Episcopul Partenie Clinceni, ctitorul Palatului Episcopal din Galaţi şi a altor 100 de biserici
Foto: Foto: Arhiva VLG

Episcopul Partenie Clinceni, ctitorul Palatului Episcopal din Galaţi şi a altor 100 de biserici
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului” din 2 februarie l-a adus în prim-plan pe vlădica Partenie Clinceni, Episcop al Dunării de Jos între anii 1886-1902. Acest vrednic ierarh al Bisericii Ortodoxe Române este ctitor al Palatului Episcopal din Galaţi - care include Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului”. Tot Vlădica este ctitor a 100 de sfinte biserici în Arhiepiscopia Dunării de Jos, eparhie care cuprindea Galaţiul şi Dobrogea.

Al şaptelea copil

Vrednicul de pomenire Partenie (Stancu) Clinceni a venit pe lume la 10 octombrie 1847, în localitatea Clinceni, judeţul Ilfov, în familia lui Necula Stancu şi Elena, născută Nicolae Eneea. Era al şaptelea din cei şaptesprezece copii aduşi pe lume de mama sa, prezbitera Elena. După şcolile înalte pe care le-a urmat la Bucureşti şi la Atena, vrednicul de pomenire Partenie Clinceni a fost aşezat în scaunul de Episcop al Dunării de Jos, cu sediul la Galaţi, în decembrie 1886.

Ctitor a 100 de biserici

Într-o comunitate cu multe răni, grija cea mare a Vlădicăi Partenie Clinceni a fost să organizeze viaţa bisericească, temelia tuturor comunităţilor tradiţionale. În cei 16 ani de slujire la Dunărea de Jos, după care a plecat la Iaşi, ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Episcopul Partenie Clinceni a ridicat 100 de biserici, locuri sfinte pentru tămăduirea multor răni ale românilor întorşi acasă de pe front. Între lucrările de referinţă ale Episcopului Partenie Clinceni la loc de cinste se află Palatul Episcopal, zidit între anii 1897 şi 1901.

La 8 septembrie 1901, Episcopul Partenie Clinceni sfinţea palatul şi Capela „Întâmpinarea Domnului”. „Această capelă avea pereţii pictaţi şi o catapeteasmă care era din vremea domnitorului Vasile Lupu. În 1963, când Palatul Episcopal a fost desfiinţat de autorităţile comuniste, pictura a fost răzuită, iar cu catapeteasma nu se ştie ce s-a făcut”, spunea Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului din acest an.

Restaurare pe bani europeni

În prezent, Capela "Înălţarea Domnului" din cadrul Palatului Episcopal este în plină refacere, în cadrul programului de restaurare a clădirii ce va adăposti Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Astfel, de mai bine de un an, lucrarea vrednicului de pomenire Partenie Clinceni este restaurată cu fonduri europene. Arhiepiscopia Dunării de Jos a atras la Galaţi 15.101.187,53 lei (11.769.404,52 lei nerambursabili) pentru reabilitarea istoricei clădiri de patrimoniu, categoria A.

„Din decembrie 2012 şi până în acest moment au fost realizate lucrările de consolidare, de către firma Dedal Galaţi. S-au executat traseele la instalaţiile electrice, de încălzire şi sanitare. S-au făcut finisajele la exterior şi urmează finisajele interioare”, ne-a spus părintele Horaţiu Moldovan, consilier patrimoniu în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Revenind la vrednicul de pomenire Partenie Clinceni trebuie spus că lucrarea sa de păstorire a cuprins, pe lângă ridicarea bisericilor, zidirea a 100 de primării şi a 100 de şcoli. Ridicat în scaunul de Mitropolit al Moldovei, în următorii şase ani, Episcopul Partenie Clinceni a ridicat şi la Iaşi Palatul Episcopal care există şi astăzi. Retras în 1909, Vlădica Partenie Clinceni a trecut la cele veşnice în 9 ianuarie 1910. De 102 ani odihneşte în Cimitirul Bellu din Bucureşti, în apropierea mormântului lui Mihai Eminescu.

Citit 1981 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.