Ordin de la Bucureşti: Spitalele gălăţene intră la control

Ordin de la Bucureşti: Spitalele gălăţene intră la control
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Într-o primă etapă, vor fi verificate toate unităţile sanitare publice cu paturi, cu excepţia spitalelor judeţene de urgenţă * Activitatea celui mai mare spital din Galaţi va fi examinată de o comisie din alt judeţ


Scandalurile apărute la sfârşitul anului trecut, legate de igiena deficitară din unele unităţi sanitare, a dus la decizia Ministerului Sănătăţii de a efectua o amplă acţiune de control la nivel naţional. Vizate la Galaţi sunt cele nouă spitale publice, acolo unde verificările vor fi făcute de comisii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi (instituţia care reprezintă direct Ministerul Sănătăţii în teritoriu – n.r.).

Cât vor dura

Acţiunea de control se va desfăşura între 1 martie şi 31 mai a.c. Eugen Nicolăescu, şeful de la Sănătate, a solicitat marţi (4 februarie a.c.) DSP-urilor ca până pe 15 februarie să transmită către minister planul de desfăşurare a acţiunii de control, perioada efectuării controlului şi echipa de inspectori pentru fiecare spital în parte.

Echipele de inspectori sanitari ai DSP Galaţi vor verifica în perioada 3 – 22 martie opt dintre cele nouă spitale gălăţene. Vor fi astfel controlate Spitalul de Copii “Sf. Ioan”, Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Cuvioasa Parascheva”, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Psihiatrie “Elisabeta Doamna”, Spitalul CFR, Spitalul de Obstetrică – Ginecologie “Buna Vestire”, Spitalul Municipal “Anton Cincu” Tecuci şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. Rezultatele acţiunii de control, lista unităţilor sanitare neconforme, precum şi deficienţele, măsurile şi termenele stabilite pentru fiecare unitate în parte vor fi centralizate până la data de 5 aprilie.

În perioada imediat următoare, între 24 şi 31 martie, şi Spitalul Judeţean Galaţi va intra sub lupa inspectorilor. Comisia de anchetă nu va mai aparţine de data aceasta Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, ci altei direcţii din ţară, desemnată de către minister. “Rezultatele acţiunii de control se transmit conform machetei de raportare, dar şi printr-un raport scris până la data de 7 aprilie. În cazul acestor controale încrucişate, care vor avea loc la spitalele judeţene şi institute, Ministerul Sănătăţii va stabili planurile, echipele de inspectori şi datele exacte la care vor fi programate verificările”, a declarat Eugen Nicolăescu, la videoconferinţă.

Control peste control

Pe tot parcursul lunilor aprilie şi mai vor avea loc alte acţiuni, denumite de către autorităţi “operaţiuni de recontrol”. “Scopul acestei operaţiuni este de a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârşitul fiecărei luni din perioada de recontrol (aprilie şi mai – n.r.) toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite MS rapoarte intermediare ale acţiunii de recontrol", a mai afirmat Nicolăescu.

Ce urmăresc verificările

Inspectorii sanitari vor urmări modul în care este asigurată curăţenia, calitatea hranei pentru pacienţi, respectarea normelor de supraveghere, de prevenire şi de control ale infecţiilor nosocomiale (infecţii luate de către bolnavi din spital, după ce au fost internaţi – n.r.). Se va verifica, de asemenea, modul de aprovizionare cu materiale de curăţenie şi modul în care sunt gestionate deşeurile sanitare.

“Un standard elementar de igienă şi curăţenie”

"Această acţiune de control nu are ca scop principal sancţionarea unităţilor sanitare, ci în principal impulsionarea managerilor de spitale, a directorilor de îngrijiri, pentru aplicarea corectă a prevederilor normelor sanitare şi efectuarea unor activităţi pentru care este nevoie în primul rând de respect pentru pacienţi. Evident că se vor aplica prevederile legale în cazul celor care nu îndeplinesc şi nu respectă normele. Am speranţa că la sfârşitul celor trei luni de control continuu vom asista la instituirea unui standard elementar de igienă şi curăţenie în toate spitalele publice din ţară, că se vor institui proceduri proprii care să asigure respectarea normelor şi normativelor", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Dacă aţi avut experienţe neplăcute în oricare dintre spitalele gălăţene, vă rugăm să ni le aduceţi la cunoştinţă fie pe adresele de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., fie la numărul de telefon 0372/363631.

Citit 1914 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2014 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.