Retrospectiva medicală a anului 2013/ Copii salvaţi de la moarte de către chirurgii pediatri gălăţeni

Retrospectiva medicală a anului 2013/ Copii salvaţi de la moarte de către chirurgii pediatri gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doctorul Virgil Cristea spune că „trenul spre Bucureşti” nu mai este opţiunea prioritară pentru copiii din Galaţi


În secţia de Chirurgie şi ortopedie pediatrică a Spitalului de copii „Sf. Ioan” Galaţi au fost făcute anul trecut mai mult de 1.430 de intervenţii chirurgicale (chirurgie şi ortopedie - n.r.). Printre numeroasele cazuri se numără şi premiere pentru lumea medicală gălăţeană, cum ar fi intervenţia de urgenţă la un copil implicat într-un accident de sanie, în urma căruia şi-a rupt unul dintre rinichi, sau salvarea altor micuţi răniţi în diverse accidente rutiere.

Accident la săniuş 

O echipă formată din medici chirurgi pediatri de la Spitalul de Copii a operat la începutul anului trecut un adolescent de 16 ani care a venit la camera de gardă într-o stare gravă. A povestit medicilor că în urmă cu zece zile căzuse de pe sanie şi se lovise în zona lombară. Deşi se simţise rău şi avusese dureri imediat după accident, părinţii amânaseră prezentarea la spital. „Pe 23 ianuarie, l-am operat şi am stabilit că rinichiul trebuia extirpat atât din cauza faptului că trecuse mult timp de la accident, cât şi pentru că organul era rupt complet”, explica după operaţie doctorul Virgil Cristea, şeful echipei medicale.

Din fericire, starea de sănătate a băiatului s-a îmbunătăţit simţitor după intervenţie. Alături de dr. Cristea, echipa chirurgicală a fost formată din medicii dr. Anca Ştefanopol şi dr. Teodor Duca.

În anii din urmă, în astfel de situaţii medicii gălăţeni ar fi trimis pacientul la Iaşi sau Bucureşti. „În ultima perioadă, a crescut numărul intervenţiilor mai complexe. 2013 a fost unul dintre anii de vârf pentru chirurgia şi ortopedia pediatrică gălăţeană. Foarte puţini părinţi mai consideră în prezent că trebuie să plece la clinicile din alte oraşe din cauza lipsei de încredere în competenţa şi experienţa colectivului nostru de medici. Dar sunt şi destui pacienţi care vin din judeţele limitrofe Galaţiului, ceea ce înseamnă că avem o importanţă regională”, adaugă dr. Cristea.

Din maşină, pe masa de operaţie

Un băiat de 7 ani, victimă a unui accident rutier, a fost adus în luna iulie la spital într-o stare deosebit de gravă. Pe lângă ruptura de splină, copilul avea multiple fracturi craniene şi o fractură de femur stâng. „Băiatul se afla într-o maşină cu volanul pe partea dreaptă alături de tatăl său. Bărbatul a oprit pe marginea drumului şi a coborât pentru a lua apă. Între timp copilul a deschis portiera şi a coborât pe carosabil, acolo unde a fost lovit de o altă maşină ce venea din spate. Odată ce a ajuns la spital am intrat cu el direct în sala de operaţie. Deşi intervenţia a fost dificilă, totul s-a terminat cu bine”, spune specialistul.

Cancer la bebeluş

În luna decembrie, un bebeluş de 5 luni a fost adus la spital cu o tumoră care persista şi chiar se mărea pe obrazul drept. Testele ulterioare i-au trimis pe medici cu gândul la o tumoră malignă (canceroasă), fapt ce a impus intervenţia chirurgicală. După excizie s-a dovedit a fi un limfom, motiv pentru care sugarul a fost trimis la Clinica de oncologie a Spitalului Fundeni din Bucureşti pentru tratament specific.

Tot medicii chirurgi pediatri au operat patru nou-născuţi cu malformaţii congenitale care le puneau vieţile în pericol. Copiii sunt acum sănătoşi şi se dezvolta normal.

La Pediatrie, cu boli ale adulţilor

Trei adolescenţi au fost anul trecut operaţi pentru boli care în mod normal îi afectează pe cei trecuţi de 40 de ani. Este vorba despre ulcere gastrice perforate, pe care medicii spun că tinerii le dezvoltaseră din cauza alimentaţiei nesănătoase, a stresului şi a traiului în cadrul unor familii dezorganizate. „Am operat cu succes numeroase apendicite cu peritonită, complicaţii în care copiii aveau o stare generală critică. De asemenea, au fost operaţi şi băieţi cu torsiune de testicul, o afecţiune foarte gravă, în care dacă nu se vine la medic în primele 8 ore de la apariţia simptomelor se ajunge la extirparea organului. Boala se manifestă prin durere severă, vărsături şi stare generală alterată. Testiculul creşte în dimensiuni, este foarte dureros, iar scrotul se înroşeşte, la rândul lui. Cel mai adesea operăm hernii inghinale, apendicite şi fracturi ale membrelor superioare ori inferioare”, adaugă sursa citată.

La Galaţi există şase medici chirurgi pediatri dintr-un total de aproximativ de 250 la nivel naţional. „Din păcate, personalul clinicii noastre este total insuficient, motiv pentru care şi asistentele şi infirmierele sunt nevoite să lucreze de multe ori peste program, fără a fi plătite sau recompensate cu zile libere. Vreau să cred că pe măsură ce gălăţenii vor căpăta mai multă încredere în calităţile profesionale şi umane ale medicilor din clinica noastră, „trenul de Bucureşti” va deveni doar o amintire”, concluzionează dr. Cristea.

Citit 1535 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Ianuarie 2014 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.