat să fie amplasată la Inelul de Rocadă.

„Îi plăcea să facă lucruri deosebite”

Soţia sa, Tunţi Roibu, ne-a declarat: „Era foarte mândru că era bănăţean, însă a venit de foarte tânăr la Turnătoria din Şantierul Naval din Galaţi. Având toate realizările aici, era foarte legat sufleteşte de Galaţi. Era un om veşnic în căutare de nou, un autodidact, studia foarte mult. Avea o sensibilitate aparte, îi plăcea frumosul şi îi plăcea să facă lucruri deosebite. Îi plăcea să îi bucure şi pe cei din jur şi considera că dacă el face ceva, face şi pentru ceilalţi. A fost foarte afectat în momentul în care un ziarist a scris despre Elice că este o relicvă comunistă. A suferit foarte mult pentru că acel om care a scris habar nu avea cum se face o elice şi cât a luptat el să facă aici, în România, elici navale şi cât a suferit în acele vremuri”.

Iarna, “puful” este curăţat

În opinia consilierului Marius Mitrof, de la Direcţia pentru Cultură, “Păpădia” sau “Puful de păpădie” (cum apare pe lista monumentelor din Galaţi) este unul dintre simbolurile oraşului: “Alături de Elice, Păpădia a devenit un punct de reper pentru întâlnirile gălăţenilor, “La Elice”, sau “La Păpădie” fiind clar delimitate în mentalul colectiv. Mai sunt şi alte “Păpădii” - fântâni arteziene în ţară, însă dacă istoria apariţiei ei în decorul urban al oraşului nostru este adevărată, poate fi un motiv de mândrie pentru gălăţeni, ceea ce reclamă şi grija pe care trebuie să i-o purtăm. În  ultimii ani, în apropierea iernii, autorităţile locale au devenit mai grijulii faţă de aceasta şi, întocmai ca şi planta, “Păpădia” trece printr-un proces de mentenanţă, în ateliere, unde multitudinea de ţevi ce alcătuiesc “puful” sunt curăţate de depunerile din apa cursă peste an, urmând ca din primăvară şi până toamna târziu să îşi reia locul şi să ne ofere clipe de satisfacţie prin frumuseţe şi răcoare”.

Din păcate, sistemul original de iluminat, care exista, iniţial, şi care sporea farmecul "Păpădiei", nu mai este funcţional astăzi, iar dalele de marmură din jurul lucrării poartă amprenta dureroasă a trecerii timpului.

Poate că ar trebui ca pe fiecare dintre sculpturile în metal realizate tehnic de Mircea Roibu să existe, totuşi, o plăcuţă pe care să fie trecut numele lucrării, anul realizării şi numele autorului. Măcar astfel să nu-l uităm pe cel ce ne-a dăruit nu una, ci patru lucrări-simbol pentru Galaţi.

Citit 9007 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 20:08

26 comentarii

 • postat de panait dumitru
  Marți, 07 Aprilie 2015 13:00
  213.233.104.***
  ICAR a fost realizata de marele sculptor galatean SILVIU CATARGIU si intradevar executia a fost facuta de MIRCEA ROIBU dumnezeu sal odihneasca
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adevarata istorie a papadiei
  Marți, 19 Noiembrie 2013 09:54
  89.136.0.***
  Putini stiu adevarul despre papadia noastra : Roibu a ,, furat '' patentul de la japonezi si a fost premiat de ceausescu cu 5 000 lei ! Cand japonezii au aflat au venit si au cerut despagubiri ! Pana la urma s-a ajuns la o solutie pe cale amiabila cu conditia sa nu se mai construiasca alte papadii in Romania ! Ceausescu nu i-a mai cerut lui Roibu banii inapoi !
  4
  0
  Raportează
 • postat de jiji
  Luni, 18 Noiembrie 2013 15:59
  91.208.234.***
  Sariti sa va aparati fierataniile combinistilor!
  Atata puteti, atata tipati.
  Cum draq sa va placa fierariile astea cu pretentii de monumente?
  Intr-adevar papadia e buna vara sa se spele si puradeii de pe Morilor, Cernat si vecinatatea. Da' nu comparati scaldatoarea tzziganeasca din Galati cu fantana arteziana din Japonia.
  Ar trebui ca primaria sa puna langa scaldatoare si niste calupuri de sapun de casa sa aibe puradeii. Maine poimaine o sa vina sa-si spele si mercedesurile cu zoaiele din papadie. Primaria n-a fost in stare nici macar sa curete rapanul de pe marginea de marmura. Da la cate generatii de etnii inaripate si-au lasat jegul acolo, trebuie sa vina cu flexul sa-l curete!
  8
  1
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 18 Noiembrie 2013 13:36
  86.127.208.***
  Cu ce va sta in gat Papadia e greu de inteles. Pentru unii, zamisliti in ritmuri de manele cu iz de gratare incinse, ideal ar fi daca totul s-ar duce la fier vechi. Un simplu Durex ar fi putut evita asemenea catastrofe bipede.
  0
  4
  Raportează
 • postat de C. Stan
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 22:32
  5.13.129.***
  Pentru toti comentatorii si neavenitii :" Voi care va da-ti mari, ati facut ceva pentru acest oras ?. Sau stiti numai sa criticati ? Ati avut vre-o data, o foaie de hartie goala, in fata ochilor si sa proiectati ,sa concepeti ceva ?, ati avut vreo ideie pe care s-o puneti in practica? " Pentru criticii acestui oras , a inaintasilor nostri, va spun eu, trageti fermoarul .
  0
  5
  Raportează
 • postat de FALCA pentru jiji retardatul
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 20:12
  5.13.231.***
  @ jiji Arunca-te in veceu si trage apa. Mai scapa orasul de o scursura care latra pe forumuri. Nici n-are sens sa incerc sa combat ce ai defecat tu pe aici.
  0
  6
  Raportează
 • postat de pt.@jiji, artist de parcari
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 18:10
  5.13.184.***
  Ia lumineaza-ne tu ce-i aia ''opera de arta'' . Poate ai si vreo dovada ca esti ''artist'' ? Tu vrei ca in urma demolarilor sa apara parcari. Parcarile sunt in mintea ta ''opere de arta'' ? Ia-te de mana cu Fresnescu, alt ...''artist'' sau ''critic de arta''.
  1
  7
  Raportează
 • postat de smecher
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 15:35
  79.116.102.***
  ce sa dea jos papadia asta nu sunt de acord a fost un simbol al galatiului din totdeauna astia sunt nebuni la cap
  1
  7
  Raportează
 • postat de jiji
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 14:07
  92.80.171.***
  @ACELASI CRETIN:
  Daca mi-ai citit toate comenturile, nu pot decat sa ma bucur ca ti-ai pierdut cateva zeci de minute din viata citindu-mi elucubratiile!
  Si imi mentin parerea! Toate fierariile cu pretentii de opere de arta ar trebui sa dispara! Dar in continuare combinistii si fostii combinisti le sustin! Nu e vina voastra! Daca in toata viata voastra nu ati vazut altceva e logic sa orice secera si ciocan sa vi se para monument!
  Ura tovarasi!
  15
  1
  Raportează
 • postat de abc
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 09:30
  89.137.223.***
  George si celialti, cititi articolul pana la capat si nu mai bateti campii. Cine v-a mintit ma? Nu a zis nimeni ca papadia noastra si cea din japonia sunt singurele din lume. Sau primele de acest fel. Pur si simplu a noastra este o copie dupa cea din Japonia, asta scrie in articol.
  0
  14
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 04:51
  220.239.171.***
  Mintiti am fost si mai suntem inca. In anul 1959 o papadie putin mai diferita a fost construita in Sydney Australia care se numeste https://www.google.com.au/search?q=el+alamein+fountain&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=xi2IUv_hEIKRige7wID4Ag&ved=0CDQQsAQ&biw=1600&bih=679
  Bob Woodward este arhitectul australian care a construit orima papadie ca un monument inchitat veteranilor de razboi din 1942. Gogoritile cu galateandul banatean sunt ca si pe vremuri minciuni facute sa denatureze adevarul. Aveti azi posibilitatea sa aflati si adevarul doar daca doriti acest lucru.
  11
  1
  Raportează
 • postat de JON
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 00:08
  5.13.211.***
  CA O IDEE, ACUM STA CA UN BAT IN FIPT NU MAI BINE PUNEM UN BRAD, CHIAR CONSTRUIT SA ACOPERIM PAPADIA MUTILATA?
  14
  0
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 00:02
  82.79.212.***
  Atentie ,nu este singura fantana arteziana sub forma de papadie din tara, mai exista cel putin un oras in tara cu o fantana arteziana asemenea cu cea din Galati , care este facuta pe timpul comunistilor. Asa ca ca...........
  14
  2
  Raportează
 • postat de Nu ar fi rău să fie scris pe o placă de inox numele Mircea Robu în amintirea celui ce a avut idea genială de a ne oferi o lucrare artistică deosebită.
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 22:52
  109.98.99.***
  Nu ar fi rău să fie pusă o placă de inox de mărime potrivită pe care să fie scris numele Mircea Roibu, omul ce s-a gândit să ne pună o fântână arteziană frumoasă și deosebită într-o amplasare reușită.
  1
  16
  Raportează
 • postat de lou
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 22:17
  5.49.21.***
  Un om deosebit , Dumnezeu sa il odihneascâ , a lasat Galatiului amintirii vii , nu sunt relicve comuniste , ceea ce a realizat Mircea Roibu, sunt capodopere ,
  2
  19
  Raportează
 • postat de lou
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 22:14
  5.49.21.***
  Un om deosebit , Dumnezeu sa il odihneascâ , a lasat Galatiului amintirii vii , nu sunt relicve comuniste , ceea ce a realizat Mircea Roibu, sunt capodopere ,
  1
  20
  Raportează
 • postat de ACELASI CRETIN
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 21:07
  84.99.225.***
  JIJI draga , am citit toate comentariile tale pt toate articolele . Baietica , tu esti cu adevarat IDIOT .
  1
  21
  Raportează
 • postat de jiji
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 18:16
  92.80.171.***
  O fierarie inutila si bani consumati pentru apa si recircularea ei, din bani publici. Si scaldatoare cu jacuzzi pentru t.i.g.a.n.i. vara! Taiata, la fier vechi si in locul ei trei locuri de parcare. E plin Galatiul de fierarii cu pretentii de monumente! Papadia, elicea, valurile dunarii, fierataniile de pe faleza, fierataniile din parcul lui durbaca!
  Atata a stiut combinistul sa faca! Fier taiat si pus pe soclu dat cu var. Si dupa aceea polizat cu flexu de t.i.g.a.n.i.i de la ecosal cu pretentii de restauratori de monumente!
  39
  1
  Raportează
 • postat de ella
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 17:49
  95.77.107.***
  Pacat ca nu stim sa ne respectam oamenii ce au facut lucruri de valoare pentru acest oras.Bine ca avem acum mii de masteranzi,unde te intorci te impiedici de diplome darminte pauza.In trecut cind se facea o scoala tehnica ,se facea pe bune.Acum se pot face 10 facultati dar in cap nu ai nimic.Din acest motiv au inceput oamenii sa regrete dupa timpurile apuse.
  4
  18
  Raportează
 • postat de adevar
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 16:13
  5.13.151.***
  papadia chiar nu ma impresioneaza.,.... despre d-l mircea roibu numai de bine. a fost un tehnician desavirsit ce a facut o scoala tehnica . vreau sa spun ca intre ce se invata atunci la scoli tehnice si ce se "invata" acum acum la facultati cu x si zero e diferenta ca ala ce a ridicat turnul Eiffel si ala ce da spaga la partid sa-i dea functie pe o diploma mincinoasa. da, om deosebit, charisma, supercompetent dar si ajutat de partid ca sa-si puna in valoare personalitatea. om ce a lasat in urma ajutat de system. numai stima, d-le roibu.
  0
  17
  Raportează
 • postat de Hai sa ne-mbatam cu apa rece sambata seara...
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 15:17
  5.13.218.***
  Mai sunt papadii din astea in Australia, Noua Zeelanda, Georgia, Marea Britanie, Statele Unite, Peru, Croatia, Serbia, Suedia, Franta, Germania, Elvetia, Rusia, Italia, Spania si Mexic. S-a creat un topic pe reddit.com si gasiti acolo si linkurile spre majoritatea.
  Ce monument banal! In loc sa scriem despre Casa Rosie, opera a arhitectului Alexandru Andries (cantaretul de jazz si blues pentru profanii care atat stiu despre el) si de care isi bat joc unii (inclusiv copartinici de-ai patronului VL) zi de zi ca sa incaseze milioane, scriem despre o fantana care, culmea, a fost vzauta de tovarasul la Phenian si comandata mesterilor din Romania, nu la Okayama cum umpla vorba. A, nu v-am spus ca si-n tara lui Kim cel cretin e plin de d-astea?... Mi-a scapat... :)
  19
  4
  Raportează
 • postat de un galatean care regreta dupa acele vremuri
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 15:07
  5.13.239.***
  Vremuri dupa care regret foarte mult si imi pare bine ca le-am trait,acum nu sunt in stare nici sa le intretina dar sa mai faca altele mai frumoase.Daca stau bine si ma gandesc in afara de banci , biserici si ceva praf in ochi cu niste blocuri ANL altceva nu vad, aah ,ma scuzati si niste parcuri.Acest om care ne-a lasat aceste amintiri in orasul nostru( nu cred ca se va mai naste altul)prin cate tari a fost putea sa ramana unde vrea in orice tara voia era deajuns numai sa deschida gura si eu cred ca dupa ce a vazut ce s-a intamplat dupa asa zisa noastra revolutie a regretat ca nu a ramas.Un adevarat roman pentru care nu ar trebui uitat, ci elogiat.Odihneasca-se in pace!
  1
  19
  Raportează
 • postat de unu
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 14:53
  82.137.8.***
  Ce a facut CUZA si CEAUSESCU pentru ROMANIA, nu vor mai face multi conducatori. Nu au venit ca regele cu o pereche de izmene si au plecat cu trenuri, munti, paduri, mii de hectare. RESPECT pentru TOVARASUL MIRCEA ROIBU.
  8
  9
  Raportează
 • postat de unu
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 14:48
  82.137.8.***
  RESPECT. FARA CUVINTE.
  1
  13
  Raportează
 • postat de gabi
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 13:47
  79.116.102.***
  oameni buni, curatati si pe langa ea , este strat gros de JEG, se ia cu substante potrivite, degeaba este o fantana arteziana frumoasa, este atat de murdar pavajul ca-ti vine sa vomiti
  1
  14
  Raportează
 • postat de Vicentiu
  Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013 12:38
  5.13.228.***
  Sa fim mai multi Galateni ca el!
  3
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.