REPORTAJ/ Micro 39 B: Viaţa între mall, garaje şi câini maidanezi (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ/ Micro 39 B: Viaţa între mall, garaje şi câini maidanezi (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu aduce anul ce aduce dezvoltatorul. Cam aşa ar suna posibila schimbare la faţă a cartierului Micro 39 B, unul dintre cele mai cenuşii cartiere ale Galaţiului. Blocuri gri, garaje înghesuite pe alei înguste, oameni obosiţi, chioşcuri, depozite pline de marfă de calitate şi provenienţă îndoielnică, totul pare rupt dintr-o poveste cu iz sovietic.

De la ultima vizită în acest cartier mărginaş al Galaţiului şi până săptămâna trecută, a apărut ceva nou în apropierea comunităţii, mai exact mall-ul. „Poate că în locul mall-ului ar fi trebuit o alternativă adevărată pentru tinerii din acest cartier. Încet-încet ne transformăm într-un oraş de consumatori, de ospătari şi de bucătari. E mai mare păcatul că tot ce înseamnă industrie s-a dus pe apa sâmbetei şi în locul fostelor întreprinderi au apărut mall-uri. Poate că Primăria ar trebui să susţijnă în acest cartier un proiect de dezvoltare a micilor afaceri. Ar trebui cursuri de calificare pentru cei care nu au nicio şansă să-şi mai găsească locuri de muncă”, a explicat Toader Coşeru.

Până la locurile de muncă, cei din Micro 39 B au şi cerinţe imediate, cel puţin în principiu mai uşor de rezolvat. „Nu pot să înţeleg de ce nu se permite legarea individuală la reţeaua de apă. Tot ce auzim este că în acest cartier sunt cei mai mari datornici la întreţinere. Într-adevăr, la nivel de asociaţii, poate aşa este, însă există foarte mulţi oameni care ar dori să iasă din asociaţii, pentru a fi contorizaţi individual. Din păcate cei de la Apă-Canal ne pun pumnul în gură şi nu ne lasă să facem contracte individuale. Cred că cineva doreşte ca regia de apă şi cea de termoficare să aibă mereu parte de datornici şi de ţapi ispăşitori”, a spus Vlad Oprescu. „Sunt mulţi administratori care au fugit cu  banii, iar noi acum suntem puşi să plătim a doua oară serviciile pe care le-am plătit deja. Aşa stau lucrurile şi la noi, la asociaţia 852. Acum, pe lângă datorii mai trebuie să plătim şi avocaţii”, a  spus Vasile Chirciu.  Potrivit datelor furnizate de Apaterm, Micro 39 B este unul dintre polii datoriilor istorice. Astfel, potrivit acestei instituţii, datoria medie a unui proprietar de apartament către această regie se ridică la aproape 3.700 de lei.

 

Garajele cu fundaţie

 

Încă de la începutul mandatului de primar, Marius Stan a declarat război construcţiilor ilegale, fie că este vorba de garaje, chioşcuri sau alte magherniţe improvizate. Nu este însă şi cazul în cartierul vizitat de „Viaţa Liberă”. O scurtă plimbare printre blocuri îţi dă dovada vie a imaginaţiei românilor.  Peste tot ai parte de garaje, în mai multe tipuri, cu facilităţi suplimentare sau fără. Cele mai multe au chiar şi subsoluri. Conform surselor din cadrul Primăriei Galaţi, de-abia anul acesta va veni şi rândul acestor garaje să fie dărâmate. „Problema este că aceste garaje ocupă foarte mult spaţiu. Acolo unde sunt ele amplasate s-ar putea crea foarte multe locuri de parcare, astfel încât să nu fim nevoiţi să ne parcăm maşinile prin locuri neamenajate”, a explicat Vasile Ionescu.

Domnia maidanezilor

Pe lângă frigul din apartamente, oamenii din Micro  39 B mai au de îndurat şi mizeria de pe străzi, dar şi câinii comunitari. "Curăţenia lasă foarte mult de dorit pe aicvi. Cei de la Ecosal parcă vin în plimbare. Mai mult, gunoaiele rămase pe lângă tomberoane atrag tot felul de năpăstuiţi ai sorţii. Nu ştiu care ar fi soluţia. Probabil ar fi bine să se trimită mai multe echipe pe aici, pentru a se vedea în ce hal trăim în secolul XXI", ne-a spus Maria Cernat. "Cei care ar trebui să cureţe pe aici vin şi dau cu mătura doar în zonele principale, în rest, printre blocuri, este jale. Poate că şi locuitorii ar trebui să fie mai responsabili şi să îşi cureţe prin faţa garajelor, pentru că toţi îşi aruncă mizeria pe acolo", a mai spus aceasta.

Un alt locuitor al cartierului, Stan Prămădeală, spune că, pe lângă gunoaie, câinii comunitari reprezintă o altă mare problemă. "Mergem la piaţă, copiii merg la şcoală, mergem pe stradă şi trebuie să ne ferim la fiecare pas de câinii comunitari. Eu îi înţeleg pe iubitorii de câini, care îi hrănesc, pe de altă parte, trebuie să ne gândim şi la oameni. Prefer ca aceste animale să ajungă în adăposturi, decât ca un copil să ajungă în spital. Şi mai bine, cei care îi hrănesc pe la scara blocului să îi ia acasă, să aibă grijnă de ei, nu să îi lase să se chinuie pe străzi", a spus acesta. "Cei mai mulţi dintre aceşti câini sunt agresivi. Noaptea nici nu putem să dormim din cauza gălăgiei pe care o fac. Nu ştim ce să mai facem", a mai spus acesta. "Cel mai grav este în jurul depozitelor. Acolo este şi multă lume, iar un astfel de câine , dacă ar fi bolnav, ar reprezenta un adevărat focar de infecţie", a spus şi Adelina Vasii. "Problematic este şi faptul că cei mici, atunci când merg la şcoală, practic fac slalom printre fecalele maidanezilor. Mie una, aşa ceva mi se pare absolut inadmisibil", a mai spus aceasta.

Restanţe uriaşe la întreţinere

Se poate spune fără grija de a greşi că în cartierul Micro 39 B se află polul datoriilor din Galaţi. Acest lucru este posibil, deoarece, conform Apaterm, peste 70 la sută dintre locuitori nu şi-au plătit întreţinerea. În medie, Apaterm ar avea de recuperat de la fiecare datornic în parte câte 3.700 de lei. Pe lângă datoriile neplătite de proprietari apare însă şi o altă problemă. Unii dintre administratori au încasat banii şi au fugit cu ei.

Citit 3366 ori Ultima modificare Duminică, 26 Ianuarie 2014 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.