Protecţia Consumatorilor / Procese pentru clauzele abuzive din contractele cu băncile

Protecţia Consumatorilor / Procese pentru clauzele abuzive din contractele cu băncile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Clauzele abuzive din contractele cu băncile au fost, în ultimii ani, obiectul mai multor plângeri înregistrate de gălăţeni la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor. Din datele furnizate de Cicerone Lupu, comisar-şef al Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor, până la apariţia OUG 50/2010 privind contractele de credit, şapte gălăţeni au depus petiţii privind clauzele abuzive. Alte 35 de petiţii au fost înregistrate după această dată şi până la 1 octombrie 2013.

În perioada 2009-2013, în urma analizelor acestor plângeri, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi a înaintat către Judecătoria Galaţi 37 cereri de chemare în judecată sau de procese verbale. Până în prezent au fost câştigate 16 cazuri, altele fiind în curs de judecare. Cu alte cuvinte, 16 gălăţeni au reuşit, în instanţă, eliminarea clauzelor abuzive din contractele încheiate cu banca.

Modificare în avantajul consumatorilor

Recent însă (pe 1 octombrie) au intrat în vigoare modificările la Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între bănci şi consumatori. Modificarea esenţială este aceea că o clauză dovedită în instanţă ca fiind abuzivă într-un contract de adeziune va fi eliminată din toate contractele de acelaşi tip ale băncii respective. O altă modificare este aceea că reclamaţiile privind serviciile bancare, în speţă clauzele abuzive, se vor analiza punctual de către comisariatele judeţene pentru protecţia consumatorilor, dar vor fi redirecţionate la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, dacă sediul social al profesionistului sau operatorului bancar se află în Bucureşti-Ilfov.

„Atragem atenţia consumatorilor să nu se lase înşelaţi dând curs unor cereri venite din partea unor operatori bancari care încearcă să determine, prin semnarea unor acte adiţionale, înlăturarea unor clauze abuzive, fără respectarea interesului economic legitim al consumatorilor”, declară comisarul-şef Cicerone Lupu, de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor.

Citit 1379 ori Ultima modificare Luni, 30 Decembrie 2013 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.