30 noiembrie - Sărbătoare Naţională / Ziua Sfântului Apostol Andrei
Foto: Nota: Icoana Apostolul Andrei este realizată de Atelierul Panselinos - Iaşi, se găseşte la Catedrala Siderurgiştilor Galaţi

30 noiembrie - Sărbătoare Naţională / Ziua Sfântului Apostol Andrei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sfântul Apostol Andrei este „cel dintâi chemat” la misiune de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, fapt întâmplat după Botezul de la Iordan. Este pescar din Betsaida - provincia Galileea şi după întâlnirea providenţială cu Fiul lui Dumnezeu, Andrei îi spune lui Petru, fratele său: „L-am găsit pe Mesia, Care se cheamă Hristos!” Apostolul Andrei este cel care l-a însoţit pe Mântuitorul în misiunea Sa de luminare a poporului ales şi a altor neamuri. După pătimirea, Răstignirea, Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Sfântului Duh, Apostolul Andrei a pornit să vestească faptul că Iisus Hristos este Mesia şi că a Înviat. A propovăduit, a botezat în numele Prea Sfintei Treimi, a numit episcopi şi a ridicat biserici, în ideea că astfel vom învia şi noi, asemenea Fiului lui Dumnezeu. Apostolul Andrei a dus Cuvântul Evangheliei din Ierusalim, în Asia Mică, în  Scythia, zona Rusiei de astăzi, apoi a trecut în Scythia Minor - Dobrogea, ajungând până la Dunărea de Jos, la Bărboşi. A trecut şi prin alte părţi ale României, însoţit fiind de Apostolul Filip. "Andrei cel minunat", cum îi spunem în Tropar a ajuns până în Grecia, fiind  răstignit la Patras, pe o cruce în formă de X, cruce care-i poartă numele.

Andrei, în tradiţia locului

Pe lângă consemnările istoricilor, Colindul lui Andrei cunoscut în părţile noastre aduce mărturii despre convieţuirea Apostolului Andrei cu oamenii locului. Înaintaşii povesteau că Andrei propovăduia purtând „un toiag în mână”. O altă legendă din Moldova ne spune că „Sfântul Andrei se lupta cu vânturile reci şi cu animalele sălbatice, în special cu lupii”. De aici şi numirea sa de „Apostolul lupilor”. Andrei avea darul de „a lega gura lupilor, apărând oamenii şi vitele lor”.

În 1992, la cererea ÎPS Casian, Apostolul Andrei a fost ales Ocrotitorul spiritual al Galaţiului. Alegerea venea ca o continuare a providenţialei alegeri făcute în toamna lui 1908 de Episcopul Pimen Georgescu, care l-a propus pe Apostolul Andrei drept Ocrotitor al Seminarului gălăţean. În 1996, Moştele Apostolului Andrei au fost aduse în România, la Iaşi şi la Galaţi, din grija PF Părinte Daniil, Patriarhul BOR, atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a Arhierelui de la Dunărea de Jos. În anul Domnului 2013, "Andrei cel minunat" are o lucrare straşnică la Dunărea de Jos şi în toată România, semn că vestea cea bună a fost însuşită de urmaşi.

Citit 1902 ori Ultima modificare Vineri, 29 Noiembrie 2013 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.