Videoconferinţă pe tema asigurărilor de sănătate: Numărul de consultaţii va fi dictat de vârsta pacientului

Videoconferinţă pe tema asigurărilor de sănătate: Numărul de consultaţii va fi dictat de vârsta pacientului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conducerea Ministerului Sănătăţii a organizat ieri prima videoconferinţă dintr-o serie de astfel de întâlniri, programate zilnic, până spre sfârşitul săptămânii viitoare. La Galaţi, dezbaterea a avut loc în sediul Prefecturii, în prezenţa tuturor factorilor de decizie din sistemul sanitar local.

Videoconferinţa de ieri a abordat tema asistenţei medicale primare, oficialii din minister prezentând noile atribuţii pe care medicii de familie le vor avea odată cu intrarea în vigoare a noilor pachete de asigurări de sănătate.

"Noutatea principală pe care o va aduce proiectul va consta în ceea ce noi am numit generic "ieşirea din minciună". Realitatea este că bugetul pe care îl avem la dispoziţie în momentul de faţă nu poate asigura toate serviciile medicale. Astfel, am încercat să croim pachetele de asigurări după banii de care dispunem", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Prevenţia, cap de afiş

Printre noile responsabilităţi ale medicilor de familie se va afla şi cea de prevenţie, care va consta într-o serie de controale şi analize la care va fi supusă toată populaţia, în funcţie de grupa de vârstă. Oficialii de la Bucureşti au afirmat faptul că pachetul nu va limita numărul de consultaţii pentru eventualele probleme noi de sănătate. "Ori de câte ori o persoană are o suspiciune de boală se poate duce fără restricţii la medicul de familie", a adăugat Nicolăescu.

Serviciile pe care le va acorda medicul de familie se împart în consultaţii preventive pentru copii şi pentru adulţi. Cei cu vârsta cuprinsă între 4 şi 18 ani vor beneficia de câte un consult preventiv anual. Vaccinurile cuprinse în schema de vaccinare vor fi făcute tot la medicul de familie, aşa cum se întâmplă şi în prezent. Adulţii până în 40 de ani vor avea parte de un control preventiv o dată la trei ani. După această vârstă, când riscurile de îmbolnăvire cresc exponenţial, consultaţiile vor deveni anuale. Chiar dacă secretarul de stat Adrian Pană a subliniat faptul că "accentul va fi pus mai ales pe aceste consultaţii", oficialii nu au spus şi ce vor risca persoanele care nu se vor prezenta la controale.

În cazul apariţiei unei suspiciuni de boală, pacientul va beneficia de un număr de trei consultaţii doar dacă diagnosticul se confirmă în urma primului rând de analize.

Părerea specialiştilor

"Setul de modificări anunţate până acum este destul de subţire. Există încă o serie de confuzii în privinţa serviciilor medicale de care vor beneficia asiguraţii în raport cu cei neasiguraţi. De asemenea, nu ştim exact care vor fi competenţele şi restricţiile medicilor de familie", spune directorul DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Pe de altă parte, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, dr. Elena Vrabie, este de părere că accentul pus pe prevenţie reprezintă un aspect favorabil faţă de ceea ce se întâmplă în prezent. "Pachetele vor fi mai bine delimitate, ceea ce înseamnă o transparenţă sporită", explică dr. Vrabie.

Citit 1216 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2014 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.