Mercurial de criză pentru masa de Paşti

Mercurial de criză pentru masa de Paşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criză financiară sau nu, mai sunt doar patru zile până la Paşti, aşa că bine ar fi să nu amânaţi grosul cumpărăturilor dinaintea marii sărbători până în ultima clipă. În caz contrar, riscaţi să vă plimbaţi pe lângă nişte tarabe aproape goale şi să aduceţi acasă ceea ce n-au mai reuşit să cumpere ceilalţi.

Şi dacă nu v-aţi pus în gând să-l furaţi şi să-l puneţi la cuptor pe Vasilică – mielul pe care puteţi să-l atingeţi pentru noroc, pe stradă – chiar e cazul să porniţi, fără zăbavă, la cumpărături. Am trecut ieri  prin câteva supermarketuri şi prin Piaţa Centrală, ca să vă putem spune care mai sunt preţurile, până una-alta. 

Cât mai faci tu, mielule?

La Real am găsit miel sub diverse forme de prezentare. O carcasă întreagă, numai bună de înfipt în proţap şi de spoit cu sosuri şi mirodenii costa cu foarte puţin peste 160 de lei. Puteţi, însă, să optaţi şi pentru carnea macră a jumătăţilor de miel, la 20,99 lei kilogramul, ieri la prânz. Era de găsit, tot aici, cap de miel, la 8,99 lei.

În Piaţa Centrală, în hala de carne, mielul costă 19 lei kilogramul, fără deosebire, la toate standurile pe care le-am vizitat. Rămâne numai să hotărâţi dacă vă dă mâna să băgaţi în sacoşă (sau în sac, după caz) un miel întreg sau doar o pulpă. 

De împănat, de sos, de garnituri. Şi de băut

În Piaţa Centrală, în halele de verdeţuri, găsiţi cam tot ce vă trebuie ca să aromaţi mielul lăsat la răscopt. Un kilogram de ciuperci mari, frumoase şi sănătoase, numai bune de împănat în carnea de miel, înainte să se înece în suc propriu, costă 8 lei.

Nu uitaţi să înfigeţi, căţel după căţel, usturoiul pentru care o să plătiţi tot 8 lei pe kilogram. O pătură de spanac dulce se poate aduna şi ea, pe lângă mielul răposat, plătind 2,5 lei pe kilogram.

Ceapa verde la 1,5 bani legătura e mai scumpă decât pătrunjelul care face 1 leu legătura, la fel ca leuşteanul. Loboda şi mărarul, nu mai mult de 0,5 lei per legătură. Dacă garnisiţi cu morcovi, la 2 – 2,5 lei kilogramul, nu vă mai rămâne decât să  aruncaţi în tavă şi felii nenumărate de roşii proaspete al căror preţ nu sare de 6 lei pe kilogram.

Dacă vreţi să puneţi, lângă mielul aburind, un bol de salată proaspătă, o să daţi 2 lei pe căpăţână. Ridichile mai fac şi ele între 2 şi 3,5 lei kilogramul. 

Atenţie! În sosuri puteţi să scăpaţi şi vin din belşug, pe care îl găsiţi în Piaţa Centrală, la 4 lei litrul, alb şi roşu, sec şi demisec, la butoi.  Pe lângă ce mai puteţi trageţi la măsea în timpul gătitului, puteţi să vă cumpăraţi şi câteva sticle de vin gata îmbuteliat pentru felurile principale şi desert.

Preţurile la vin, în magazine, pornesc de pe la 7 lei sticla de 750 de ml şi depăşesc chiar 160 de lei. Dar faţa subţire…

Preţul tăriilor cu nume mari pleacă de la aproape 29 de lei sticla de 700 ml şi bate pasul pe loc pe la 54 de lei şi ceva litrul. Mai sare şi peste 60, dar rar, la vodci şi whiskyuri. Evident, dacă vreţi cu tot dinadinsul mai scump de atât….

Ouăle au fost numărate

La Billa, în Micro 19, am găsit cartoane cu câte 10 ouă vopsite, la 9,99 lei cartonul. Această variantă v-ar putea scuti de mari neplăceri – nu se vor mai crăpa ouăle la fiert şi vă veţi putea păzi, eventual şi de gura soacrei care se plânge că vopseaua iar nu s-a întins uniform.

Dacă totuşi sunteţi mai tradiţionalişti din fire şi vă mai şi place să bucătăriţi, aflaţi că un carton cu 30 de ouă costă între 12,69 lei şi 15, 99 lei. Veţi mai plăti şi vopseaua – între 0,99 lei pentru 25 de ouă şi 4,49 de lei, pentru 120 de ouă. Dacă vreţi ouă mai lucioase decât ale invitaţilor la masă, puteţi pune în coş şi un plic de lac de ouă, la 2,99.

Cozonacii – din covată sau din cofetărie?

Mai leneşi din fire, am dat o raită prin cofetării, să vedem cât mai costă cozonacul de-a gata, cel care nu se lipeşte de tavă şi nu face cuptorul să fumege infernal, taman în Săptămâna Mare.

În unele părţi veţi da şi 32 de lei pe kilogram. În altele, între 13 şi 17 lei pe bucată, care cântăreşte niţel mai mult de un kilogram.

Sau, ca să nu săriţi nici în acest an peste plăcerea frământatului de aluaturi, puteţi să vă luaţi făină cu preţuri care pornesc de la 1,69 de lei, aşa cum am găsit, la Kaufland.

Costul esenţelor care dau gustul variază între 0,59 lei şi 2,59 lei recipientul, în funcţie de fel, de cantitate şi de producător. De aici, totul depinde de creativitatea de care daţi dovadă ca patiser. Dacă vreţi să puneţi miez de nucă în cozonac, îl găsiţi în Piaţa Centrală, cu preţuri între 17 şi 20 de lei kilogramul. Celelalte ingrediente aromatice le alegeţi singuri, după gust!

Iepurii, la apel, lângă ouă!

Şi totuşi, parcă n-ar fi sărbătoare fără ciocolată pe masă, nu-i aşa? E bine să ştiţi că un iepure mic de ciocolată, învelit în poleială colorată, costă doar 1,25 de lei, aşa că puteţi să strângeţi o adevărată menajerie, lângă coşul cu ouă roşii.

Dacă, însă, aveţi pretenţii la o găină mare, tot din ciocolată, o să trebuiască să plătiţi şi 49,99 lei pentru ea. Nu vine şi cu propriul set de ouă din ciocolată, pe care le puteţi cumpăra la preţuri care depăşesc cu foarte puţin 3 lei. Sau, unele cât găina, la 8 lei. Mai sunt, prin supermarketuri, gărgăriţe de ciocolată, miei albi, pui etc.

Cam la fel ca anul trecut

Faţă de anul trecut, preţurile n-au crescut cine ştie ce. Carnea de miel în piaţă costa 17 lei, faţă de 19 lei, acum. Ca şi în acest an, cartofii nu făceau mai mult de 1,5 lei, iar ouăle aveau preţuri comparabile cu cele de astăzi, în funcţie de locul din care erau cumpărate. Roşiile se învârteau tot în jurul preţului de 5-6 lei pe kilogram, iar miezul de nucă valora 20 de lei pe kilogram.

V-am prezentat, bineînţeles, doar câteva repere privind bucatele de Paşti şi costurile la care ar trebui să vă aşteptaţi. Dacă în acest an masa e ieftină sau scumpă, judecaţi fiecare dintre dumneavoastră, după cât vă ţin baierele pungii, pentru că bunătăţi de toate feluri aveţi de unde alege, fără doar şi poate!

Citit 895 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.