Cine sunt pensionarii de lux ai Galaţiului

Cine sunt pensionarii de lux ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Există norocoşi ai sorţii care dacă şi-ar pune banii din pensie deoparte ar putea cumpăra câte un apartament ultramodern în fiecare an * Cei mai bogaţi pensionari ai judeţului primesc între 10.452 şi 23.036 de lei pe lună


În timp ce unii oameni se chinuiesc la bătrâneţe să trăiască dintr-o pensie medie cu puţin mai mare de 700 de lei, după ce au muncit o viaţă întreagă, există norocoşi ai sorţii care primesc, într-o lună, de 30 de ori mai mult. În baza unor legi speciale, sunt oameni în România care parcă vin de pe altă planetă, primind pe cuponul de pensie cifre astronomice.

Din start, 80 la sută din ultimul salariu

Conform informaţiilor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) din Galaţi, în top zece al celor mai bogaţi pensionari de la noi sunt numai foști magistraţi. Cei zece „preafericiţi” ridică lunar sume între 10.452 şi 23.036 de lei. Veniturile anuale ale acestora ajung la 27.000-60.000 de euro. Viaţă, nu glumă! Cel mai bogat  pensionar al Galaţiului, de exemplu, dacă şi-ar pune pensia deoparte ar putea cumpăra anual câte un apartament.

Responsabilă de asemenea decalaje între pensii este Legea 303/2004, care stabilește statutul magistraţilor. La articolul 81, aliniatul 1, se spune clar şi răspicat: „Magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80 la sută din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării". La aliniatul 2 se mai precizează că "pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută la alin. (1), se adaugă la cuantumul pensiei câte 1 la sută din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării".

Clar şi frumos, fără calcule complicate ale punctului de pensie, ajustat sau nu anual în funcţie de rata inflaţiei.

Constructorii, metalurgiştii şi bancherii sunt şi ei în top

Există însă şi alte categorii de pensionari de lux, care primesc pensii calculate la fel ca pentru toţi cetăţenii. Primii zece gălăţeni care se bucură de asemenea pensii mari primesc sume lunare între 4.991 şi 7.254 de lei. Pentru aceştia, "pensiile s-au stabilit în baza Legii nr. 3/1977, a Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi a Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice (adică pensii de asigurări sociale)”, ne-a transmis Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Galaţi.

În această categorie de pensionari de lux, mai modeşti decât magistraţii, intră „persoane care au desfăşurat activităţi în învăţământul privat, industria constructoare de maşini, industria construcţiilor navale, industria băuturilor alcoolice, industria metalurgică, domeniul construcţiilor şi domeniul bancar”, ne-a spus Ana Denis Aramă, directoarea CJP Galaţi.

Citit 5617 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2014 21:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.